Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta en statlig digitalradiokommitté med likartat ansvar för radions digitalisering som Digital-TV-kommittén har för televisionens övergång till digital teknik. Motivering
Så gott som alla europeiska länders medlemsföretag inom EBU och AER (organisationerna för europeisk public service-radio och för europeisk privatradio) har betonat vikten av en seriös satsning på DAB (Digital Audio Broad- casting) som enda rimliga standard för radions övergång till digitaliserade sändningar. Skälen till denna samling bakom DAB är många. Ett är att DAB redan erkänts som standard och ett annat är att DAB tilldelats ett internationellt frekvensutrymme.
Digitaliseringen som princip betraktas av samtliga inblandade radioföretag i Europa som en nödvändighet inom snar framtid. Det nuvarande frekvensutrymmet inom FM-bandet är starkt begränsat. Exempelvis kan Sveriges Radio inte sända mer än fyra kanaler samtidigt ( i vissa områden sex) vilket försvårar en nödvändig fragmentisering som når fler specifika grupper, kategorier, språkliga minoriteter etc. Därtill kan en digital sändningsteknik ge bättre ljud och kan kompletteras med text och bild om så önskas.
I Storbritannien pågår utbyggnaden med stark framtidstro. Ett flertal s k multiplexer har utdelats till de radiosändande företagen i främst storstadsområdena men även på andra platser. I London kan man nu höra på ett fyrtiotal digitala radiokanaler, både public service och privat kommersiell radio. Detta genombrott har också påverkat prisbilden på de mottagare som finns att köpa. Därför kan man nu utläsa en märkbar efterfrågan av mottagare, vilket är en förutsättning för att tekniken skall få ett genombrott. Det är ett genombrott som är att likna vid övergången från svart-vit sändningsteknik i televisionen till färg eller övergången från radions sändningar över AM- bandet till FM eller då compact disc trängde ut vinylskivorna, vilka en gång i tiden själva konkurrerade ut de s k stenkakorna. Uppräkningen skulle kunna göras lång för att belysa vad liknande teknikgenombrott har bestått av och inneburit.
Emellertid hopar sig frågorna i Sverige. Främst därför att de mobila radiosändande företagen liksom de satellitsändande och kabeldistribuerande företagen försöker utså tvivel gentemot både digitaliseringen som princip och DAB i synnerhet. Det finns skilda men, sett med deras ögon, säkert rimliga motiv, för deras motstånd. Men för public service-radion finns nu inget alternativ och ingen återvändo, knappast heller för den i Sverige växande men kommersiellt föga framgångsrika privata lokalradion.
Här krävs nu politiska besked och tydliga sådana. Här krävs nu att landets regering och riksdag stakar ut väg för ett stort teknikgenombrott för rundradion. Både den rundradiosändande public service och den likaledes rundradiosändande kommersiella privata lokalradion är i behov av sådana besked. DAB är här för att stanna en lång tid. Digitaliseringen av rundradion måste ges både politiska och ekonomiska förutsättningar att slå igenom. Storbritannien är därvidlag, som vanligt skall sägas vad gäller försvaret av en konkurrenskraftig public service, ett föredöme.
I syfte att stödja och följa teknikgenombrottet för rundradion behövs en statlig instans av motsvarande karaktär som den kommitté vilken bildades för televisionens digitalisering.
Stockholm den 2 oktober 2000
Kenth Högström (s)