Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett utvecklat presstöd. Utvecklat presstöd
Tidningar är inte blott en vara på en marknad. Tidningar har genom sin opinionsbildande roll ett mycket högt värde, både för demokratin och för allmänintresset.
Samhället har ett ansvar för att en livlig demokratisk diskussion med olika ideologiska utgångspunkter förs. Presstödsnämnden har till uppgift att värna mångfalden på dagstidningsmarknaden, uppgiften fullgörs genom att man fördelar det statliga stödet till dagspressen. Presstödet till dagstidningar är av två slag: driftsstöd samt distributionsstöd. Driftsstöd lämnas till dagstidningar som är andratidningar på sin utgivningsort, distributionsstöd utgår till alla dagstidningar som deltar i organiserad samdistribution. Trots detta kan vi idag konstatera att det finns tidningskonkurrens på krympande få orter. Detta är ett allvarligt problem.
En stor majoritet av dagstidningarna idag i vårt land är borgerliga. Sedan en lång tid tillbaka har ca 80% av dagspressen borgerligt sinnade chefer och skribenter som på ledande plats varje dag delger läsarna sin grundsyn på samhället utifrån olika dagsaktuella frågor. Genom en snabb tillbakablick på hur svenska folket har röstat kan man konstatera att dagstidningarna är mer borgerliga än sina läsare.
Detta är ett demokratiskt dilemma. Demokratin förutsätter en fri och förutsättningslös diskussion i politiska frågor. Stora delar av väljarkåren har inte en ledarsida som speglar och utvecklar deras uppfattning. Borgerliga minoritetsuppfattningar kan varje dag i massiv skala försvaras, utvecklas och bearbeta opinionen. Kampanjer från dessa ledarsidor får ofta stort genomslag i övrig media, på nyhetssidor, i radio och TV.
Dagspressen är mycket inflytelserik när det gäller opinionsbildningen i vårt land.
Effekten av dagspressens systematiska opinionsbildning står i proportion till hur långt den fjärmar oss från en demokratisk idealsituation.
Intäkterna från läsarna, prenumerationer samt lösnummerförsäljning är dock en liten del av en tidnings inkomster. I normalfallet räcker det inte ens till tryckningen av tidningen, än mindre till att betala ut löner. En tidnings viktigaste inkomstkälla är annonserna som utgör ca 65% av inkomsterna till ett dagstidningsföretag.
Läsarna är naturligtvis inte betydelselösa för en tidning, men tittar man på presshistorien så ser man att det ändå är annat än läsarantalet som väger tyngst.
När en borgerlig tidning har fler läsare än en socialdemokratisk konkurrent så får den också flest annonser. Men det omvända, när socialdemokratiska tidningar har flest läsare ger det dem sällan störst annonsinkomster. Samma konstighet kan återfinnas mellan två borgerliga tidningar. Svenska Dagbladet fick länge mer annonser än Dagens Nyheter, även när DN vad det gäller läsare passerat konkurrenten med hästlängder. Mellan 1930 och 1950 hade SvD en större riksannonsvolym än DN trots att den senare tidningen under hela perioden hade större upplaga (både totalt och på utgivningsorten). Mot slutet av perioden var DN hela tre gånger så stor. På de tre storstadsmarknaderna kan man allmänt om 1900-talet konstatera att sådana annonsövertag funnits för SvD, Sydsvenska Dagbladet och Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Samma mönster återfinns på landsorten. I Östersund hade t ex den socialdemokratiska Länstidningen på 1980-talet ett övertag i konkurrens med den borgerliga Östersundsposten, trots detta tjänade den senare in större annonsintäkter.
Marknadskrafterna förmår inte alstra en demokratiskt tillfredsställande presstruktur, varför demokratin måste gå in och stötta där det brister. Annonsernas massiva betydelse för tidningarna samt att det tydligt framgår att de företrädesvis hamnar i borgerliga tidningar gör att annonserna bör vara en central fråga för framtidens tidningspolitik. Presstödet bör ses över och utvecklas för att garantera en mångfald i opinionsbildningen, säkerställa demokratin och allmänintresset.
Stockholm den 3 oktober 2000
Lena Sandlin-Hedman (s)
Laila Bäck (s)
Anders Ygeman (s)
Ingemar Josefsson (s)