Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ekonomiskt stöd till Folkrörelsernas Konstfrämjande. Motivering
Riksorganisationen Folkrörelsernas Konstfrämjande arbetar sedan bildandet 1993 för ökat intresse och spridandet av god bildkonst till grupper i samhället, som inte utan särskilda ansträngningar kommer i kontakt med bildkonstområdet. Verksamheten har god geografisk spridning och bidrar också till bildkonstnärernas inkomster samt främjar nya kontakter mellan publiken och konstnärerna. Nära 6 000 konstnärsägda konstverk förmedlas varje år till Konstfrämjandets målgrupper. Man arrangerar därutöver årligen ungefär 1 300 utställningar och mer än 400 konstbildningsarrangemang av andra slag. Verksamheten ligger väl i linje med målen för kulturpolitiken. Senare års forskning visar därutöver att deltagande i kulturlivet också kan bedömas ha positiv betydelse för folkhälsan.
Folkrörelsernas Konstfrämjande får idag statligt stöd via Kulturrådets anslagspost D5 Bidrag till bild- och formområdet, dels till organisationens arbete och till viss regional utveckling, dels som utställningsersättning till vissa bildkonstnärer.
Årets budgetproposition innehåller förslag om att på försök inrätta ett stöd till arrangerande konstföreningar. Propositionen pekar här särskilt på Folkrörelsernas Konstfrämjande och Sveriges Konstföreningars Riksförbund. Stödformen har sedan flera år efterlysts av berörda organisationer. Behovet av stöd till de kostnader som är förenade med utställningsverksamheten är stort. Syftet med den redan befintliga stödformen utställningsersättning - att möjliggöra för konstnärerna att arbeta utvecklande och experimentellt utan att vara lika försäljningsberoende av sin bildkonst som annars - är svårt att förena med de utställande organisationernas inkomstberoende av sina utställningar. Stödet till utställningsarrangörer är därför välkommet. Behoven har också påtalats i tidigare motioner (bl.a. 1999/2000:Kr223). För att stödet skall uppnå avsedd effekt kan behoven emellertid redan nu förutses vara väsentligt större än det föreslagna stödet med 1 miljon kronor.
En betydande del av distriktens arbete finansieras genom stöd från berörda landsting och distriktens värdkommuner. Sammanlagt uppgår detta stöd årligen till ca 2,5 miljoner kronor. Tidigare uppbar distrikten även ett visst statligt stöd genom den dåvarande riksorganisationen. Distriktens möjligheter att erhålla statligt stöd upphörde i samband med det förra förbundets nedläggning men har genom riksdagens beslut 1998 kunnat återupptas om än i blygsam omfattning. Konstfrämjandedistriktens ekonomi har i större utsträckning blivit beroende av försäljningsintäkter vilket i sig inte är negativt men bristen på resurser gör att Konstfrämjandets bildningsarbete riktat till nya publikgrupper i viss mån kan få stå tillbaka.
Årets budgetproposition innehåller, utöver förslagen om försöksverksamhet med stöd till arrangerande konstföreningar, förslag om viss förstärkning av anslagsposten 28:19 för år 2001. Denna förstärkning avser vissa utställare inom bild- och formområdet men inte Folkrörelsernas Konstfrämjande.
Det är viktigt att den för några år sedan inledda utvecklingen med att gradvis stärka de ekonomiska möjligheterna för Folkrörelsernas Konstfrämjande återupptas. Konstfrämjandets behov av både en förstärkning av de centrala resurserna och av möjligheterna att - i likhet med kommuner och landsting - lämna stöd till det regionala konstfrämjandearbetet har påtalats tidigare men har inte heller kunnat tillgodoses i årets budgetproposition.
Stockholm den 28 september 2000
Marianne Andersson (c)
Gunilla Tjernberg (kd)
Birgitta Sellén (c)