Sammanfattning
Kultur för regional balans - en kulturell allemansrätt
Centerpartiet vill skapa en kulturell allemansrätt för människor i hela landet. Kulturen är viktig för människors livskvalitet. Den betyder också mycket för gemensamma angelägenheter såsom barn och ungdomars utveckling, arbetstillfällen, företagande, integration och mångkultur. Satsningar på kultur kan leda till en positiv utveckling av den regionala balansen i Sverige. Detta gäller framför allt satsningar på barn- och ungdomskultur och projekt som syftar till landsbygdsutveckling.
Kulturens inriktning och form ska formas underifrån av de människor som ska utföra den. Ung kultur ska exempelvis utföras och styras av ungdomarna själva. Makt över de egna idéerna och det egna arbetet ger ökad självkänsla och ökat ansvarstagande. Detta kan leda till en utveckling av det civila samhället.
Centerpartiet har länge kämpat för att en växande andel av all kulturverksamhet i kulturinstitutioner ska inriktas mot barn och ungdomar. Vi anser att minst 25 % av de statliga resurserna av kulturanslaget bör avsättas till kultur för barn och ungdom. Vi anser därför att Ungdomsstyrelsen bör tillföras extra resurser för en särskild satsning på ung kultur.
För att skapa livskvalitet för barn och ungdomar i hela landet vill Centerpartiet införa ett Kul-bidrag. Kul-bidraget ska vara en hjälp för ungdomar att satsa på den verksamhet de själva tror på. Syftet är att utveckla kultur- och föreningslivet och att se till att färre ungdomar lämnar sin hembygd och locka fler människor att flytta dit.
Det mångkulturella samhället måste främjas genom möten mellan gamla och nya svenskar och mellan svensk kultur och kultur från andra länder. Kulturen ska finnas i vardagslivet; i folkrörelser, föreningsliv, på arbetsplatser och i bostadsområden.
Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att minst 25 % av det statliga kulturanslaget bör avsättas till kultur för barn och ungdom.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Ungdomsstyrelsen och Allmänna arvsfonden bör ge ungdomar möjlighet att framträda med sina egna budskap och att själva få bestämma över sina kulturprojekt.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Kulturrådet bör stimulera unga människor att både ta del av och delta i kulturverksamhet.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att fortsätta att stödja Ungdomens kulturmönstring.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Folkbildningsrådet bör stimulera ungdomars kulturaktivitet till större utrymme inom folkbildningen.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den svenska kulturpolitiken anpassas efter den mångfald som finns i det svenska samhället.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att satsningar på ungdomskultur i hela landet, det så kallade Kul-bidraget, och på den kulturella infrastrukturen i hela landet är viktig för den regionala balansen.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bredband för snabb datakommunikation skall omfatta samlingslokaler i hela landet.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regionerna själva skall ansvara för att fördela sitt kulturanslag.
10. Riksdagen begär att regeringen föreslår förändring av skattereglerna så att alla ideella kultur- och ungdomsorganisationer jämställs med idrottsrörelsen i skattehänseende.1
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nationellt uppdrag för Dalhalla musikteater i Rättvik.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Röhsska museet i Göteborg ökade resurser för att upprätta ett nationellt/internationellt nätverk för design.
13. Riksdagen begär att regeringen utreder frågan om att bilda ett statligt bolag för kulturfastigheter.2
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett övergripande ansvar för att säkra en positiv utveckling för den verksamhet Forum för världskulturen driver.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om socken eller församling som administrativ enhet.3
16. Riksdagen begär att regeringen låter utreda länsmuseernas ekonomiska situation. 17. 1 Yrkande 10 hänvisat till SfU.
2 Yrkande 13 hänvisat till FiU.
3 Yrkande 15 hänvisat till SkU.
Inledning
En kulturell allemansrätt
En människas livskvalitet är starkt förknippad med hennes personliga utveckling. I den personliga utvecklingen har kulturen en stor roll. Kultur kan stärka självkänsla, uttrycksförmåga och identitet. Kultur kan tydliggöra problem, skapa möjligheter och ge nya infallsvinklar. Där människor växer där utvecklas också samtal och samhälle och grunden för en ny gemensam trygghet kan slå rot och växa sig stark.
Aktörerna på kulturområdet är - och ska vara - många och ska spegla den mosaik av olikheter som vårt samhälle består av. För att denna mångfald ska kunna tas till vara måste kulturen formas underifrån.
De politiska besluten måste inriktas på att skapa goda förutsättningar för ett levande, lokalt kulturliv i alla delar av landet - ett kulturliv med bredd, hög kvalitet och plats för både amatörers skapande och professionella konstnärers gästspel och medverkan. Barn- och ungdomar ska prioriteras inom kulturen.
Kulturlivet har också betydelse för en orts attraktion och identitet. Ett rikt och intressant kulturliv är, på samma sätt som till exempel goda kommunikationer och hög kvalitet på skolorna, en faktor att räkna med när människor väljer bostadsort. Kulturevenemang av hög kvalitet har lyskraft som får besökare att resa långa vägar och det i sig ger gensvar på flera plan: stolthet och stärkt självtillit hos de lokala arrangörerna och ekonomiska kringeffekter i form av fler gäster i besöks- och servicenäringar.
Kulturens utveckling och spridning påverkar demokratins utveckling. Människor som kan uttrycka sig kan göra sin röst hörd och påverka sin omvärld.
Kultur för regional balans
En kommuns eller regions attraktionsförmåga är avhängigt av dess kulturella dragningskraft. Kulturen är viktig för att människor ska våga skapa sig en framtid på den plats där de bor, men också för att dra till sig investeringar och välutbildad arbetskraft. I en rapport från EU-kommissionen visar man på kulturens potential för ökad sysselsättning, inte minst ute i regionerna och på landsbygden. Här beskrivs en rad projekt inom ramen för strukturfonderna. Vad man bland annat pekar på är att stöd till kulturen är billigare än andra investeringar, till exempel i infrastruktur, och kan bidra lika mycket som dessa till att förbättra den lokala och regionala dragningskraften.
Under 1980- och 1990-talen har regionala och lokala kultursatsningar blivit ett hjälpmedel för att skapa ny profil och inriktning, särskilt för orter där industri har lagts ned. Därför är satsningar på den kulturella infrastrukturen i hela landet viktiga för den regionala balansen mellan olika delar av landet.
En rättvis fördelning av statens resurser till kultur är nödvändig för att tillgodose andra behov än de materiella, och det förutsätter ett brett kulturutbud för alla åldrar i hela landet. Centerpartiet har under lång tid efterlyst en fullständig redovisning av den regionala fördelningen av statens resurser till kultur. Alla regioner har ännu inte fått det fulla ansvaret för kulturresurserna såsom exempelvis västra Götaland. Centerpartiet anser att varje region själv ska få det fulla ansvaret för att fördela sina kulturresurser. Detta bör ges regeringen till känna.
Kul-bidrag för regional utveckling i hela landet
Det civila samhället är ofta underskattat när det gäller att göra regioner och kommuner livskraftiga. För att skapa ökad livskvalitet för barn och ungdomar i hela landet vill Centerpartiet införa ett Kul-bidrag. Kul-bidraget ska vara en hjälp för ungdomar att satsa på den verksamhet de själva tror på. Vi föreslår att 100 miljoner kronor ska anslås till Ungdomsstyrelsen för att sedan efter ansökan fördelas ut till de kommunala ungdomsråden eller motsvarande. Detta för att utveckla det kulturella utbudet för ungdomar, med ungdomar, av ungdomar. Syftet är att utveckla kultur- och föreningslivet och medverka till att ungdomar trivs, har kul och utvecklar meningsfull verksamhet och meningsfulla aktiviteter. Det kommer enligt vår mening också att bidra till att fler ungdomar efter högskolestudier och/eller arbete på annan plats eller i annat land väljer att söka sig tillbaka till sin hembygd.
Bidraget skall fördelas på samtliga kommuner i landet för att utveckla ungdomars egen verksamhet och i förlängningen leda till att kultur och föreningsliv utvecklas. Det kan också locka fler att bosätta sig i områden som idag har negativ befolkningsutveckling. Det är mycket viktigt att ungdomarna på orten själva får bestämma hur resurserna ska fördelas och därför ska pengarna fördelas via kommunernas ungdomsråd, inte direkt via kommunerna. Detta bör ges regeringen till känna.
Kultur skapar sysselsättning
De flesta har en ganska klar uppfattning om betydelsen av lokalt och regionalt företagsstöd för sysselsättning och ekonomi. När det gäller att motivera kultursatsningar är det däremot inte lika självklart vilken betydelse dessa har för att skapa utveckling. Vad som ofta glöms bort är att kulturen inte bara har en kostnadssida utan att den också ger positiva ekonomiska effekter utöver de mer svårmätbara som t.ex. olika upplevelser. Detta oftast till en mycket låg investerings- och driftskostnad. Kulturen är en viktig del i tillväxtindustrin eftersom kultur skapar sysselsättning.
Kulturindustrin är en expanderande arbetsmarknad och sysselsätter i dag många människor. Det ökade intresset för kulturfrågor har lett till att fler aktörer har kommit in på den kulturpolitiska arenan. Kommersiellt kan vi se ett ökat intresse för kultur, kulturverksamhet och för kulturmiljö.
Kulturturism
Turismen är den bransch som kanske mer än någon annan i dagens samhälle söker tillgodogöra sig våra kulturprodukter. Kulturturism är ett sätt att utveckla turismen och tänka i andra banor än de traditionella. Turismen behöver inte bara ge upplevelser för stunden utan även ge fördjupade kunskaper och nya intressen. När upplevelsen blir det viktiga kommer lokala initiativ att bli betydelsefulla. Platser med unika upplevelser i natur och kultur blir starka konkurrensmedel. Genom att lyfta den lokala historien och kulturen kan många fler orter än idag bli intressanta från turistsynpunkt. Det handlar om att ta vara på den kunskap och erfarenhet som finns lokalt. Vi kan som turistland erbjuda upplevelser som, naturen, det svenska landskapet, vildmarksäventyr, tystnaden, den svenska maten, svensk historia och kultur, storstadsliv m.m.
Kulturen stärker bygdens självtillit. Genom att uppmärksamma en bygds traditioner skapas en känsla av stolthet över det man har åstadkommit och vad man betyder i regionen och landet. Det kan handla om att uppmärksamma lokala hantverkstraditioner men också om att ta till vara och uppmärksamma byggnader och fornminnen som ger en spännvidd över seklerna.
Det behövs samverkan mellan kulturlivet och turistorganisationerna för att göra landets kultur och konstnärliga verksamhet mer känd och lättillgänglig.
Barn- och ungdomskultur
Anledningen till att Centerpartiet prioriterar barn- och ungdomskultur är att vi vill att alla barn och ungdomar ska ha lika möjligheter att utöva sin "favoritkultur", utan att detta styrs av föräldrarnas inkomster eller geografisk hemvist. Kultur är viktig för unga människor eftersom kulturellt och konstnärligt skapande är ett sätt att lära känna sig själv och omvärlden. Kulturella aktiviteter ger också övning i att uttrycka sig, lyssna och förstå.
Människor föredrar olika former för att uttrycka sig. En del föredrar ordet, andra rörelsen, tonen eller bilden. Den som behärskar flera sätt att uttrycka sig utvecklas till en mångsidig människa - minskar uttryckssätten reduceras också individen. Demokratins utveckling beror till stor utsträckning på i vilken grad unga människor kan uttrycka sig. När man kan säga ifrån och påverka sig själv och sin omvärld krymper maktlösheten och självkänslan stärks. Kulturaktiviteter kan vara ett sätt att skapa fler välbehövliga mötestorg i den offentliga debatten, inte minst för våra ungdomar.
Kultur för barn och ungdomar har självklart också ett egenvärde. Kulturen som skapas av barn och ungdomar får inte reduceras till en behandlingsmetod eller bara vara en förebyggande insats.
Det är främst i kommunerna som förutsättningarna skapas för barns och ungdomars kulturverksamhet. Under 1990-talet har stora nedskärningar gjorts ute i kommuner och landsting och då inte minst i verksamheter där barn och ungdomar finns.
Centerpartiet har målmedvetet arbetat för att barn och ungdom ska ha en framskjuten plats i den nationella kulturpolitiken och att barn- och ungdoms- kultur inte ska diskrimineras i förhållande till vuxenkultur. Minst 25 % av resurserna av det statliga kulturanslaget bör avsättas till kultur för barn och ungdomar. Detta bör ges regeringen till känna.
Vi anser också att det måste finnas ett större intresse för att rikta sig mot barn och ungdomar hos kulturinstitutioner, organisationer, museer etcetera. Det borde vara naturligt och ingå i deras planering att satsa på barn- och ungdomsföreställningar, utställningar och att bedriva en del av verksamheten ute i de miljöer där barn och ungdomar befinner sig. Kulturen ska finnas i vardagsmiljön. Det är i det dagliga livet som intresset kan väckas. För att nå de långsiktiga effekterna måste vuxna ta till vara barns och ungdomars önskemål om att delta i planeringen och utformningen av verksamheten. Detta bör ges regeringen till känna.
Särskild satsning på ung kultur
Ungdomar har egna idéer och vill något eget, därför är det så viktigt att inte degradera ungdomar till rollen som deltagare i olika kulturprojekt utan i stället se till att de har rollen som initiativtagare. Centerpartiet anser att det är en viktig ungdomspolitisk uppgift att skapa ett ökat utrymme för ungdomars eget skapande och för ung kultur.
Ungdomar och vuxna har olika erfarenheter och olika referensramar som man måste ta hänsyn till. Det måste vara upp till de unga att själva bestämma vilken kultur man bör satsa på. Både för kvalitetens skull och för ungdomarnas entusiasm och självförtroende.
De två största bidragsgivarna till ung kultur är idag Ungdomsstyrelsen och Allmänna arvsfonden. Åtskilliga miljoner kronor delas varje år ut till olika ungdomsprojekt. Tyvärr händer det inte alltför sällan att det är just ungdomens statliga försvarare, som släpper igenom projekt som styrs av vuxna och reducerar ungdomskulturen till att vara endast en förebyggande insats mot ungdomars problem. Ungdomsstyrelsen och Allmänna arvsfonden måste ge ungdomar möjlighet att framträda med sina egna budskap och att själva få bestämma. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet anser att Ungdomsstyrelsen, utöver regeringens anslag, bör tillföras extra resurser som ska gå till en särskild satsning på ung kultur. Pengarna ska användas till ungdomars egna projekt, för unga, av unga med unga. Även de som inte tillhör någon förening bör få ta del av dessa pengar.
En representant från Cirkus Cirkör säger till exempel att "om man vill göra något i Stockholm så ska man vända sig till 22 olika representanter". Hon anser att det är fel att för att få kulturbidrag till ungdomsverksamhet så måste det handla om ungdomars problem; vara emot droger, rasism eller dylikt.
Kulturrådet bör stimulera unga människor att både ta del av och delta i kulturverksamhet och dessutom fortsätta att stödja Ungdomens kulturmönstring. Folkbildningsrådet bör stimulera ungdomars kulturaktivitet så att det får större utrymme inom folkbildningen. Detta bör ges regeringen till känna.
Kultur i skolan
Skolan är vår största och viktigaste kulturinstitution i samhället eftersom den i stort sett omfattar alla barn och ungdomar. Därför är det också viktigt att man lokalt utarbetar en strategi för hur man arbetar med kultur i skolan.
De nedskärningar som drabbade skolan under 1990-talet har inneburit stora påfrestningar på den kulturella verksamheten. Större barngrupper, större klasser, mindre personal och minskade ekonomiska möjligheter har gjort att barnens kontakt med kulturaktiviteter, möten med konstnärer och olika kulturformer, saknas på många håll. Besöken på konsthallar, museer, bibliotek och inköp av teaterföreställningar har minskat. Omorganisationer och uppsplittring av resurser och att tidigare fungerande kontaktnät har brutits sönder har inneburit nya problem.
Kultur och estetiska ämnen har svårt att hävda sig i dagens skola trots att den skapande verksamheten med framgång kan användas i inlärningsprocessen och borde vara en oundgänglig del av utbildningen. Den innebär att barn får såväl tillfälle att utveckla sina olika förmågor som en möjlighet att få utlopp för känslor som annars kan vara svåra att uttrycka. Centerpartiet anser att skapande verksamhet bör vara en integrerad del av alla barns skolgång. Den kulturella verksamheten i skolan bör också syfta till att stärka elevernas identitet och trygghet i sin egen kultur.
Visst finns det skolor idag som arbetar mycket med kultur och estetisk verksamhet, men ofta hänger detta samman med enskilda engagerade skolledare eller lärare. Varje enskild skola bestämmer hur man ska arbeta för att förverkliga de nationella målen. Läroplanerna innehåller många formuleringar om skolans kulturuppgift.
Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola
- har utvecklat sin förmåga till kreativt skapande och fått ett ökat intresse för att ta del av samhällets kulturutbud
- har en förtrogenhet med centrala delar av vårt svenska och nordiska, inklusive det samiska samt västerländska kulturarvet.
Estetisk verksamhet är en metod för annat lärande där till exempel drama kan spela en viktig roll för hela skolan. Dramapedagogiken skapar stark inlevelse och förståelse. Drama kommer av det grekiska ordet "dram", som betyder handla. När man i handling föreställer något så innebär det att hela jaget medverkar. Eleverna får då insikt om sig själva, men de kan också lära sig förstå hur andra har det. Dramaövningar stärker självförtroendet och tränar det egna ställningstagandet och det kritiska tänkandet. Ett mål med dramaövningar kan vara att hjälpa en grupp som har problem med mobbning. Det är viktigt att inte bara tala om känslor utan även att arbeta med känslor. Om förmågan till empati kan tränas så är drama en bra metod.
Relationsfrågan behöver tränas från förskolan upp till och med gymnasiet. Ett bra exempel är gymnasieskolan Tullängen i Örebro. Där undervisas eleverna i ämnet människosyn och etik - ett ämne där värderingar diskuteras. Eleverna på skolan anser själva att undervisningen i människosyn och livsfrågor får deras självförtroende att växa.
Centerpartiet vill lyfta fram behovet av litteratur och tillgång till böcker inte minst för att motverka läs- och skrivsvårigheter bland eleverna. Vi vill även lyfta fram och betona betydelsen av arbetet med bild i skolan. Vi lever i ett samhälle där vi ständigt omger oss med bilder av olika slag. Bilder i tidningar, TV, film, video, reklambilder etc. Att i skolan få möta olika bildkonstnärer på bildlektionerna och att själv få skapa olika bilder är därför viktigt ur olika synvinklar. I läroplanen står: "Bild och bildkonst ger tillfälle till reflektioner kring andra människors sätt att tänka och uppleva olika tider och kulturer och är en viktig del av det kulturarv skolan skall förmedla." Genom att uttrycka sig i bilder kan eleverna växa som individer och lära sig bearbeta svåra händelser.
Musiken har länge dominerat många ungdomars kultur- och fritidsliv både vad gäller att lyssna och att själva musicera. Här har våra musikskolor haft en stor betydelse för barns musicerande. Nära hälften av alla barn mellan 9 och 12 år spelar ett instrument. Bredden på musikundervisningen i Sverige sägs vara enastående i världen. Kommunerna har ett stort ansvar att skapa möjligheter för musikskolan och erbjuda så många barn som möjligt att ta del av verksamheten.
Kulturpolitik
Kulturpolitiken fungerar inte isolerat i en speciell sektor. Kulturpolitiken påverkar de flesta politikområdena och den blir också mest effektiv om den integreras med andra politikområden. Tankarna på att öka kulturens samarbete med andra samhällssektorer har funnits länge. Många diskussioner har förts angående kulturens roll i skolan, vården och samhällsplaneringen. Visst finns kulturen integrerad i många sektorer idag. Men man kan nog inte påstå att det har skett några genomgripande förändringar - så det finns mycket kvar att göra för att öka samspelet mellan kulturpolitiken och politiken inom andra samhällsområden.
Media och kultur
Mediet är en viktig kanal för kulturens spridning och genomslagskraft. För att trygga en mångfald av kultur, åsikter och sändningsformat bör starka ägarkoncentrationer motverkas. Centerpartiet anser att medieinnehållet ska diversifieras och att utbudet av produktioner från andra delar av världen än de engelskspråkiga länderna ska öka. Läs mer om Centerpartiets mediepolitik i kommittémotionen om media.
Genom den snabba utvecklingen inom hela telekommunikationsområdet och främst informationstekniken, öppnas nya möjligheter för människor att ta emot och distribuera information. När alltfler människor blir uppkopplade med snabba förbindelser får de möjlighet att välja mellan ett oändligt mycket större globalt utbud än det utbud vi ser i dag, som främst gjorts genom någon annans urvalsprocess. Alltfler får också möjlighet att publicera sig på nätet - vi kan tala om att människor blir "prosumenter", det vill säga att de både producerar och konsumerar information.
Synliggör kvinnorna i kulturpolitiken
Den nya kulturpolitiken ska leda oss in i det nya årtusendet och Centerpartiet anser att den måste innehålla tydliga signaler om att kvinnors historia och kulturella gärningar ska synliggöras. Det är helt nödvändigt inför framtiden, som symboliseras av årtusendeskiftet, att kvinnoperspektivet blir lika tydligt som mansperspektivet inom alla samhällsområden, varav kulturen är ett. Strukturer i samhället som inte förmår att ta till vara kvinnoperspektivet lika bra som mansperspektivet hör inte hemma i det nya årtusendet.
Dagens situation måste förbättras. Kvinnorna, deras roll och betydelse, saknas ofta när olika företeelser beskrivs ur ett historiskt perspektiv. Kvinnorna är osynliga i skolans historieböcker och de är osynliga på museerna. Flickor får redan i tidiga år klart för sig att det nästan inte funnits några kvinnor som varit så betydelsefulla att de, eller det de gjort, är värt att avbilda, beskriva eller visa upp. Denna situation är givetvis helt orimlig. Lägg till detta förhållandet att det är kvinnorna som är de stora kulturkonsumenterna och likaså de stora kulturbärarna.
En av de största utmaningarna inom historie- och museisfären torde vara att synliggöra kvinnornas historia. Ett exempel på detta är Anna Nordlander- museet i Skellefteå där man lyfter fram kvinnans roll i samhället. På ett genomgripande sätt måste vi se till att kvinnoperspektivet blir lika synligt som mansperspektivet. Centerpartiet anser att ett landsomfattande projekt med uppgift att belysa och framhålla kvinnans betydelse för kulturen bör genomföras.
Mångkultur
Ett av de nya målen för den svenska kulturpolitiken är att främja kulturell mångfald. Det är ett mycket viktigt mål. Vi har idag ett mångkulturellt samhälle men ett mångkulturellt samhälle där främlingsfientlighet och rasism breder ut sig. Kulturmöten och mångfald skapar en ny styrka och nya möjligheter och är viktiga för ökad förståelse och delaktighet. Att hitta en balans mellan integrering och acceptans är en stor utmaning - att inlemma nya medborgare i samhället samtidigt som vi låter samhället utvecklas till följd av nya impulser från andra kulturer. Det är viktigt att ge stöd för egna kulturella uttryck men också att erbjuda delaktighet i det svenska samhället.
Centerpartiet anser att det handlar om att ge alla konstnärliga institutioner ett uppdrag att främja kulturmöten. Det handlar också om att involvera hela föreningslivet mer än tidigare i den uppgiften. Genom att mötas i våra olika traditioner, seder och bruk uppstår spännande möten, inte minst för våra ungdomar. En viktig kulturpolitisk princip är att varje kulturinstitution tar ansvar för att bedriva en verksamhet som vänder sig till hela befolkningen. Redan nu har många institutioner och organisationer verksamhet med inriktning på andra länders kultur. Det är viktigt att dessa verksamheter utvecklas vidare på ett naturligt sätt inom ramen för institutionernas ansvarsområden. Även i de kulturpolitiska mål som riksdagen har tagit tas denna fråga upp.
Kulturarvet
I en värld där internationella och globala kontakter ökar och där avstånden genom allt snabbare kommunikationer minskar från tidsmässig synpunkt, får kulturarvet också en ökad betydelse.
Kulturarvet i vid bemärkelse är nämligen grunden för vår identitet, dels som individer, dels i form av regional och nationell identitet. En positiv egen kulturidentitet är också grunden för respekt och förståelse för andra folk och andra kulturer.
Detta innebär att bevarandet och överförandet av vårt eget kulturarv är betydelsefullt och nödvändigt för vår syn på invandrare och deras kultur samt för insikten om det värdefulla i att Sverige är ett mångkulturellt samhälle. I detta mångkulturella Sverige måste givetvis också vårt eget kulturarv fortsättningsvis ha en dominerande ställning. För att de nya svenskarna ska kunna integreras på ett bra sätt i det svenska samhället är det viktigt att de får kunskap om vårt kulturarv och landets historia. Lika viktigt är det att landet tar till vara de nya medborgarnas kulturtraditioner och att den svenska kulturpolitiken anpassas efter den mångfald som finns i vårt samhälle. Detta bör ges regeringen till känna.
Bokens roll i kulturen
Genom det skrivna ordet kan tankar, känslor, erfarenheter och idéer delas och spridas. Det ger oss kunskap och sätter igång fantasin. Språket bevaras och utvecklas av en nära tillgång till litteraturens område. Biblioteken har utgjort grunden för samhällets insats på litteraturens område.
"Att boken i en framtid kommer att utsättas för ökad konkurrens i den meningen att nya media tillkommer är självklart" förutspådde man redan 1974 i Litteraturutredningens huvudbetänkande Boken. Den stora medieexplosionen till trots så har boken försvarat sin ställning relativt väl. Under 1990-talet har dock bokläsningen minskat inte minst bland yngre.
Centerpartiet anser att det krävs olika åtgärder för att öka läsandet. Bland annat så anser vi att en kampanj i samarbete med landets kommuner, skolor och bibliotek bör göras. Inriktningen bör vara att betona det lustfyllda i läsningen och att ge landets elever goda läsupplevelser som stimulerar till fortsatt utforskande på egen hand.
Idag har Sverige en bokmoms på 25 %. Centerpartiet anser att momsen på böcker bör sänkas till 6 % från och med år 2002. En sänkt skatt på böcker skulle gynna läsandet i alla åldrar genom att böckerna blir billigare. Detta bör ges regeringen till känna.
Folkbildning
Studieförbunden med sina nära 1 000 lokala avdelningar är betydelsefulla aktörer för att kulturlivet ska leva i alla delar av hela landet. Studiecirklar och övrig folkbildningsverksamhet ger amatörer förutsättningar att växa i kunnande och att se sitt eget skapande - sitt hantverk, sin teater- eller musikverksamhet - i t ex historiska och internationella sammanhang. Kulturprogrammen ger forum för både amatörer och professionella konstnärer att framträda i. Studieförbunden är, tillsammans med de kommunala folkbiblioteken, den viktigaste länken för att av riksdagen beslutade statsbidrag till kultur når ut till människor i alla delar av landet.
Genom sin närvaro lokalt är studieförbunden viktiga kulturarrangörer i människors omedelbara närmiljö - i stadsdelar, små samhällen och byar. För att här kunna bjuda professionellt buren konst av högsta kvalitet är det helt avgörande att teater- och musikensembler, museer och andra gör produktioner i den lilla skala som kan passa i kvarterslokaler, bygdegårdar, små Folkets hus och andra mindre samlingslokaler.
I beslutet om ny kulturpolitik 1997 poängterar regering och riksdag att "folkbildningen bör kunna spela en central roll i arbetet med att hävda kulturens plats i hela landet". De kulturpolitiska målen talar om att bland annat främja bildningssträvandena.
Även inom folkbildningen är ungdomars engagemang och medverkan mycket viktiga. Folkbildningsrådet bör se till så att ungdomars kulturaktiviteter får större utrymme inom folkbildningen. Detta bör ges regeringen till känna.
Deltagardemokrati
En levande demokrati förutsätter många mötesplatser där människor kan träffas, skaffa sig nya kunskaper och erfarenheter samt utbyta åsikter och tankar. Grunden i en svensk deltagardemokrati är de tusentals mötesplatser som genom föreningsliv, studieförbund och partier erbjuds i det lokala samhället.
Studieförbunden erbjuder omistliga mötesplatser för det demokratiska samtalet i studiecirklar, kulturarrangemang och föreläsningar. Detta är mötesplatser där möjligheter finns att finna nya kunskaper och att skaffa sig redskap för att påverka samhällsutvecklingen.
Stat, landsting och kommuner ska underlätta medborgarinflytande och delaktighet genom att stärka folkbildningen. Samhället behöver en mångfald av studiecirklar, kurser och kulturarrangemang i studieförbund och folkrörelser. Detta är ett viktigt motiv för en nationell, sammanhållen, generell folkbildningspolitik.
Men det förutsätter också en medveten prioritering av detta område inom landsting och kommuner. Många kommuners politik att kraftigt reducera stödet till folkbildning och föreningsliv försämrar förutsättningarna för demokratin och medborgarnas delaktighet. Några kommuner i landet, däribland Lidingö och Salem, har till och med dragit in stödet till folkbildning. Många kommuners neddragning av anslagen till folkbildningen är bland annat från denna utgångspunkt djupt oroande.
Anslag
Folkbildningsanslaget har under 1990-talet minskat med cirka 600 miljoner kronor. Inom studieförbunden har en omfattande rationalisering och effektivisering ägt rum av verksamheten. De negativa effekterna av denna rationalisering har bl a gått ut över cirkelledarutbildningar och andra kvalitetshöjande åtgärder. Vidare har cirkelavgifterna, som deltagaren själv betalar, höjts kraftigt, vilket allvarligt försvårar möjligheten för ekonomiskt svaga grupper att delta. Det finns en stor risk för att verksamheten inom studieförbunden utvecklas så att man satsar på lönsam verksamhet på orter där det finns betalningsvilja och tillräckligt stort underlag. De av samhället nämnda grupper som det är särskilt angeläget att nå tillhör inte denna grupp. Den utjämnande roll som folkbildningsanslaget ska ha mellan olika samhällsgrupper och olika delar av landet riskerar att urholkas.
Trots att studieförbunden försöker att prioritera användningen av samhällsmedel till de prioriterade grupperna är det ändå svårt att upprätthålla en hög kvalitet i verksamheten med minskade resurser. Folkbildningens organisationer förväntas idag få en allt viktigare roll inom olika samhällsgrenar. Dessa insatser motiverar mer än väl det samhällsstöd som nu utgår.
Allmänna samlingslokaler - kulturella mötesplatser
Träffpunkter behövs inte bara i regionernas centra utan de bör även vara väl spridda över landet och nära människorna. I glesbygd och mindre tätorter utgör de allmänna samlingslokalerna ett nödvändigt medel för en decentraliserad kulturpolitik. Ett fint förgrenat nätverk av lokala arrangörer är en nyckel till att kunna genomföra lokala kulturutbud och väl förberedda och genomförda evenemang.
De föreningsdrivna samlingslokalerna, bygdegårdar, folkets hus och ordenshus, erbjuder 3 000 möteslokaler. Lokaler som idag utgör ett viktigt forum för amatörers skapande och som ger möjlighet till möten mellan professionellt verksamma konstnärer och publik i människors närmiljö.
Samhället har en uppgift att se till att förutsättningar finns för lokalhållare att driva tidsenliga lokaler. Här sker möten mellan amatörer och professionella som kan utveckla och berika den lokala kulturen. Här sker möten som kan utveckla bygden, byn, kvarteret eller stadsdelen.
Samhället bör positivt stödja upprustningar och standardhöjningar, som exempelvis handikappanpassning. Centerpartiet anser att samhällsstöd för samlingslokaler är en förutsättning för att hålla tidsenliga samlingslokaler i hela landet och vill öka anslaget till dessa utöver regeringens förslag.
Kultur kräver goda kommunikationer mellan människor, och dagens teknik möjliggör möten och samarbete som varit betydligt svårare tidigare. För att samlingslokaler ska fungera som träffpunkter för människor och kunna vara navet för olika verksamheter måste dessa få tillgång till goda datakommunikationer. Centerpartiets krav på bredband i hela landet omfattar självklart också samlingslokaler i hela landet.
Detta bör ges regeringen till känna.
Rättvisa skatteregler för ideella ungdoms- och kulturorganisationer
Idrottsrörelsen har möjlighet att avlöna domare, hjälptränare med flera idrottsledare med upp till ett halv basbelopp utan att betala arbetsgivaravgifter och avgifter/särskild löneskatt. Detta enligt Riksskatteverkets rekommendationer RSV 2354 utgåva 8.
Idrotten är en verksamhet för många ungdomar och gagnar barn och ungdomar fysiskt, psykiskt och socialt. Alla ungdomar är dock inte intresserade av idrott. Många andra organisationer har också verksamheter som bidrar till barns och ungdomars goda uppväxtförhållanden. Som exempel kan nämnas, Sveriges 4H, SVEROK, Vi Unga, Scoutrörelsen, kyrkliga ungdomsverksamheter och organisationer som bedriver kulturaktiviteter för ungdomar. Dessa viktiga organisationer har inte samma ekonomiska förutsättningar som idrottsrörelsen för sin verksamhet, och detta är en orättvisa som bör uppmärksammas och ändras. Detta bör ges regeringen till känna.
Om samma regler gällde för alla ideella kultur- och ungdomsorganisationer skulle dessutom många fler unga kunna få sommarjobb som lägerledare, hjälpledare vid 4H-gårdar och medhjälpare i andra sammanhang. Man skulle också ge fler barn och ungdomar kontakt med skapande kulturverksamhet på ett naturligt sätt.
Nationella uppdrag
Dalhalla
Dalhalla i Rättvik är en musikteater som är lokaliserad i ett före detta kalkbrott och har lyckats locka stora grupper besökare. Man har lyckats väcka ett folkligt intresse inte bara hos vana teater- och operabesökare. Dalhalla lever upp till de krav som en musikteaterinstitution behöver uppfylla. Centerpartiet anser därför att musikteaterverksamheten där bör ges ökade möjligheter till utveckling, varför vi föreslår ett nationellt uppdrag för Dalhalla. Detta bör ges regeringen till känna.
Röhsska museet
Röhsska museet i Göteborg har stor kompetens inom designområdet. Därför bör Röhsska museet ges i uppdrag att upprätta ett nationellt/internationellt nätverk för design. Detta bör ges regeringen till känna.
Kulturfastigheter
Ett flertal kulturinstitutioner tvingas lägga en stor andel av sina kulturanslag på hyreskostnader på grund av marknadsmässig hyressättning av kulturfastigheterna. Vissa betalade under 1999 över 50 % av det statliga anslaget till fastighetshyra. För att frigöra större andel av kulturanslaget till kulturverksamhet bör frågan om bildande av ett bolag för de kulturfastigheter som staten äger utredas. Detta bör ges regeringen till känna.
Låt Forum för världskultur leva vidare
Forum för världskultur är en kommitté med uppdrag att öka den konstnärliga och kulturella mångfalden i Sverige genom att ta initiativ till och samordna presentationer av kulturyttringar från hela världen. Kommittén lämnade sitt första delbetänkande SOU 2000:15 i våras med en analys av situationen och förslag om framtida verksamhet.
Kommitténs slutbetänkande skall lämnas i slutet av året. Men utan att det första delbetänkandet varit föremål för remissbehandling och innan slutbetänkandet föreligger har regeringen valt att avveckla sitt eget ambitiösa initiativ på världskulturområdet och låta det övergå till att vara en mindre anslagspost inom ramen för Kulturrådets anslag. En anslagspost som riskerar att motverka det långsiktiga syftet med hela initiativet och en återgång som rimmar dåligt med regeringens övriga ambitioner för detta område.
Forum för världskultur har som sagt haft i syfte att öka den kulturella mångfalden i Sverige. Inom ramen för detta har den också sökt finna former för stöd till idérika men relativt sett resurssvaga kulturgrupper eller föreningar. Formerna för samverkan mellan dessa och kulturinstitutioner och -organisationer bör utvecklas på ett sätt som inte upphäver dådkraften hos de förra, anser kommittén.
Enligt Forum för världskultur kommer det att behövas ett utvecklingsarbete även i framtiden, och det behövs därför en organisation med ett uppdrag från regeringen som tar sikte på dessa frågor framför allt inom scenkonstområdet. Att redan efter två års arbete försöka inlemma alla aktuella uppgifter i de inom kulturområdet redan befintliga organisationerna, skulle innebära en risk för att det världskulturella perspektivet inte skulle få den fokusering som är nödvändig.
Centerpartiet anser att riksdag och regering bör ta ett övergripande ansvar för att säkra en positiv utveckling för den verksamhet Forum för världskulturen bedriver. Detta bör ges regeringen till känna.
Socken som administrativ enhet
En statlig utredare har lagt fram ett förslag om att socken- och församlingstillhörigheten ska avskaffas. Förslaget hotar viktiga underlag för samhällsforskning och lokalt utvecklingsarbete. Dessutom är sockennamnen en viktig del av det svenska kulturarvet och står för kulturell identitet och samarbete. Centerpartiet vill därför bevara den administrativa enhet med församlingar och socknar som råder idag. Detta bör ges regeringen till känna.
Länsmuseerna
En viktig del av den regionala kulturen är länsmuseerna. Dessa sprider information och intresse för den egna regionens kulturarv och historia. På flera håll i landet har länsmuseerna ekonomiska bekymmer. Med bakgrund av vad som ovan anförts finns det anledning att utreda länsmuseernas ekonomiska situation. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 3 oktober 2000
Birgitta Sellén (c)
Margareta Andersson (c)
Sofia Jonsson (c)
Marianne Andersson (c)
Erik Arthur Egervärn (c)
Agne Hansson (c)