Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av sekretesslagen i enlighet med vad i motionen anförs om tillgång till skatteregister för skattebrottsenheterna. Motivering
Den brottsutredande verksamheten inom skattemyndigheten betraktas ur sekretessynpunkt som en särskild verksamhetsgren för vilken s.k. förundersökningssekretess gäller. Det innebär att ekobrottsutredarna inte har direktåtkomst till nuvarande skatteregister, eftersom deras verksamhet inte omfattas av ändamålen i skatteregisterlagen. För att de ska få tillgång till dessa uppgifter måste de begära utskrifter av terminalbilder, och sedan sekretessprövning skett kan de få papperskopior av bilderna. Diarieföring sker av utgående begäran och av inkommande kopior. Informationen måste ofta hämtas i flera omgångar eftersom arbetssättet inte medger omedelbar komplettering av begärd information.
En viss del av skatteregistrens information är visserligen offentlig, men kan ändå inte hämtas av skattebrottsenheterna, eftersom registerlagens ändamålsbegränsning sätter stopp för detta. För att få tag på de offentliga uppgifterna måste ekobrottsutredarna köpa uppgifterna från ett privat bolag som i sin tur köper dem från skattemyndigheten.
Konsekvenserna av detta är att arbetet blir ineffektivt, då utredaren måste vänta på att begärda uppgifter skall hanteras av flera personer på olika enheter. För att vara på den säkra sidan händer det att man begär in uppgifter som egentligen inte behövs. Avstår man å andra sidan från att begära in uppgifter riskerar utredningen bli bristfällig. Denna hanteringsordning är också kostsam för skattemyndigheten, eftersom tillgängliga uppgifter måste köpas in genom privata företag. Skyddet för den enskilde personen måste också vara bättre när utredarna har direkt tillgång till skattemyndighetens uppgifter, eftersom färre personer då har tillgång till aktuella uppgifter.
Skattebrottsmyndigheten skall enligt lag medverka i brottsutredningar och samla in och bearbeta information för att kartlägga om brottslig verksamhet har utövats. Med den utformning som sekretesslagen har idag, är möjligheterna att få information från skatteregistret ytterst begränsade. Eftersom skattebrott normalt är kopplat till någon form av affärsverksamhet är tillgången till information från skatteregistret en oerhört viktig beståndsdel i arbetet. Utredningsarbetet kräver också kontroll mot olika register i motsats till traditionell brottslighet. För att arbetet mot ekonomisk brottslighet ska kunna bedrivas framgångsrikt är det således nödvändigt att myndigheten har direkt tillgång till skatteregistret.
Stockholm den 3 oktober 2000
Rune Berglund (s)