Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av tydligare regler för sponsring av program i public service-företagen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om icke styrande skattefinansiering.
Sponsring av public service
I de nuvarande sponsringsreglerna slås fast att varken SVT eller UR får sända sponsrade program där bidraget direkt har tillfallit programföretaget eller medfört att dess kostnader för programmet påtagligt har minskat. Formuleringen erbjuder vissa tolkningsmöjligheter. I praktiken kan bestämmelsen om att bidraget inte direkt får tillfalla SVT/UR kringgås genom att programproduktionen uppdras åt ett fristående företag som då också blir bidragsmottagare. En situationsberoende bedömning av vad som kan anses vara en "påtaglig" minskning av programkostnaderna medför också att programföretagen själva kan avgöra om en viss sponsring kan genomföras utan att man bryter mot reglerna. Ett sätt att komma till rätta med dessa oklarheter kunde vara att stryka ordet "påtaglig" i det nya sändningstillståndet.
Sponsring av program i public service-företagens sändningar skall enligt propositionen under den nya tillståndsperioden få ske enligt samma regler som nu. Det är sant att de på papperet är förhållandevis klart utformade och borde gå att tillämpa utan ytterligare tolkningar. Den senaste tiden har det dock på olika sätt uppmärksammats att det finns en gråzon i gränslandet mellan sponsring och försäljning av visningsrätter. Om ett i förväg träffat avtal om försäljning av visningsrätten blir en avgörande faktor för att programmet över huvud taget skall produceras, kan det medföra tveksamhet om det redaktionella oberoendet och trovärdigheten kan upprätthållas. Skulle sedan köparen av visningsrätten vara en statlig myndighet ökar risken för att programmet utformas på ett sätt som svarar mot myndighetens förväntningar snarare än till kravet på opartiskhet. I de fall där UR står som producent kan man misstänka att de som är engagerade i programproduktionen låter sig missledas av sina pedagogiska ambitioner och därmed okritiskt anlägger en myndighetsliknande vinkling på programmets innehåll.
Avskaffa TV-avgiften
Moderata samlingspartiet har i partimotion 2000/01:Kr1 med anledning av propositionen föreslagit att public service-verksamheten finansieras med skattemedel. En invändning som anförts mot denna lösning är att det skulle minska programföretagens oberoende om de medel som anvisades kom från statsbudgeten i stället för från rundradiokontot.
Denna distinktion är verklighetsfrämmande. Redan i dag skall riksdagen fatta beslut om inte bara TV-avgiftens storlek utan även om de belopp som de olika programföretagen skall få. Att i stället genom ett riksdagsbeslut anslå medel över statsbudgeten innebär enligt vårt synsätt samma grad av politikerinblandning. Man kan jämföra med att många statliga kulturinstitutioner får sitt anslag genom riksdagens budgetbeslut utan att de därigenom anses ha blivit politiskt styrda.
Stockholm den 5 april 2001
Elisabeth Fleetwood (m)
Lennart Fridén (m)
Jan Backman (m)
Roy Hansson (m)
Anne-Katrine Dunker (m)
Nils Fredrik Aurelius (m)
Patrik Norinder (m)
Lars Hjertén (m)
Birgitta Wistrand (m)
Kent Olsson (m)