Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Kumla skoindustrimuseum skall få statsbidrag. Kumla som skoindustristad
Kumla är en gammal skoindustristad. I mitten av 1800-talet började en utveckling av partiskomakare och skoproduktion som sedan fick sin kulmen kring 1950. Kumla har sammanlagt haft cirka 140 skofabriker. I dag finns endast fem fabriker, av landets fjorton, kvar i Kumla. Staden är alltså fortfarande landets skocentrum med 36 procent av de producerande skofabrikerna.
Tanken på ett skoindustrimuseum i Kumla lanserades 1982. Under kommande år startades ett omfattande insamlingsarbete och samtidigt en inventering av lämpliga lokaler för museiverksamheten. Den 1 oktober 1984 bildades STIFTELSEN SVENSKA SKOINDUSTRIMUSEET. Stiftelsebildare var Örebro läns landsting, Kumla kommun, Svenska Skofabrikantföreningen och Beklädnadsarbetareförbundet. 1986 invigdes museet i Kumla.
Idag har museet funnits i 15 år. Under denna tid har institutionen konsoliderats genom att basutställningar byggts, barnpedagogisk verksamhet initierats, föremål insamlats och registrerats. Det är först under de senaste tre åren som IT-teknikens utveckling på allvar förmått erbjuda museet ett medel och ett medium för att på ett tillfredsställande sätt fullgöra sin nationella roll i bildningsarbetet.
Statsbidrag till museet
För att kunna fullgöra sitt nationella uppdrag är det först och främst nödvändigt att museets samlingar registreras, publiceras och marknadsförs. Därtill kommer det önskvärda att museet också bygger upp och ansvarar för nationella register över viktiga företeelser med anknytning till landets skohistoria. För att klara detta är det nödvändigt att komplettera och tillgängliggöra föremålsarkivet på Internet. Museet har också ett bildarkiv och ett fackbibliotek som behöver utvecklas samt många föremål som behöver återställas och justeras. Det finns också långtgående tankar om ett nationellt forskningsregister på området.
Kumla skoindustrimuseum har alltså ett nationellt uppdrag, men inga statliga resurser. För att klara lönekostnader, hyra, utställningar, insamlingar och upprustningar krävs ett ökat statsbidrag.
Stockholm den 26 september 2000
Sofia Jonsson (c)