1 Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att den sittande Författningsutredningen ges tilläggsdirektiv för att ändra grundlagen så att riksdagen kan delegera makt till ett riksdagsorgan, exempelvis EU-nämnden, som skall kunna binda regeringen för en politisk handlingslinje inför beslut om förordningar och direktiv i EU:s ministerråd i enlighet med vad i motionen anförs. 2 Försvagad ställning för riksdagen
I samband med den svenska folkomröstningsdebatten om EU var demokratifrågorna och frågan om Sveriges självbestämmande centrala. Fortfarande är dessa frågor, enligt olika undersökningar, viktigast då väljarna värderar det svenska EU-medlemskapets för- och nackdelar. Medlemskapet har påtagligt urgröpt innehållet i centrala delar av regeringsformen. Det gäller t.ex. dess första paragraf om att all offentlig makt utgår från folket och dess fjärde paragraf om att riksdagen stiftar lagar.
Förvisso ligger en icke obetydlig del av lagstiftningsmakten kvar i riksdagen. Men den delas numera med EU:s institutioner i allt större utsträckning. Ministerrådet stiftar de viktigaste EU-lagarna, vilka har företräde framför svensk lag, inklusive grundlagen. I detta system ges väljarna inte sista ordet. De har ingen möjlighet att utkräva ett samlat politiskt ansvar av den församling som stiftar de lagar som medborgarna måste underordna sig. Vi kan bli bundna av beslut vilka regeringen motsatt sig i ministerrådet samtidigt som väljarna bara kan rösta bort den svenska regeringen genom att ändra riksdagens sammansättning. Indirekt kan svenska väljare påverka ministerrådets sammansättning. Men då rör det sig endast om de 4 av 87 röster som Sverige har tilldelats.
Riksdagen, som enligt grundlagen sägs vara folkets främsta företrädare och landets lagstiftande församling, har vare sig formell eller reell makt över de lagar som bestäms i EU. Visserligen samråder regeringen med EU-nämnden innan besluten tas i ministerrådet, men regeringen har ingen skyldighet att följa EU-nämndens råd. Många frågor som riksdagen tidigare beslutade om har alltså i första hand förts över för beslut på regeringsnivå. Men i praktiken är många lagar redan beslutade av tjänstemän i Coreper, de ständiga representanternas kommitté som representerar ländernas utrikesdepartement, innan de går till formellt avgörande i rådet.
3 Alltmer makt till EU
Kommissionen har ensamrätt på att föreslå lagar. Ingen direkt folkvald ledamot i EU-systemet har denna rätt, inte heller någon riksdag eller regering.
Kommissionen antar också egna rättsakter. EG-domstolen gör ingen skillnad på om en rättsakt är bestämd av ministrarna i rådet, eller av EU-kommissionens tjänstemannakollegium. De har likvärdig status och företräde framför nationell rätt. Det finns exempel på hur EU-kommissionen och EG-domstolen, både indirekt och direkt, har tvingat riksdagen att ändra politik och lagar. Ett näraliggande exempel är alkoholpolitiken. Sverige tvingades ändra en viktig del av denna, nämligen prisinstrumentet, när kommissionen krävde att Sverige skulle överge sina införselbestämmelser. Riksdagskommitténs referensgrupp för EU-frågor har i en promemoria presenterat en exempelsamling på mål vilka påverkat den svenska riksdagens beslut.
EU-medlemskapet lägger också en hämsko på riksdagens möjligheter att stifta nya lagar i de fall de förmodas vara tveksamma i relation till EU:s regelverk.
Ett stort demokratiskt problem är det som brukar kallas lagstiftningsutrymmets upptagenhet. Det innebär att om EU har antagit en bindande norm på ett område, så har EU mutat in detta område som sitt eget. Då är det inte längre möjligt med en nationell rättsakt på detta område. Därmed kommer EU efterhand i realiteten att få "exklusiv" kompetens på allt fler områden och riksdagen får allt mindre betydelse som lagstiftande organ.
När lagstiftningsmakt flyttas från demokratiska parlament till ministernivå ändras även karaktären av beslutsfattandet, från öppenhet till mer av slutenhet. Beslut som tas av ministrar mellan stater är av tradition mindre öppna och begränsade för insyn. Och EU:s lagar bestäms av ministrar trots att de innehållsmässigt är inrikespolitiska. Denna avparlamentarisering leder till att beslutsfattandet blir alltmer anonymt och svårtillgängligt för medborgarna.
Inte sällan blir politiken offentlig först i samband med att ett beslut fattas. Som exempel kan nämnas de långtgående besluten om EU:s militärisering under senare år. Utvecklingen har gått mycket snabbt, besluten har kommit slag i slag och regeringen har ställt sig bakom allt utan att någon egentlig debatt har förts om konsekvenserna för vår militära alliansfrihet och den internationella säkerhetspolitiska situationen. Ett liknande exempel är hanteringen och beslutet om Schengenavtalet.
4 Svårt för medborgarna
EU-medlemskapet har också inneburit att tjänstemännens makt har ökat. Det gäller tjänstemän som finns med i olika arbets- och expertgrupper och som delegerats förhandlingsrätt om lagars innehåll. Till detta ska läggas juristernas stora politiska makt, trots att Sverige historiskt valt att inte inrätta domstolar där jurister, i stället för folkvalda tolkar, bestämmer lagars innebörd.
Politiken har blivit mer av en angelägenhet för experter och teknokrater, något som gjort att viktiga politiska frågor blivit alltmer abstrakta och oöverskådliga för medborgarna. I EU:s institutioner - kommissionen, EG-domstolen och den gemensamma centralbanken - är kvinnorna kraftigt underrepresenterade. Endast 5 av 20 kommissionärer är kvinnor. EG-dom- stolen har 1 kvinnlig domare av 15, och samtliga 9 generaladvokater är män. I centralbankens ledning som består av sex personer är en kvinna. Den skeva könsrepresentationen visar sig också i chefstjänsterna och de höga tjänstemannabefattningarna i institutionerna. Det är uppenbart att EU:s målsättningar om en långtgående jämställdhet mellan könen inte har satt några spår vad gäller makten och inflytandet inom EU:s institutioner.
5 Förändrad demokratisyn
Fortfarande finns det en stark uppslutning kring demokratin i det svenska politiska etablissemanget. För att motivera att den nationella parlamentarismen och demokratin försvagats som en följd av EU-medlemskapet kan man se att en stegvis omtolkning av demokratibegreppets innebörd har skett under 1990-talet. Folkets deltagande och väljarnas oinskränkta rätt att utkräva ansvar av de folkvalda har tonats ner som den parlamentariska demokratins kärna. I stället har effektivt beslutsfattande alltmer gjorts synonymt med demokrati. Ökad EU-makt leder till ökad effektivitet, resonerar man från eliternas sida.
Med en sådan syn på demokratin är medborgerligt inflytande och kontroll snarast ett hinder. Folkligt deltagande är, med andra ord, inte något som förstärker demokratin utan tvärtom försvagar den.
Denna nya definition av demokratin passar den politiska praktiken som hand i handske. Den legitimerar maktförskjutningen från parlament till regeringar, liksom en mer framskjuten ställning för tjänstemän och experter i politiken, samtidigt som den accepterar en mer passiv roll för medborgarna. EU-medlemskapet har påskyndat och förstärkt denna elitisering av politiken.
Men bara för att man påstår att EU-medlemskapet har lett till effektivitetsvinster, enligt den egna definitionen, behöver det nödvändigtvis inte vara sant i praktiken. Det visar inte minst de praktiska erfarenheterna inom EU. I dag är majoritetsbeslut den vanligaste beslutsformen. Jordbrukspolitiken är ett exempel på en politik där majoritetsbeslut har tillämpats länge. Men denna politik måste anses som allt annat än effektiv. Många menar också att EU:s administration och byråkrati, med dess hierarkiska och byråkratiska styrningsprinciper, är närmast motsatsen till ett effektivt beslutsfattande.
Det unika med EU är inte enbart tillämpningen av majoritetsbeslut. Det allvarliga, ur demokratisynpunkt, är att majoritetsbesluten binder enskilda stater, oavsett deras vilja, att följa de lagar och beslut som EU bestämt, liksom att EG-rätten har getts företräde framför nationell rätt. EU-beslut utan vetorätt våldför sig därför direkt på ländernas demokrati.
6 Andra mål än demokrati
EU som organisation har egentligen aldrig haft demokratin som mål. När europeiska kol- och stålunionen bildades var motivet att gagna freden, inte att utveckla demokratin. Tanken var att nationella demokratier skulle frånhända sig bestämmanderätten över kol- och stålproduktionen. Denna skulle i stället överföras till ett överstatligt organ, höga myndigheten, som inte skulle kunna påverkas av de ingående ländernas demokratiska styrelseformer.
Inte heller den inre marknaden har demokratins utveckling som mål. Motivet är i stället ekonomisk integration. Demokratin ansågs vara en nationell fråga. Integrationen var, och är, ett mål i sig och inte ett medel för att lösa faktiska problem som finns inom och mellan medlemsstater.
Likaså har det demokratiska perspektivet inte funnits när planerna för EMU formulerades. Här har det i stället handlat om att ytterligare frigöra marknadskrafter och finanskapital utan inblandning från politiker och demokratiska institutioner.
Att EU ska röra sig i en riktning, mot mer och mer integration, är den bärande tanken i unionsprojektet. Det saknas därför exempel på hur makt återflyttats från EU till de nationella demokratierna. Inom EU är sådana tankar närmast tabu. De anses som "antieuropeiska". För i den europeiska integrationens namn tvingas länderna på marknadslösningar, inte som en följd av "globaliseringen" utan av EU-samarbetets konstruktion.
Fram till i mitten av 1980-talet var EG:s befogenheter begränsade. Medborgarna i medlemsländerna upplevde inte bristen på demokrati som ett alltför stort problem. De frågor som ändå stod människor närmast bestämdes nationellt. Men efter de tre viktiga fördragsändringarna; Europeiska enhetsakten, Maastrichtfördraget och Amsterdamfördraget, har kritiken mot EU:s maktambitioner och odemokratiska karaktär tilltagit i styrka. I dag spänner EU över de flesta politikområden. Och detta i en organisation som saknar grundläggande demokratiska mekanismer.
7 En federation ingen lösning
Det finns även anhängare av en EU-stat vilka har insett unionens demokratiska brister. De vill därför skapa ett tvåkammarsystem där ministerrådet ska representera staterna och där EU-parlamentet ska representera väljarna. Det är en modell hämtad från USA. Båda kamrarna måste ge sitt stöd för att en lag ska kunna träda i kraft.
Denna federalistiska inställning är i sin teoretiska och formella konstruktion demokratisk. Men frågan är om den under överskådlig tid är genomförbar? Den folkliga entusiasmen för en europeisk federation har förmodligen aldrig varit så frånvarande som för närvarande.
I USA har man byggt en demokratisk förbundsstat i generationer. Denna stat har många av de förutsättningar som är nödvändiga för att en stat ska uppfattas som något så när legitim och naturlig, bl.a. ett gemensamt språk och gemensamma medier för opinionsbildning. Detta saknas i Europa.
Nya lagar och reformer förbereds inte med gemensamma diskussioner, inte heller valen till EU-parlamentet. Det finns förvisso Europapartier med gemensamma EU-program, men dessa program har i regel diskuterats fram av några hundra personer.
Valdeltagandet till EU-parlamentet har också minskat sedan direktvalet infördes 1979. Det genomsnittliga valdeltagandet för samtliga EU-länder var vid detta tillfälle 65,9 procent år. Tjugo år senare hade det fallit till 52,4 procent. Bortser man från länder som har röstplikt och de länder som 1999 samtidigt hade nationella val så blev det genomsnittliga valdeltagandet så lågt som 39,4 procent. Då är det inte endast väljare i länder med EU-kritiska befolkningar som avstår från att rösta. Ett av de mest EU-positiva länderna, Nederländerna, hade lägre valdeltagande än Sverige.
Den sociala snedfördelningen i deltagandet i EU-valen är också påfallande. Väljare med arbetarklassbakgrund deltar i betydligt mindre utsträckning än övriga. Borgerliga partier blir därför överrepresenterade.
Grundproblemet är att EU-parlamentet har mycket svag politisk legitimitet bland EU-ländernas väljare. Till detta finns naturliga förklaringar. Parlamentet har vuxit fram uppifrån för att ge EU-systemet en demokratisk fasad, inte som en följd av människors kamp för inflytande och demokratiska rättigheter, vilket har varit fallet beträffande de nationella parlamenten. Samtidigt har EU-parlamentet fått alltmer makt på de nationella parlamentens bekostnad. Redan i dag har EU-parlamentet, i motsats till riksdagen, betydande makt över EU:s lagstiftning.
8 Hur kan demokratin stärkas?
Vad bör då göras för att förstärka det demokratiska inslaget i svensk EU-politik?
Vänsterpartiet hyser inga illusioner om möjligheterna att omvandla EU till fungerande demokrati. Men däremot kan och bör initiativ tas för att förstärka riksdagens inflytande över EU-politiken.
Sverige bör bli mer aktivt när det gäller att verka för att makten över viktiga frågor förs tillbaka till medlemsländerna. Det gäller t.ex. huvuddelen av jordbrukspolitiken men även många andra områden. De nationella parlamenten måste ges initiativrätt i en eller annan form. Kommissionens initiativmonopol måste brytas. Sveriges regering bör lyfta fram dessa frågor genom att föreslå riksdagen ett program för EU-politikens långsiktiga utveckling. Detta utvecklar vänsterpartiet i en särskild motion till årets riksmöte.
Det är också viktigt att förstärka riksdagens roll. Riksdagskommitténs referensgrupp har utarbetat en rapport där många positiva förslag förs fram och där mycket matnyttig information finns med om EU och riksdagen.
Förslagen syftar dock främst till att höja ambitionsnivån i riksdagen för den egna hanteringen av EU-frågorna. Kommittén föreslår förbättringar för utskottens och kammarens beredning av EU-frågorna. Kommittén föreslår fler debatter och att utskotten ska kunna ta initiativ för att åstadkomma tillkännagivanden från riksdagen. Man betonar att riksdagen och dess organ måste komma in på ett tidigt stadium, helst innan kommissionen publicerar grön- och vitböcker.
Andra förslag är t.ex. uppföljning av EU-rättsliga beslut, ökad kunskapsinhämtning, bättre återrapportering till riksdagen från regeringens sida, samt bättre information till allmänheten.
Allt detta välkomnar vänsterpartiet.
9 Regeringen ska kunna bindas
EU-medlemskapet har inneburit att regeringen övertagit rollen som lagstiftare från riksdagen på de områden där EU har kompetens att anta bindande rättsakter. Riksdagen borde som lagstiftande församling ha kontroll och styrningsmöjligheter över de lagstiftningsfrågor som riksdagen skulle ha beslutat om, om Sverige inte varit medlem, men som nu beslutas i ministerrådet. I EU gäller det förordningar och direktiv som har direkt tillämpning före svenska lagar.
Men detta låter sig inte göras med dagens organisation av riksdagens EU-arbete. Tidsrytmen stämmer inte. När de viktiga lagförslagen ska hanteras under hösten så sker det vanligtvis i slutet av ordförandeperioden. Då är riksdagen och dess utskott överlupna med frågor kring budgeten. På försommaren, då riksdagen stänger, kommer många av de viktigaste lagförslagen. Riksdagen är också stängd då det kommande ordförandeskapet inom EU presenterar sitt arbetsprogram under sommaren. Enligt riksdagskommitténs referensgrupp är det två till tre månader i början av året som riksdagen har tid att följa EU-arbetet ingående. Detta duger inte. Då blir det ändå regeringen som bestämmer över lagarna, inte den lagstiftande församlingen, riksdagen.
I Danmark anses motsvarigheten till EU-nämnden, Europaudvalget, vara det viktigaste utskottet för Folketinget. I Sverige har riksdagens EU-nämnd inte alls samma tyngd och har blivit allt mindre uppmärksammad. Presskonferenser i anslutning till nämndens sammanträden har blivit en arena för ministrar att föra fram sina ståndpunkter. Nu kan det hävdas att den danska motsvarigheten har sin tyngd genom långvarig tradition av minoritetsregeringar och inte genom en stark konstitutionell ställning. Skulle Danmarks regeringar bli starkare så skulle också Europaudvalget bli lika maktlöst som den svenska EU-nämnden, är en synpunkt som ofta framförs. Men det är inget argument för att inte stärka den svenska riksdagens ställning gentemot regeringen. Redan i grundlagsutredningen "EU och våra grundlagar" (SOU 1993:14) anförde vänsterpartiets ledamot, Kenneth Kvist, i en reservation följande:
Nämnden borde alltså ges en betydligt mera aktiv och styrande roll. Den borde när så är möjligt och vid behov se till att ärende behandlas av riksdagen och i andra fall bör den själv kunna fatta beslut som ska vara vägledande för regeringen.
Riksdagen bör ge regeringen till känna att den sittande Författningsutredningen ges tilläggsdirektiv för att ändra grundlagen så att riksdagen kan delegera makt till ett riksdagsorgan, exempelvis EU-nämnden. Detta organ ska kunna binda regeringen för en politisk handlingslinje inför beslut om förordningar och direktiv i EU:s ministerråd.
Det avgörande är att ett representativt organ tillsätts som kan följa EU-besluten under hela beslutsprocessen. Däremot bör detta organ inte i detalj klavbinda regeringen så att alla dörrar stängs för eventuella kompromisser.
10 EMU - ett stort bakslag för demokratin
Den ekonomiska och monetära unionen, EMU, är kanske det tydligaste exemplet på hur demokratin alltmer hamnar på undantag i EU. Den gemensamma centralbanken, ECB, sköter självständigt penningpolitiken utan någon rätt för folkvalda och regeringar att påverka politikens utformning. De sex tjänstemännen i direktionen, ECB:s verkliga maktcentrum, går inte att avsätta och deras långa mandatperiod i kombination med att de inte kan utses för en ny period, är ägnat att ytterligare förstärka oberoendet till demokratiskt valda politiker och folkliga opinioner. Dessutom är protokollen inom ECB hemligstämplade till skillnad från den svenska Riksbanken där protokollen offentliggörs redan efter två veckor.
De som försvarar denna konstruktion försöker ofta ge sken av att penningpolitiken är objektiv och neutral och därmed står över de politiska intressen och motsättningar vilka gör sig gällande på de flesta andra politikområden.
Det är ingen nämnvärd överdrift att jämföra med hur de krafter i Sverige som motsatte sig demokratins införande i början av förra seklet resonerade; politiken måste skötas av experter och kompetenta (i realiteten de rika och kapitalägarna), vanligt folk (arbetarklassen och kvinnorna) förstår inte sitt eget bästa och klarar inte av att fatta kloka och långsiktiga beslut till gagn för hela samhället. Men då liksom nu handlar det bara om att säkra genomförandet av en viss politik. Det är inte neutralt, objektivt eller uttryck för något slags gemensamt samhällsintresse att sätta mål om prisstabilitet före exempelvis ökad sysselsättning. Ett mål som dessutom blir styrande och sätter ramar för den ekonomiska politiken i vid mening.
Denna inriktning på politiken är fastlagd i fördragen. Det innebär att viktiga delar av den ekonomiska politiken inte går att förändra via väljarnas önskemål i val till nationella parlament. Vad väljarna än tycker så ligger politiken fast. För att genomföra en förändring måste alla länder vara överens samtidigt, vilket självfallet gör det mycket svårt att få till stånd en förändring. På detta sätt har man i realiteten dragit undan viktiga delar av den ekonomiska politiken från folkligt och demokratiskt avgörande. Detta är också själva syftet med centralbankskonstruktionen. Vare sig i val eller i den löpande politiken ska väljare och folkvalda kunna påverka politikens utformning.
Frågan om Sveriges Riksbank har vänsterpartiet utvecklat i en särskild motion till årets riksmöte.
11 Minska klyftan
Att bekänna sig till och hylla demokratin som princip görs dagligen och stundligen bland toppolitiker i Sverige och de andra EU-länderna. Samtidigt ser vi hur den politiska praktiken glider allt längre bort från den demokratiska princip som man så högtidligt hyllar. Vissa statsvetare menar att vi är på väg in i en era vilken kan benämnas som postdemokratisk. Än kanske vi inte är där men vänsterpartiet menar att det är hög tid att fatta beslut som väsentligt minskar klyftan mellan den demokratiska retoriken och den mindre demokratiska praktiken.
Stockholm den 4 oktober 2000
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Lars Ohly (v)