Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 1 Rikets styrelse enligt följande uppställning:
Tabell 1: (Anslag (tkr) Regeringens förslag Anslagsförändring )
Anslagsberäkning
I dag tryggas mångfalden inom tidningsvärlden till stor del genom presstödet som garanterar många andratidningars existens. Det är inte aktuellt att avveckla eller minska presstödet. Snarare påbjuder situationen att det befintliga presstödet förenas med särskilda insatser för att underlätta för tidningsföretag att utveckla teknik och arbetsformer för att vara med på den digitala mediemarknaden och möta framtida krav. Därför är det bra att regeringen lyssnat på Centerpartiet och höjt presstödet i den föreslagna budgeten. Höjning är dock inte tillräcklig. Många av landets endagstidningar har det idag mycket besvärligt. För att underlätta för dessa tidningar samt för att motverka det ständiga existenshotet så vore det rimligare att man följde den lösning som gällde i samband med det tillfälliga driftsstödet 1997 och 1998, då endagstidningarna fick ett ökat basstöd. Därför tillför vi extra budgetmedel. Anslaget 27:2 Presstöd bör följaktligen ökas med 250 000 kronor.
Radio- och TV-verket skall besluta i frågor om tillstånd, avgifter och registrering som rör ljudradio- och TV-sändningar riktade till allmänheten. Eftersom Radio- och TV-verket visar på goda resultat för år 1999 när det gäller att främja möjligheterna till mångfald inom radio och televisionen, så gör Centerpartiet den bedömningen att den ökning av anslagsposten som regeringen föreslår ej är nödvändig för att klara Radio- och TV-verkets verksamhet. På grund därav föreslår Centerpartiet en minskning för anslaget 27:4 Radio- och TV-verket på 1,987 miljoner kronor.
Anslaget till kungliga hov- och slottsstaten avser att bland annat täcka kostnader för kungens officiella funktioner inklusive kostnaderna för den kungliga familjens resor. Regeringen föreslår i budgetpropositionen att detta anslag skall höjas med 4,553 miljoner kronor. Centerpartiet gör dock den bedömningen att nuvarande 79,5 miljoner kronor är fullt tillräckliga för den aktuella anslagsposten. Av den orsaken säger vi nej till regeringens föreslagna höjning.
Därför föreslår Centerpartiet en minskning för anslaget 90:1 Kungliga hov- och slottsstaten på 4, 553 miljoner kronor.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att anslaget 90:5 Regeringskansliet skall tillföras ytterligare 100 miljoner kronor för ordförandeskapet i EU utöver de 735 miljoner kronor som tidigare tillförts. Enligt Centerpartiets mening bör de redan föreslagna anslagen räcka. Vidare menar Centerpartiet att tidigare sammanslagningar av departement borde ge minskade kostnader genom effektiviseringar under den kommande treårsperioden. Det är nödvändigt och fullt genomförbart med allmänna besparingar inom Regeringskansliet. Därför föreslår Centerpartiet en minskning för anslaget 90:5 Regeringskansliet på 301 miljoner kronor.
Centerpartiet anser att det behövs en samlad diskrimineringslagstiftning som kan vara ett kraftfullt verktyg för diskrimineringsombudsmannen (DO). I dag har vi skilda lagstiftningar för att skydda mot diskriminering i arbetslivet beroende på om det är diskriminering på grund av kön, etnicitet, homosexualitet. Med en sammanhållen lagstiftning som också gäller utanför arbetslivet är det möjligt att ställa krav på en större del av samhällslivet som även omfattar åldersdiskriminering. Med en sammanhållen lagstiftning kan även de fem (DO, JämO, HomO, HO, BO) ombudsmannafunktionerna samordnas. I ett längre perspektiv kan det vara möjligt att sammanlänka funktionen med justitieombudsmannen eller motsvarande som kan vara ett stöd, oberoende på vilken grund diskrimineringen sker. Detta bör ske år 2003.
Stockholm den 4 oktober 2000
Åsa Torstensson (c)
Gunnel Wallin (c)
Viviann Gerdin (c)
Rigmor Stenmark (c)
Margareta Andersson (c)
Marianne Andersson (c)
Sven Bergström (c)
Agne Hansson (c)