Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att åtgärder av det slag som anges i motionen bör vidtas, så att Sverige inte till följd av otydlig lagstiftning eller bristande rättstillämpning uppfattas som en fristad för nazistisk, antisemitisk och rasistisk propaganda.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att fokus för satsningen Levande historia och Stockholmskonferenserna kring Förintelsen bör bestå också i framtiden.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den svenska behandlingen av asylsökande judar från den tidigare Sovjetunionen måste utredas och omprövas. 1 4. 1 Yrkande 3 hänvisat till SfU.
Motivering
Sverige har genom satsningen Levande historia och Stockholmskonferensen om Förintelsen vunnit stor internationell respekt. Grupper som inom och utom Sverige i decennier, ofta i motvind, arbetat för att bygga upp effektiva motkrafter mot rasism, antisemitism och främlingsfientlighet i olika former har uppfattat aktiviteterna som ett välkommet erkännande. Det är glädjande att Stockholmskonferensen kommer att följas av flera liknande internationella sammandragningar. Det är också glädjande att olika inslag i den hittillsvarande svenska lagstiftningen på området numera är föremål för utredning.
Det är inte hållbart att Sverige på ett plan framstår som ett föregångsland i kampen mot antisemitism och rasism och på ett annat plan framstår som en fristad för antisemitisk, nazistisk och likartad propaganda som inte kan bedrivas i andra europeiska länder. Både den s k Vit maktmusiken, som ofta sprids från just Sverige till andra länder, och den propaganda över Internet som produceras t ex av gruppen kring Radio Islam har vid flera tillfällen väckt berättigade frågor om den svenska lagstiftningens effektivitet och det svenska rättsväsendets förmåga att tillgodogöra sig viktig kunskap om samtida nazistisk och närbesläktad propaganda.
I flera riksdagsmotioner under 1990-talet har en översyn av lagen om hets mot folkgrupp och anslutande lagstiftning begärts. En utredning av flera av de frågeställningar som bl a aktualiserats i dessa motioner pågår f n. Till vägledning för kommande regeringsförslag bör riksdagen ändå kunna uttala som sin mening att Sverige inte till följd av otydlig lagstiftning eller bristande rättstillämpning får uppfattas som en fristad av nazistiska och antisemitiska grupper. Detta är också en nödvändig del av vår trovärdighet gentemot övriga EU.
När den process som inleddes med Stockholmskonferensen i januari 2000 nu går vidare kommer trycket troligen att bli större att förskjuta fokus från Förintelsen till andra typer av förbrytelser i andra delar av världen och vid andra tidpunkter. Det är enligt min mening mycket angeläget att någon sådan förskjutning inte sker. Det borde vara en självklarhet för skola, forskning och samhällsdebatt att belysa och analysera folkmord och övergrepp utan låsning till en bestämd historisk händelse eller period. Men satsningen Levande historia har tillkommit i ett speciellt syfte som har sin bakgrund i den historiska särställning som antisemitismen har i västvärldens historia.
Till skillnad från andra former av gruppfördomar har antisemitismen lett fram till en politisk ideologi vars enda mål är att till varje pris utplåna samtliga medlemmar av en bestämd etnisk grupp, var de än finns på jorden. Det unika med Förintelsen är, som professor Yehuda Bauer framhållit, inte antalet mördade eller massmordens teknik - kommunistiska regimer har mördat fler, och många av dem som dog i Förintelsen mördades på traditionellt sätt, genom avrättning - utan ideologin. Det är angeläget att staten ekonomiskt kan ge stöd också till andra upplysningssatsningar om diktaturers förtryck och massmord - i synnerhet de kommunistiska diktaturerna - men projektet Levande historia bör förbli ett projekt som utgår från Förintelsen och den ideologi som ledde fram till Förintelsen.
I debatten om Sveriges förhållningssätt till antisemitism vid sidan av projektet Levande historia har många också fäst uppmärksamheten på behandlingen av judiska asylsökande från den tidigare Sovjetunionen. Intrycket består alltjämt att svenska myndigheter är orimligt kallsinniga inför den förföljelse som uppenbarligen förekommer i flera f d sovjetrepubliker. Ett huvudproblem tycks vara att denna förföljelse sällan eller aldrig äger rum på grund av initiativ från regeringen i respektive land, utan sker på lokalt initiativ av lokal polis och andra myndigheter som lever kvar i sovjetsystemets öppet proklamerade judefientlighet. Riksdagen bör ge regeringen tillkänna att den svenska hållningen till judiska asylsökande från f d Sovjetunionen måste undersökas och omprövas.
Stockholm den 5 oktober 2000
Lars Leijonborg (fp)