Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förändrad bidragsfördelning till länsmusikens institutioner. Bidrag till länsmusiken
Länsmusiken - en kort historik
Länsmusiken tillkom 1988 genom en sammanslagning av dåvarande Regionmusiken och Rikskonserters regionkontor. Regionmusiken bildades 1971 efter en omvandling av militärmusiken. Länsmusikreformen föregicks av en stor mängd utredningar och rapporter och en utförlig beskrivning av dessa finns i Kulturrådets rapport "Musik för miljoner" (1994:2). På uppdrag av regeringen genomförde Kulturrådet en kartläggning av länsmusiken i "Bredd, kvalitet & mångfald" (1997). Inom länsmusikorganisationerna bedrivs idag en omfattande orkesterverksamhet vilken belyses i Kulturrådets rapport "orkester.nu" (2000:3). Kulturrådet har även aviserat ytterligare en översyn av länsmusiken vilken kommer att påbörjas under hösten 2000 och beräknas vara färdig i februari 2001.
Statligt bidrag till länsmusiken
I "Bredd, kvalitet och mångfald" pekar Kulturrådet på de orättvisor som skapats av bidragssystemet som tillämpats för länsmusiken sedan 1988. Man konstaterar att den ursprungliga fördelningen av länsmusikens bidrag inte baserade sig på folkmängd, geografisk storlek och utvecklingsmöjligheter för varje enskilt län, utan istället på den faktiska resursanvändningen i budgetåret 1984/85 för Regionmusiken och Rikskonserters regionkontor. Snedfördelningen har dessutom ökat med tiden genom systemet med årlig procentuell uppräkning.
Vid länsmusikreformen 1988 lades vikt vid bibehållandet av fast anställda musiker inom regionmusiken. Därför fick län som, via regionmusiken, ärvt militärmusikens blåsorkestrar och blåsensembler ett förhållandevis högt statligt bidrag. I "orkester.nu" visar utredaren på den stora personalomvandling som gjorts sedan dess; av de ursprungliga fem blåsorkestrarna återstår idag endast en. En snabb översikt ger vid handen att även merparten av de ursprungliga blåsensemblerna avvecklats. Regionmusikens fast anställda musiker har med andra ord ersatts av annan verksamhet. Särskilt tydligt blir förändringen i Blekinge län, där hela blåsorkestern efterhand helt övergått i försvarsmaktens regi. Detta har skett utan att länsmusikbidraget till Blekinge län påverkats i någon större omfattning.
Bidragsfördelningen bör ändras
Statens bidragsfördelning till länsmusikinstitutionerna bör förändras. Det är inte rimligt att bidragsfördelningen baseras på vilka län som hade militärmusik i början av 1970-talet. Bidragen bör istället fördelas med hänsyn till de enskilda länens befolkningsmängd och geografiska struktur. Större hänsyn bör tas till hur väl länsmusikinstitutionerna svarar mot de kulturpolitiska mål som satts upp för länsmusiken vad gäller genrebredd, mångfald och geografisk spridning. Det är också angeläget att statens bidrag bör stå i relation till institutionernas egenfinansiering och huvudmannaanslag.
Stockholm den 2 oktober 2000
Raimo Pärssinen (s)