Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det avtal om EU:s konstitution och EU-medborgarnas fri- och rättigheter som skall antas i Nice i år måste göras till föremål för en beslutande folkomröstning i Sverige. Det europeiska projektet
Ända sedan andra världskrigets slut har synen på samarbetet inom Europa eller snarare inom Västeuropa efter det kalla krigets utbrott följt två linjer. Den ena linjen var den kontinentala. Ett av de första stegen i detta samarbete byggde på en tullunion. De deltagande länderna skulle upprätta en likformig tullmur mot omvärlden, medan tullskyddet inom området skulle försvinna. Att Frankrike och Tyskland tillsammans med BeNeLux-länderna och Italien valde en sådan lösning var inte förvånande. Den var i överensstämmelse med dessa länders tradition. Vi får inte glömma att Frankrike hade haft en lång historia av protektionism och detta gällde också till viss del Tyskland. Under 30-talet var tullhinder och andra regleringar mot utlandet mycket långtgående. Det är inte fel att hävda att de kontinentala länderna i förhållandevis liten utsträckning påverkades av liberala strömningar i motsats till Storbritannien, vars ekonomer med Adam Smith som pionjär visade hur specialisering, arbetsbyte och frihandel ökade välfärden i världen.
Storbritannien, de skandinaviska länderna, Schweiz m fl såg tidigt fördelarna med frihandel, avregleringar och marknadsekonomi, även om socialistiska politiker vid mitten av 1900-talet fick ökad sympati för regleringar. De höll dock fast vid frihandelsprinciperna. En tullunion skulle ha höjt tullarna i dessa senare länder och dessutom ansågs en sådan union leda till vissa för de olika länderna, något skilda utrikespolitiska nackdelar. Därför förkastades medlemskap i tullunionen EEC och i stället bildades ett frihandelsområde EFTA.
EEC hade ekonomiska framgångar under 50- och 60-talet. Tysklands ekonomi gick starkt framåt. Detta berodde på en rad olika omständigheter: Tyskland hade små kostnader för försvar, Tyskland fick tillgång till Frankrikes tidigare stängda marknad för verkstadsprodukter och Tyskland hade en helt modern produktionsapparat.
Frankrike fick i gengäld en för landet välkommen marknad för jordbruksprodukter och då också möjligheter att modernisera jordbruket. EEC:s jordbrukspolitik blev dock början till nuvarande EU:s jordbruksreglering (CAP) som fått allt fler negativa drag.
Storbritannien hade däremot betydande ekonomiska och strukturella problem delvis skapade av de två världskrigen. Skulder från andra världskriget och betydande förpliktelser mot samväldet utgjorde bakgrunden för en destruktiv ekonomisk "stop-go-politik". Till detta kom att labourregeringen efter andra världskriget nationaliserade industrier och fortsatte planhushållningen från kriget. Detta försvagade utvecklingen av bl a stål-, verkstads- och bilindustrin. Missgreppen födde också en militant fackföreningsrörelse.
Storbritannien och därmed EFTA-området fick lägre tillväxt än EEC och ansågs under 60-talet ha misslyckats i den ekonomiskta konkurrensen med EEC. Att det var andra faktorer än olikheterna i det ekonomiska samarbetet mellan de västeuropeiska länderna som varit utslagsgivande förbigicks i huvudsak med tystnad, när Storbritannien och Danmark anslöts till EEC (sedermera EG) i början av 1970-talet. Inte heller diskuterades vid denna tid den federala inriktning som fanns redan i Romavtalet, och framväxten av den för EEC/EG speciella styrningen och byråkratin.
De federala målsättningar som fanns i Romavtalet uppfattades av de länder som inte tillhörde EEC:s kärna mer som luftiga mål än realpolitiska strävanden. Denna verklighetsuppfattning har lett till att de styrande politikerna i framförallt de forna EFTA-staterna allt för lättvindigt accepterat avtal som, inte uttryckligen men i praktiken, skapat en alltmer federalistisk, byråkratisk politik med allt större demokratiska underskott.
Resultatet har blivit en betydande misstro mellan den politiska eliten samt näringslivets och de fackliga organisationernas toppar och medborgarna. Detta har kommit till uttryck på en rad olika sätt under senare år. Det låga - för svenskt vidkommande - katastrofalt dåliga valdeltagandet vid EU-valet utgör ett exempel. Danmarks låga valdeltagande till EU-parlamentet och det rekordhöga röstdeltagandet vid folkomröstningen om EMU beror på samma motsättning mellan elit och folk. Även i Tyskland börjar nu en betydande majoritet - 60 procent enligt opinionsundersökningar - ifrågasätta det tredje steget vid bildandet av EMU. En majoritet vill inte byta DM mot euron och allt oftare påpekas att beslutet fattats "över tyskarnas huvud". Folkomröstningar är ju inte tillåtna enligt tysk grundlag. För de styrande både i Sverige och ute i Europa tycks detta folkliga missnöje förvåna. Vilka kan orsakerna vara till detta?
Ingen klartext om målet - en europeisk stat
Målet en stat - en europeisk federation - har oftast inte presenterats i klartext. Tysklands utrikesminister Joschka Fischer tillhör ett av de fåtaliga undantagen. Hans frispråkighet om det federala målet ledde också till något som kan liknas vid en reprimand av den egna regeringen och andra högt uppsatta politiker inom EU.
Men varför har inte en upplyst allmänhet kunnat utläsa vad som var på gång i de olika avtalen?
När det gäller Maastrichtavtalet och EMU har både politiker och ekonomer, framförallt i Storbritannien, framhållit att EMU obestridligen leder till en stat. Det går inte, har det betonats, att ha en penningpolitik fristående från de olika ländernas finans- och skattepolitik. Dessa politikområden utgör den hårda kärnan för en självständig nation. Detta har förnekats - säkerligen mot bättre vetande - av alla dem som såg den federalistiska utvecklingen som något oundvikligt och gott. Senast har Amsterdamavtalet utgjort ännu ett steg på vägen mot en federalistisk politik. En bredare diskussion om detta avtal har saknats. En av orsakerna till detta har hängt samman med att avtalet har varit ytterst svårtillgängligt. Detta sätter fokus på ytterligare ett problem inom EU-politiken.
För att belysa detta måste vi se på det olika avtalens konstruktion och färdriktning. I Romavtalet slogs fast att "grunden lagts för en allt närmare union" och "en gemensam kommersiell politik". För yttervärlden var EEC en ekonomisk tullunion men för de invigda grundarländerna hade man anträtt vägen till en federal union. I första artikeln till Maastrichtavtalet heter det att "detta avtal utgör ett nytt steg i den process som syftar till att skapa en allt fastare union" och i avtalet stadgades om EU-medborgarskap. Medborgarna fick också ett pass, en flagga och en nationalsång, allt saker som brukar känneteckna en nation.
Maastrichtavtalet har således spelat en avgörande betydelse för unionens utveckling. Den skapade en rad nya gemensamma institutioner inom EU. Avtalet som innehöll 7 titlar, 17 protokoll och 33 deklarationer skapade en europeisk union (artikel A), medborgarskap i denna union (artikel B) som också innehöll målen för en ekonomisk och monetär union, en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik med målet att skapa ett gemensamt försvar, ett nära samarbete inom rättväsendet och en cementering av acquis communautaire. Artikel C innehöll de första tecknen på att man önskade skapa en gemensam konstitution. Amsterdamavtalet följde upp Maastrichtavtalet. Avtalet innehöll 8 titlar, 34 protokoll och 58 deklarationer. Lagstiftningen i avtalen bygger på en för oss svenskar främmande och förvirrande metod. Ett nytt avtal ersätter inte ett gammalt utan i stället införs ändringar i alla de gamla avtalen. Detta innebär att Amsterdamavtalet också innehöll ca 300 sidor ändringar och tillägg till tidigare avtal ända från Europeiska stål- och kolunionen till Romavtalet, Europeiska enhetsakten och Maastrichtavtalet. Detta innebär att Amsterdamavtalet, om inte hänsyn tas till ändringarna i alla de andra avtalen, blir ett tomt skal eller, uttryckt på ett annat sätt, ett administrativt skelett. Till detta kommer att avtalet om den europeiska unionen har delats och fått en helt ny numrering, vilket gör lagarna ännu mer svårlästa. Som politiker utan juridiska specialkunskaper i EU-rätt är det en mardröm att på kort tid sätta sig in i vad förslagen verkligen innebär. I Storbritannien gav British Management Data Foundation ut en bok på enbart 350 sidor, som ställde samman texterna från de olika avtalen och gjorde en tabell med tre kolumner, som gjorde jämförelser möjliga för att belysa de antagna förändringarna. Utan denna bok hade säkerligen de brittiska parlamentsledamöterna haft samma svårigheter som vi i Sverige. Nu har de i stället visat sig vara de mest insatta i EU:s avtal och också de mest kritiska mot EU:s ambitioner.
Denna omfattande beskrivning av de svårigheter som möter svenska medborgare och svenska politiker att hålla sig á jour med den förändrade lagstiftningen inom EU har ett viktigt syfte. Avtal av den betydelse som det är fråga om kräver mycken tid för själständig analys. Godkännandet av nya avtal måste kräva både bättre och mer informativa sammanställningar av den typ som British Management Data Foundation publicerar men också längre handläggnings- och motionstider vid beredningen av dessa avtal. Eftersom avtalen dessutom djupast sett berör den svenska suveräniteten bör avtalen antas eller förkastas genom beslutande folkomröstningar.
Att godkänna Amsterdamavtalet har redan det varit att gå ett steg för långt. I allt fler beslut har man övergett reglerna om consensus till förmån för majoritetsbeslut samtidigt som nya politikområden gjorts till angelägenheter för EU.
Det nu aktuella avtalet - Niceavtalet
Under Frankrikes ordförandeskap skall ett avtal om EU:s konstitution förhandlas fram. Det skall bland annat innehålla nya regler om medlemsländernas röstetal samt antalet kommissionärer från de olika länderna. För de mindre länderna som Sverige, Danmark, Irland etc betyder detta mindre inflytande. Det är de stora länderna som på grund av sin storlek i praktiken kommer att kunna diktera besluten inom EU. Något annat är inte att räkna med.
Motivet för den nya konstitutionen är den förestående utvidgningen av länder från Östeuropa. Hur skall dessa kunna anpassa sig till de regleringar som finns inom EU, inte minst inom jordbruks- och livsmedelsområdet? Är inte risken stor, att dessa länder skadas i sin ekonomiska utveckling på samma sätt som det forna Östtyskland genom en alltför snabb återförening med Västtyskland? Inte minst i Polen har man börjat bli kritisk till den utveckling som nu förestår. Vad polacker och andra östeuropéer vill ha och behöver är tillgång till marknader och möjligheter att ta över, inte minst låglöneproduktion. Det är på detta sätt som tillväxt skapas både i länder som på grund av kommunistisk planhushållning hamnat på efterkälken och i de mer lyckligt lottade västeuropeiska industriländerna. Regleringar, regionalstöd, billiga krediter eller gåvor brukar mera sällan skapa en sund utveckling. Små länder har ofta större möjligheter att kasta av sig underutvecklingen. Hongkong och Singapore är två exempel på detta. Att ingå i en stat - eller ett område som inom en snar framtid vill bli en stat - beskär sannnolikt utvecklingsmöjligheterna.
EU:s beslut om fri- och rättigheter i Biarritz
I Biarritz i oktober skall EU-länderna ta ställning till den s k Chartern om EU-medborgarnas fundamentala rättigheter. Dokumentet som skall behandlas innehåller en rad bestämmelser om sociala och arbetsrättsliga rättigheter (regleringar), som i och för sig redan finns i Sverige. Det är dock en stor skillnad mellan nationella regleringar och regleringar inom EU. Att ta bort nationella regleringar går bra, om det finns en majoritet för detta. De kan ju ha visat sig vara skadliga på grund av förändrade sociala förhållanden och näringslivsförhållanden. Att ta bort eller förändra regleringar inom EU är sannolikt totalt omöjligt eller åtminstone ytterligt svårt. Till detta kommer att de nu nämnda dokumenten också innehåller legala och juridiska bestämmelser som uppfattas som självklara för oss skandinaver, britter och irländare. De bör därför inte göras till föremål för en lagstiftning på det sätt som framgår av förslaget. Några av förslagen måste dessutom rubriceras som odemokratiska och frihetsinskränkande.
I april antog Europaparlamentet förslag om regler om erkännande av politiska partier. Partistöd skulle utgå till de godkända partierna, medan de partier som inte godkänts undanhölls partistöd. Sådan regler tycks mycket främmande från svensk horisont. Detta är en åtgärd som strider mot tolerans, något som demokrati måste vila på. Med tolerans avses att alla ska få framföra sin mening - hur avskyvärd vi än tycker att den är. Tolerans innebär också att politiska åsikter som anses avskyvärda skall bekämpas med alla till buds stående medel. Dock får inte yttrandefriheten beskäras. Olagliga handlingar som våld, missfirmelse etc skall bekämpas med de lagar och påföljder som redan finns.
En artikel i den föreslagna rättighetskatalogen talar om frihetsbegränsningar av ett anmärkningsvärt slag. Sådana kan användas om "mål som är av allmänt intresse för unionen" ifrågasätts. En annan artikel talar om "missbruk av rättigheter". I denna förbjuds EU-medborgare att arbeta för förändringar av EU:s charter för medborgerliga rättigheter.
Att svenska medborgare skall ges rätt att underkänna en grundlag som på väsentliga punkter inskränker, inte vidgar, de medborgerliga friheterna borde vara en självklarhet. Om inte, går tankarna tillbaka till Wilhelm Mobergs stora bok "Rid i natt". Ingen svensk politiker skall få trösta oss med att vad som står i EU:s rättighetskatalog endast är "högtidsord utan substans".
För min del tror jag att svenskarna, precis som de kloka och erfarna män som en gång gav USA dess konstitution, tycker att fri- och rättigheter är självklara sanningar och egentligen inte behöver några omfattande rättighetskataloger. Politiker som talar ett annat språk och som har levt i en annan kulturkrets är vår och som vi över huvud taget inte vet vem de är kan inte ge oss eller försäkra oss om rättigheter som vi tycker är självklara i ett tolerant och demokratiskt samhälle. Allra helst inte när det finns förslag att samtidigt skapa redskap för att minska våra självklara, grundläggande rättigheter. Även här kan Vilhelm Moberg hjälpa oss att se det självklara. Vi kan i hans böcker om de fattiga småländska utvandrarna och samma fattiga men strävsamma invandrare till USA påminnas om vårt frihetsarv.
När danskarna sade nej till euron i sin folkomröstning, var det i grunden ett nej till att avstå från sin självständighet. Om avtalet i Nice innehåller en ny konstitution och en rättighetskatalog för EU-medborgare, måste svenska folket ha rätt att säga nej till detta avtal.
Europavän
Är jag då motståndare till EU. Ja, på det sätt EU har utvecklats under senare år. Däremot är jag en Europavän långt före EU. Det är därför min plikt att varna för en utveckling inom EU som leder fel och i värsta fall kan skapa splittring och konflikter både mellan styrande och styrda, mellan olika grupper av människor och mellan människor med olika språk och tradition, dvs mäniskor av olika nationalitet. För att undvika en sådan utveckling måste medborgarna själva ta ställning till de stora avgörande Europafrågorna.
Stockholm den 4 oktober 2000
Margit Gennser (m)