Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om säkerställande av mångfalden i massmedierna. Motivering
Sverige, med världens äldsta tryckfrihetsförordning, är ett föregångsland i värnet om yttrandefriheten. Presstödets ändamål är att garantera publicistisk mångfald i opinionsbildning och nyhetsförmedling, att åsikter bryts mot varandra och att verkligheten speglas och analyseras utifrån skilda perspektiv. Sedan presstödet infördes har dock medielandskapet förändrats i ett flertal avseenden. Viktigast är att konkurrensen om annonsintäkterna har skärpts i takt med att nya kommersiella medier etablerats på marknaden.
Tidningsläget i Sverige representeras av en mycket stark obalans. Ca 90 procent kan härledas till mer eller mindre oberoende borgerliga dagstidningar och endast knappt 10 procent till övriga. Med fog kan det sägas att det har blivit annonsörerna som avgör en tidnings överlevnad, och bara indirekt de som prenumererar och/eller priset på tidningen. På senare år har det tillkommit s k gratistidningar speciellt i Stockholm, men även på andra orter, där innehållet kännetecknas av annonser och korta nyhetsinslag.
Nu är Internet på stark frammarsch i Sverige via stora bredbandssatsningar, och det är utmärkt. Vi anser dock inte att Internet inom överblickbar tid kan ersätta papperstidningen. Vid frukostbordet, på vägen till jobbet, under pauser i arbetslivet och efter jobbet, står det fullständigt klart att papperstidningar har en stor demokratisk uppgift att fylla.
Papperstidningens betydelse kan också diskuteras ur ett klassperspektiv. För dem som inte har tillgång till allsidig information är det svårt att göra fria val. Marknadskrafterna på orten gynnar alltid den största tidningen. Endast den största tidningen kan vara säker på att få de viktigaste annonserna.
Vilket utrymme ger presstödet eller andra statliga initiativ för att underlätta en nystart av en papperstidning? Vem bestämmer dagordningen och därmed mycket av det dagliga samtalet? Frågeställningarna är många och ett helhetsgrepp bör tas.
Vi lever i ett samhälle där massmedierna betyder allt mer för den politiska debatten,
livsfrågor, miljöengagemang, osv. Den "rena" opinionsbildningen på ledar-, debatt- och kultursidor, men även nyhetsförmedlingens val av bevakningsområden, påverkar vår världsbild.
Det är lika viktigt var helst man bor i Sverige att det finns tillgång till mångfald i massmedia. Därför bör det skyndsamt tillsättas en utredning eller annat initiativ tas för att ur demokratisk synpunkt säkerställa mångfald i massmedia, där papperstidningens ställning särskilt bör belysas. Ett tydligt exempel på ödesdigra konsekvenser av att tidningar blivit en vara bland andra är att tidningen Arbetet med cirka 180 0000 läsare försvann från den massmediala arenan nyligen.
Stockholm den 4 oktober 2000
Ronny Olander (s)
Siw Wittgren-Ahl (s)
Nils-Göran Holmqvist (s)
Agneta Brendt (s)
Anders Karlsson (s)
Britt Bohlin (s)
Sylvia Lindgren (s)
Tullia von Sydow (s)
Tomas Eneroth (s)