Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ansöka om att uppföra Grimetons radioanläggning på Unescos världsarvslista. Motivering
I läroböcker i geografi genom årtiondena på 1900-talet fanns några speciella kännetecken för Halland. Det var Varbergs fästning, Tullbron i Falkenberg, Norre Port i Halmstad och Grimetons radiostation med sina 120 m höga master.
Beträffande de senare angavs att där började den transatlantiska radioförbindelsen med Amerika med provsändningar 1924 och invigning 1925.
De sex radiomasterna står fortfarande kvar och har med åren blivit ett kännetecken för Hallands inland och de syns också från både järnvägen och E 6. Det gör att väldigt många turister ser dem och kan fundera över denna rad av master med tvärslå.
Kommunikationerna har på många sätt påverkat mänskligheten, inte minst de internationella, och det var ett stort steg när Grimetons radioanläggning för långvåg blev en del i ett världsomspännande system. Av det systemet återstår i världen idag endast anläggningen i Grimeton. Den är förvisso inte i bruk idag (togs ur drift på 60-talet) men är i gott skick och helt brukbar.
I anläggningen finns också kortvågssändare från 30-talet och två av dem är fortfarande i dagligt bruk. Det innebär att här finns unika möjligheter att studera 1900-talets internationella radiotrafik. Även kringfaciliteterna är från 1920-talet och väl bevarade i sin struktur.
Den s.k. Alexanderanläggningen i Grimeton förklarades 1996 som byggnadsminne. Anläggningen som sådan synes uppfylla alla de kriterier som erfordras för att bli uppförd som kulturobjekt på Unescos världsarvslista och regeringen bör snarast inlämna en ansökan.
Stockholm den 29 september 2000
Lennart Kollmats (fp)