Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i lagen så att de kommunala bussföretagen, som själva är konkurrensutsatta och drivs enligt affärsmässiga principer, tillåts konkurrera utanför den egna kommunen. Motivering
Sedan 1 juli 1996 tillåts kommunala bussföretag, enligt en försökslagstiftning (1996:637), bedriva yrkesmässig trafik även utanför den egna kommunen.
Lagstiftningen gäller t.o.m. utgången av år 2002.
Sedan lagstiftningen trädde i kraft har koncentrationen till ett fåtal stora aktörer på marknaden fortsatt. De tre största privata bussföretagen har i dag mer än 70 procent av marknaden. Totalt finns ett 15-tal kommunala bussföretag med tillsammans knappt fem procent av trafiken. Därtill finns ett antal små privata bussföretag. Ett betydande antal företag, såväl kommunala som små privata, har under 90-talet slagits ut från marknaden eller köpts upp av de tre stora bussföretagen.
Vi anser denna utveckling alarmerande och en uppenbar risk för att konkurrensen sätts ur spel. Detta är ett avgörande skäl till att vi vill permanenta lagstiftningen och låta de kommunala bussföretagen fortsätta att delta i upphandlingar av kollektivtrafik även efter år 2002. Skulle så inte ske ökar risken för ytterligare koncentration till ett fåtal aktörer och med uppenbar risk för en oligopolsituation.
Under den tid de kommunala bussföretagen haft möjlighet att konkurrera på lika villkor med de privata företagen har det inte i något fall konstaterats att de getts konkurrensfördelar eller på annat sätt gynnats av sina ägare eller upphandlarna. De har i enlighet med lagstiftningen agerat på helt affärsmässiga grunder. Detta är viktigt att notera då just risken för snedvriden konkurrens befarades av motståndarna till lagstiftningen.
Istället har det blivit så att de kommunala bolagen, trots att de är relativt små, bidragit till att stärka konkurrensen. I t.ex. Västra Götaland har Göteborgs Spårvägar under senare år lyckats hävda sig mycket väl i konkurrensen samtidigt som företaget visar bra resultat. Eftersom trafiken i Västra Götaland upphandlats regionalt och flera linjer går över kommungränserna skulle inte Göteborgs Spårvägar kunna operera i regionen om lagstiftningen upphörde år 2002.
Vi ser inga nackdelar med att permanenta lagstiftningen och låta de kommunala bussföretagen delta i konkurrensen om kollektivtrafik på samma affärsmässiga grunder som de privata företagen. Däremot skulle det innebära en försämrad konkurrens och ökad risk för en oligopolsituation om de kommunala bussföretagen utestängdes från att konkurrera utanför den egna kommunen i samband med försökslagstiftningens utgång 2002. En sådan utveckling skulle inom ett fåtal år innebära slutet för kommunala bussföretag, detta eftersom de inte skulle ha möjlighet att kompensera sig med trafik i andra kommuner som ersättning för eventuell förlorad trafik i den egna kommunen.
Stockholm den 26 september 2000
Christina Nenes (s)
Claes-Göran Brandin (s)