Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om mediernas roll i opinionsbildningen. Motivering
Mediernas beredvillighet, att med alla medel förbereda den allmänna opinionen för att få den att acceptera krig som nödvändiga, har varit känd sedan första världskriget. Efterhand som mediernas genomslagskraft ökat över tiden har denna möjlighet blivit allt effektivare.
Intresset för kosovoflyktingarna avstannade t.ex. tvärt när det var Kosovos etniska minoriteter - serber och romer - som i hundratusental flydde från en säker död i Kosovo, d.v.s. från den effektiva rensning som den albanska befolkningen kunde genomföra mot områdets etniska minoriteter trots närvaron av 40 000 Kfor-soldater. Detta speglades nästan inte alls av medierna och står i bjärt kontrast till de spekulationer om "folkmord" på hundratusentals kosovoalbaner som togs till intäkt för nödvändigheten av att påbörja bombningarna av den suveräna jugoslaviska förbundsrepubliken.
Antalet döda under hela det länge okända inbördeskriget mellan den albanska UCK-gerillan å den ena sidan och den serbiska polisen och vissa delar av armén å den andra har av FN:s experter uppskattats till under 3 000 från båda sidor. Detta har inte lett till någon ändring av folkmordsanklagelserna. Inbördeskriget förtegs av medierna eftersom det dåligt stämde med västs propagandabild av att kriget i Kosovo var ett krig mellan onda och goda.
I radions ekosändningar rapporterades den 2 september att Haagtribunalen funnit, att flera av ledarna för den kosovoalbanska UCK-gerillan, som t.ex. Hashim Thaci - nära allierad med Nato - på minst fem kända platser har deltagit i mord, tortyr och misshandel av främst serber, men också av romer och kosovoalbaner, som inte varit lojala med gerillan. Vid Glodjane har 34 offer kastats i en kanal och vid Orahovac har en grupp med 50 serber dödats under våren 1998. Fortfarande är 150 serber försvunna efter den händelsen, vilken kan jämföras med händelserna i Racak, då 45 kosovoalbaner uppgavs ha dödats av den serbiska armén. Racak blev det föregivna skälet att sopa undan alla betänkligheter mot Natos bombanfall på Jugoslavien. Den verkliga händelsekedjan har senare aldrig verifierats, då resultatet av senare dödsorsaksundersökningar har hemligstämplats.
De serbiska flyktingarna, som till skillnad från de kosovoalbanska inte kan återvända, fast de har samma rätt därtill enligt FN-resolution 1244, bor nu främst i Serbien. Den humanitära hjälp som EU uttalat bör komma flyktingar i närheten av det egna landet till del som ett alternativ till att de ska forslas långt bort, har inte omfattat de serbiska flyktingarna. De har fått genomleva en mycket svår vinter tillsammans med nära en miljon flyktingar som kommit till Serbien tidigare från andra delar av det krigshärjade forna Jugoslavien.
Om inte EU häver sanktionerna mot Serbien snart kommer många fler att duka under av svält och brist på medicin den kommande vintern än den tidigare. Tillgången på nödvändiga livsmedel kommer att bli än sämre, eftersom den extremt varma och torra sommaren orsakat missväxt i stora delar av Jugoslavien, som annars är ett bördigt jordbruksland.
Uppfattningen att krigets första offer är sanningen har än en gång besannats genom den omfattande kritiska granskning som Natos krigshandlingar i Jugoslavien nu äntligen utsätts för.
De första avslöjandena i Sverige gjordes av "Centrum för granskning av journalistik och medier" vid Göteborgs Universitet i skriften "Granskaren" nr 2 1999. Undersökningen omfattar tiden 25/3-6/4, krigets första två veckor. Redan då hade svenska medier gått över från information till krigspropaganda.
Den kände journalisten Dan Josefsons artikel i ETC nr 4, "Konsten att sälja ett krig", behandlar också medias roll när det gäller att underlätta för makthavarna att starta krig. En omfattande dokumentation växer nu fram. Ett exempel på detta är "Degraded capability" - The Media and the Kosovo Crisis" sammanställd av de båda kända mediaexperterna Philip Hammond och Edvard S. Herman (Pluto Press, London). Ett annat är en omfattande genomgång av Kosovokriget signerad Timothy Garton Ash och publicerad i "The New York Review of Books" den 21 september under titeln "Kosovo: Was it worth it?"
Medierna har en viktig roll i ett demokratiskt system att granska makthavarna. Under det senaste europeiska kriget har journalisterna ofta vidareförmedlat ren propaganda från Nato och Clintonadministrationen. Trots att nyhetsinslagen åtskilliga gånger bestått av rena osanningar har dementierna varit sparsamma eller lyst med sin frånvaro.
Att medierna under två århundraden kunna användas för att skapa stämningar som gjort den annars fredsälskande befolkningen i västländerna beredd att acceptera krig, bör leda till en ingående belysning av dessa fenomen.
Mot denna bakgrund föreslår vi att regeringen med anknytning till Demokratiutredningens forskarvolym "Politikens medialisering" tar initiativet till en brett upplagd konferens på temat "Medias roll som kritisk nyhetsförmedlare i demokratins tjänst".
Stockholm den 1 oktober 2000
Karin Wegestål (s)
Bengt Silfverstrand (s)