Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av nuvarande lagstiftning på diskrimineringsområdet i enlighet med vad som anförs i motionen (avsnitt 3.3 och 3.3.1).
2. Riksdagen begär att regeringen utreder en samordning av de nuvarande ombudsmännen i en myndighet - Ombudsmannen för mänskliga rättigheter, i enlighet med vad som anförs i motionen (avsnitt 3.4).
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av MR-klausuler vid offentliga upphandlingar (avsnitt 3.2). 1
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige skall ratificera tilläggsprotokollet till den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (avsnitt 3.3). 2 5. 1 Yrkande 3 hänvisat till FiU.
2 Yrkande 4 hänvisat till UU.
Att slippa bli diskriminerad är en mänsklig rättighet
Det är en mänsklig rättighet (MR) att inte bli diskriminerad. Alla har rätt till lika behandling oavsett kön, etniskt ursprung, trosbekännelse, funktionshinder, sexuell läggning eller andra ovidkommande omständigheter. Den enskilda individens skydd mot diskriminering och andra mänskliga rättigheter finns också i olika internationella dokument som Sverige förbundit sig att följa.
Sveriges arbete för jämställdhet är välkänt. Samtidigt är inte de juridiska verktygen för främjandet av jämställdhet tillräckligt effektiva. Miljöpartiets förslag för att motverka diskriminering kan effektivisera och modernisera i synnerhet arbetet mot könsdiskriminering.
Jämställdhetslagen var länge den främsta antidiskrimineringslagen i Sverige - den enda lagen mot diskriminering inom arbetslivet. De nya antidiskrimineringslagar som införts är ännu bättre. Samtidigt har könsdiskriminering utanför arbetslivet varit och är fortfarande laglig i världens "mest" jämställda land.
Attityder och beteenden
Tyvärr har Sveriges arbete inom diskrimineringsområdet varit allt för ineffektivt. Man har inriktat sig för mycket på att försöka förändra människors attityder i syfte att uppnå ett förändrat beteende. För Miljöpartiet är det naturligtvis viktigt med attitydförändringar men det primära är ändå att beteendet ändras. I bästa fall kommer presumtiva diskriminerare att ändra sina attityder efter sitt beteendemönster. Det väsentliga är dock att de upphör med diskriminerande handlingar.
MR-klausul vid offentlig upphandling
För att uppnå ett förändrat beteende behövs tydliga och konkreta verktyg som kan förstås av samhällets olika aktörer. En arbetsgivare som vet att skadestånd eller en förlorad offentlig upphandling kan bli följden av diskriminerande handlingar kommer att vara mer benägen att övervinna sina fördomar (utan att nödvändigtvis förändra dem).
Därför föreslår vi införandet av antidiskrimineringsklausuler vid offentliga upphandlingar. Med andra ord ska statens alla upphandlingar innehålla en klausul där leverantören åtar sig att inte bryta mot någon av de gällande diskrimineringslagarna. Därutöver ska klausulen klarlägga att staten förbehåller sig rätten att häva avtalet med en leverantör som överträder förbuden. Sveriges invånare har rätt att förvänta sig att deras skattemedel inte går till företag som bryter mot diskrimineringslagstiftningen.
Förslaget har prövats i t.ex. Storbritannien, USA och Kanada. Där utgör det ett effektivt komplement till de gällande antidiskrimineringslagarna. En korrekt skriven klausul är dessutom förenlig med gällande EG-rätt. Bland annat har EG-kommissionen i ett meddelande (Offentlig upphandling inom Europeiska unionen, Bryssel den 11 mars 1998, KOM [98] 143) understrukit att "direktivreglerna om offentlig upphandling tillåter att anbudssökande eller anbudsgivare som brutit mot gällande lagstiftning på området, inklusive bestämmelser om främjande av lika möjligheter, utesluts. En andra möjlighet består i att ställa, såsom villkor som skall gälla under avtalstiden, krav av social karaktär. Dessa kan till exempel syfta till att främja anställning av kvinnor eller att skydda vissa missgynnade kategorier." Kommissionen till och med uppmanar medlemsstaterna att "använda sitt inflytande såsom inköpare till att fullfölja ovannämnda sociala och arbetsmarknadspolitiska mål. Kommissionen kommer å sin sida att agera på samma sätt i sina egna upphandlingsförfaranden."
En gemensam MR-lag
Synen på mänskliga rättigheter i Sverige har lett till ett väldigt spretande system för motverkande av diskriminering. Vi anser att de olika lagarna mot diskriminering i arbetslivet ska samordnas i en lag om mänskliga rättigheter med motverkande av diskriminering som huvudsyfte. Lagen ska även utvidgas med en civilrättslig del angående diskriminering i det övriga samhällslivet.
Dessutom har Sverige inte ratificerat tilläggsprotokollet till den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, som ger individer och grupper individuell klagorätt om deras rättigheter har kränkts. Vi anser att Sverige ska ratificera tilläggsprotokollet. Det vore i så fall lämpligt att de bestämmelser som rör individuell klagorätt tas in i en gemensam lag om mänskliga rättigheter.
Diskriminering utanför arbetslivet
Diskriminering är även ett problem utanför arbetslivet (se vidare Miljöpartiets motion, Könsdiskriminering, 2000/01:A805. Det är enligt brottsbalken 16 kap. 9 § brottsligt av en näringsidkare att diskriminera någon på grund av etnisk tillhörighet eller homosexualitet. Men det är inte brottsligt att diskriminera någon på grund av kön eller funktionshinder.
Diskrimineringsutredningen har i uppdrag att överväga lagens effektivitet samt ett införande av funktionshinder såsom diskrimineringsgrund. Samtidigt har regeringen i direktivet i princip förbjudit utredaren att överväga införandet av kön som diskrimineringsgrund.
Däremot öppnar direktivet upp möjligheten till det som Miljöpartiet föreslog redan för några år sen, en effektiv civilrättslig skadeståndsbaserad lag mot diskriminering. Vi hoppas att utredningen kommer fram till att straffrätt är ett både olämpligt och ineffektivt instrument för reglering av diskriminering. Vid en internationell jämförelse blir detta väldigt tydligt.
Det finns nästan inga fällande domar i de länder som använder sig av en straffrättslig reglering. De nordiska länderna och Frankrike är de tydligaste exemplen. Däremot finns det domar från t.ex. Holland, England, USA och Kanada - vilka använder sig av en civilrättslig reglering. Här är det värt att notera att Holland har övergått till en civilrättslig reglering med Kanadas Human Rights Act som förebild.
FN:s kvinnokonvention ställer dessutom krav på att lagar mot könsdiskriminering skall tas fram både inom och utanför arbetslivet.
En gemensam ombudsman för MR-frågor
Som en följdeffekt av en samlad MR-lag mot diskriminering är det lämpligt att en samordning av de relevanta tillsynsmyndigheterna görs.
De nuvarande ombudsmännen bör således samordnas i en ny myndighet - en ombudsman för mänskliga rättigheter. I en annan motion om en Internetombudsman föreslår vi att man utreder möjligheterna att sammanföra alla ombudsmän under riksdagen. En variant kan vara att sammanföra enbart rättighetsombudsmännen. För närvarande finns det fyra så kallade rättighetsombudsmän, JämO, DO, Handikappombudsman och HomO. Diskrimineringsfrågorna är uppdelade på fem departement och minst fyra riksdagsutskott. Ombudsmännens uppdrag faller under fyra olika ministrars ansvarsområden. Med utgångspunkt i mänskliga rättigheter i stället för särintressen skulle det politiska arbetet bli mer fokuserat. De nuvarande ombudsmännen bör således samordnas i en ny myndighet - en ombudsman för mänskliga rättigheter under riksdagen.
En förebild är Australiens Human Rights and Equal Opportunities Commission. Den leds av en Head Commissioner. Därutöver finns det en Commissioner för de olika huvudområdena - kön, ras och funktionshinder. En liknande konstruktion i Sverige skulle ge motverkande av diskriminering en annan tyngd. På ett praktiskt plan skulle det leda till samordnings- och samarbetsvinster samt ett mer direkt utbyte av idéer på det juridiska planet.
Stockholm den 1 oktober 2000
Per Lager (mp)
Kia Andreasson (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Lars Ångström (mp)
Ewa Larsson (mp)