Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av genrecentrum och att Göteborgsmusiken blir ett första nytt sådant centrum. Kulturutredningen och genrecentra
Kulturutredningen föreslog i sitt betänkande att man för att ge styrka och stabilitet åt olika musikformer i Sverige skulle inrätta ett antal genrecentra. Ett första sådant finns i Tobo i Uppland, och det utgör navet i ett nätverk för folkmusik. Enligt vår mening finns det nu skäl att gå vidare i utseendet av genrecentra.
Uppdraget för ett musikgenrecentrum
Ett genrecentrum kan vara notcentrum, en centralpunkt för utbildning, ett resurscentrum för de många amatörmusikgrupperna inom samma genre, för vilka det finns stort behov av professionella förebilder och lärare. Som ledare för ett nationellt nätverk för sin musikform kan ett genrecentrum ge det svenska musiklivet en stadga och man får ett organ som man kan ställa krav på motprestationer på, bl.a. att vårda det musikkulturarv som man har övertagit. Genom att ha en utsedd institution som samlande för en hel musikform blir det också lättare för staten att få en tydlig motpart i kommunikationerna, och varje genre vinner i styrka genom att man får en tydlig centralpunkt. Relationen staten- genrecentra bör vara klart reglerade i avtal, där det klart skall framgå vilka rättigheter/skyldigheter som följer med uppdraget. Ett genrecentrum kan med fördel vara placerat ute i landet, men bör i första hand finnas där de bästa förutsättningarna finns idag. Det betyder t.ex. att ett genrecentrum för jazzmusiken torde komma att hamna i huvudstaden.
Utredning och förslag till ett första steg
I Danmark har man i maj i år tagit beslut om en lag rörande spelställen, där man ger ett väsentligt ökat stöd garanterat till rock- och jazzmusik. Vi tror inte att det skulle vara en bra modell för vårt land. Nätverk kring ett genrecentrum skulle, som Kulturutredningen kom fram till, vara en bra form. Det är viktigt att reglerna utgår från de verksamma och att någon byråkrati inte skapas. En utredning om vilka genrecentra som kan vara till gagn för svenskt musikliv och formerna för avtal om det bör på kort tid kunna genomföras.
Redan nu finns det organ som till en del fungerar som genrecentra. Ett sådant är Göteborgsmusiken, som fortfarande torde vara Sveriges enda primärt civilt verksamma heltidsblåsorkester, även om man till en del samtidigt fungerar som Flygvapnets musikkår genom avtal. Redan idag fungerar man som lärare och notcentrum för många småorkestrar. De senaste årens skivsuccéer har också gjort att man kunnat presentera sig för en stor allmänhet och även därigenom verkat som förebild för andra. Genom omfördelning av anslagen och ett uppdrag till orkestern att offentligen bli ett genrecentrum, skulle blåsmusiken i Sverige såväl ges ett lyft och få en bättre utvecklingsmöjlighet.
Stockholm den 4 oktober 2000
Claes-Göran Brandin (s)
Marianne Carlström (s)