Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att partistödet är en viktig förklaring till den allt större klyftan mellan väljare och valda.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att partistödet inneburit en minskad förändringsbenägenhet hos de politiska partierna.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att avskaffa det skattefinansierade partistödet.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om krav på ökad öppenhet och redovisningsskyldighet för såväl politiska partier som kandidater till förtroendeuppdrag som utses i allmänna val.
Partierna i utförsbacke
Under hela 1990-talet fördes en allt intensivare debatt om hur den svenska demokratin fungerar i allmänhet och de svenska partierna i synnerhet. Bland annat tog sig debatten uttryck i ett flertal statliga utredningar som på olika sätt valde att behandla brister i demokratins funktionssätt. Den senaste i raden av dessa var den statliga Demokratiutredningen som i sitt slutbetänkande "En uthållig demokrati - politik för folkstyrelse på 2000- talet" (SOU 2000:1) gjorde en genomgripande analys av hur vår demokrati fungerar.
Av särskilt intresse i denna och andra utredningar är det sätt varpå våra partier fungerar. Det är ingen rolig bild dessa utredningar ger. Partierna tappar medlemmar i rask takt. Medelåldern i partierna blir allt högre, samtidigt som ungdomsförbunden blir allt svagare. På flera håll i landet är nu situationen så pass allvarlig att partierna till och med börjar få problem med rekryteringen av förtroendevalda att besätta vunna mandat och uppdrag med. Dessutom har avhopparna från såväl partierna som de politiska förtroendeuppdragen blivit fler. Partipolitiken har blivit en krisbransch.
En dyster utveckling
Partierna har sammantaget förlorat drygt en miljon medlemmar under 1990-talet. Men då är alltså den ursprungliga jämförelsepunkten från den tid då kollektivanslutningen ännu existerade; socialdemokratins ras mellan 1990 och 1992 svarar för lejonparten av den totala medlemsminskningen. Det är emellertid inte enbart Socialdemokraterna som har förlorat medlemmar. Framför allt Centerpartiet, men också Moderaterna och Folkpartiet, har en negativ trend. Sammantaget försvann nästan en kvarts miljon medlemmar från partierna mellan 1992 och 1997.
Tabell 1. Partiernas medlemsantal under 1990-talet (1000-tal)
Tabell 1: (Parti 1990 1992 1995 1997 1999 )
Också de politiska ungdomsförbunden har drabbats av medlemsavtappning. Mellan 1970 och 1990 halverades det totala medlemsantalet i ungdomsförbunden och därefter, under 1990-talet, har ännu en halvering ägt rum. De senaste tre åren har dock en viss ökning skett. I dag är 57 000 personer medlemmar i något av de politiska ungdomsförbunden. Tillsammans finns i dag alltså ungefär 488 000 medlemmar i de politiska partierna och ungdomsförbunden.
Tabell 2. De politiska ungdomsförbundens medlemsantal 1970-1999 (1000-tal)
Tabell 2: (Ungdomsförbund 1970 1990 1996 1999 )
Vid 1980-talets början var drygt 10 procent av 20-29-åringarna medlemmar i något parti. 1998 var ungdomarnas anslutningsgrad bara 2- 3 procent. Partiernas medlemsbas utgörs numera av äldre, främst män, över 55 år. Bland manliga ålderspensionärer är idag nästan var femte partiansluten.
Tabell 3. Andel som är medlem i något politiskt parti (procent)
Tabell 3: (1980 1983 1992 1998 )
För flera partier - Centerpartiet, Folkpartiet och i någon mån också för Socialdemokraterna - är det också nära till hands att sätta medlemsraset i samband med den allmänna motvind i opinionen som dessa partier mött under 1990-talet. Naturligtvis är det enklare att få till stånd en positiv medlemsutveckling om partiet har medgång i opinionen än om det råder elektoral snålblåst. Socialdemokraternas tillfälliga återhämtning skedde för övrigt i kölvattnet av 1994 års framgångsval, därefter har nedgången fortsatt. Men att även ett parti som moderaterna, som under denna period haft en förhållandevis gynnsam trend i väljaropinionen, drabbats av ett vikande medlemsantal tyder på att det inte enbart är opinionsvindarna och de enskilda partiernas valresultat som förklarar minskningen. Det är de partier som i olika avseenden (t.ex. ålder och politisk status) är att betrakta som etablerade som svarar för den medlemsmässiga tillbakagången, alldeles oavsett om det går bra eller dåligt för dem i de allmänna valen.
Var har medlemsminskningen ägt rum?
Gidlund och Möller (SOU 1999:130) redovisar även en undersökning baserad på ett urval av partiernas kommunorganisationer. Denna visar bl a att antalet medlemmar per parti och kommun har minskat sedan slutet av 1970-talet. 1979 hade varje parti i genomsnitt 856 medlemmar per kommun. Ett drygt decennium senare, 1990, hade en liten minskning skett; i genomsnitt fanns då 703 medlemmar per parti och kommun. 1998, slutligen, var medeltalet endast 237 medlemmar.
Den partivisa bilden är föga oväntat identisk med den generella utvecklingen. Det är framför allt Socialdemokraterna som förlorat medlemmar, och detta i allt väsentligt efter kollektivanslutningens upphörande. Men även Centerpartiet, Moderaterna och Folkpartiet har förlorat många medlemmar.
Författarna har valt att dela in respondenterna i tre olika kommuntyper, kunskapskommuner, mellankommuner och basnäringskommuner. En jämförelse visar att det i basnäringskommunerna inledningsvis fanns fler medlemmar per parti och kommun än i mellankommunerna, men att detta ändrats vid 1990 års mätning. Under 1980-talet tappade partierna 13 procent av sina medlemmar i basnäringskommunerna. Motsvarande siffra för mellankommunerna var endast 2 procent. Utvecklingen under 1990-talet är för båda kommuntyperna dramatisk men identisk: drygt 70 procent av medlemmarna försvann 1990 och 1998 i såväl mellankommuner som basnäringskommuner.
Men det är framför allt i de befolkningsrika kunskapskommunerna som de flesta medlemmarna finns. Detta gäller under hela perioden, men kunskaps- kommunernas dominans kulminerade 1990. Partierna har i kunskapskommunerna förlorat 81 procent av sina medlemmar under perioden 1990-1998. Tendensen under den tid som partiväsendets dramatiska medlemsminskning äger rum är alltså att partierna förlorar mest medlemmar i kunskapskommunerna, den kommuntyp som det dock alltjämt finns flest medlemmar i.
Tilltagande rekryteringsproblem
En av partiernas huvuduppgifter är att lösa det delikata problemet att rekrytera lämpliga personer till de församlingar som har att fatta politiska beslut. Tabell 4 visar emellertid att det i flera partier finns svårigheter att rekrytera kandidater.
Tabell 4. Andelen partiorganisationer i kommunerna med tillräckligt eller mer än tillräckligt antal kandidater tillgängliga vid nomineringen till kommunfullmäktige- valet 1979, 1990 och 1998 (procent)
Tabell 4: (Parti 1979 1990 1998 )
Det blir allt svårare att rekrytera kandidater till kommunfullmäktigevalen. 1979 var tillgången förhållandevis god, därefter har den minskat. 1998 var det endast 72 procent av de lokala partiorganisationerna som uppgav att det fanns tillräckligt med kandidater att tillgå vid nomineringen. Endast för Vänsterpartiet - och i någon mån även för Kristdemokraterna - har situationen förbättrats. Folkpartiet och Centerpartiet har drabbats hårt - 25 procentenheter färre av deras lokalorganisationer uppger sig ha tillräckligt med kandidater jämfört med för två decennier sedan. Miljöpartiet är dock det parti som har de allra största problemen. I endast lite drygt hälften av organisationerna finns tillräckligt med kandidater, en minskning med 20 procentenheter under 1990-talet. Detta resultat förvånar: Miljöpartiet var vid det första av dessa mättillfällen ett mindre etablerat parti än det var vid det senaste. Utvecklingen är totalt sett logisk mot bakgrund av den allmänna medlemsminskningen. Men framför allt är den bekymmersam. Partierna håller sakta men säkert på att dräneras på såväl medlemmar som kandidater till de olika förtroendeposterna i det politiska systemet.
Det blir också allt svårare att rekrytera högutbildade. Rekryteringen av lågutbildade har emellertid avsevärt förbättrats under det senaste decenniet - åtminstone i den meningen att betydligt färre anger lågutbildade som en svårrekryterad kategori. Det förefaller som om framgångsrika och socialt väletablerade grupper börjat vända det politiska systemet ryggen. Det rör sig om personer som ofta är unga män, med en högmobil och urban livsstil, med höga inkomster och hög utbildning som hyser ett "uppifrånförakt" gentemot politiker och politiska institutioner (Möller 1998).
Behövs medlemmarna?
Allt färre medborgare anser att partiengagemang utgör en effektiv påverkansväg. Enligt en studie som gjorts av SNS:s demokratiråd var medelvärdet på en 10-gradig skala (där 0 var "inte alls effektivt" och 10 "mycket effektivt") 6,5 när medborgarna 1979 ombads värdera effektiviteten ur påverkanssynpunkt av partiarbete. Knappt två decennier senare (1997) hade medeltalet sjunkit till 5,3.
Enligt medborgarnas egna bedömningar framstår det således som allt mindre meningsfullt att vara partipolitiskt aktiv om man vill påverka samhället. Likaså framstår det ur påverkanssynpunkt som allt meningslösare att rösta i de allmänna valen och att arbeta i fackliga organisationer. Resultatet är knappast överraskande i ljuset av medlemsminskningen och den debatt som förevarit om partiernas kris under 1990-talet.
Tabell 5. Partiaktivitet 1968-1997 (procent)
Tabell 5: (Partiaktivitet 1968 1974 1981 1987 1991 1997 )
Vad ska partierna ha medlemmarna till?
Behöver partierna egentligen ha medlemmar i det moderna mediesamhället? Bl a Damgaard framhåller i sin forskning problem med starka partiorganisationer. Förutom att aktiva partimedlemmar inte är särskilt representativa för partiernas väljare och att detta kan innebära kommunikativa problem för de ledande företrädarna, kan partikongressernas beslut ofta stå i dålig överensstämmelse med partiväljarnas preferenser. Detta blir inte minst påtagligt vid nomineringsarbetet. Sammantaget menar därför Damgaard att starka partiorganisationer kan undergräva demokratin (Damgaard 1990).
Ett annat argument mot att ha många medlemmar som Scharrow för fram är att hanteringen av medlemskåren i olika avseenden är kostsam och kräver en betydande grupp administratörer i samband med utskick av material etc. Dessa resurser skulle partierna i stället kunna använda på att nå ut till väljarna, särskilt de osäkra och tvekande (Scharrow 1994, s. 46). Panebianco menar att en stor medlemskår får negativa effekter på såväl sammanhållningen, vilket kan försvaga partiet, som administrationen av de interna organisatoriska angelägenheterna. En stor medlemskår leder till behov av arbetsfördelning och byråkrati (Panebianco 1988; jfr här även Michels 1915).
Men vad talar då för att partierna skall ha många medlemmar? Scharrow pekar på flera argument till försvar för att medlemskapet är en viktig resurs för partierna. Det är för det första positivt ur legitimitetssynpunkt med en god medlemsstatistik. Medlemmar är vidare lojala väljare - och lojala väljare som dagligen träffar andra väljare är en viktig resurs. Medlemmar bidrar också ekonomiskt till verksamheten, och de arbetar utan ersättning med verksamheten ute på fältet. Medlemmar bidrar också intellektuellt, med nya idéer. Och de är, slutligen, potentiella kandidater till de poster som partiet kan påräkna att besätta.
Kanske medborgarnas minskade uppskattning av partierna är kopplad till partiernas minskade beroende av sina medlemmar? Partiernas beroende av att ha många medlemmar har minskat ur såväl finansiell som verksamhetsmässig synvinkel. Frågan är alltså huruvida medlemsminskningen verkligen inneburit en kris för partierna.
Om partistödet
Det offentliga stödet till politiska partier utgår i flera former. För närvarande lämnas statligt stöd till partiernas allmänna verksamhet (partistöd och kanslistöd) samt stöd till riksdagens ledamöter och partigrupper. Vidare har kommuner och landsting rätt men inte skyldighet att lämna stöd till kommunala politiska partier. Det offentliga partistödet regleras i lag (1972:625) om statligt stöd till politiska partier, lag (1999:1209) om stöd till riksdagsledamöternas och partigruppernas arbete i riksdagen och det kommunala partistödet i (SFS:1774).
Vid en internationell jämförelse har Sverige en mycket begränsad rättslig reglering av partifinansieringen (Gidlund 1999).
I och med de hastigt förändrade villkoren för de politiska partierna under 1950- och 1960-talet fick debatten om partifinansiering så småningom en annan inriktning. Från att huvudfrågan tidigare gällt varifrån partierna fick sina pengar började man nu diskutera möjligheten till offentlig finansiering. Som en följd av bl.a. det försvagade sambandet mellan parti och press samt televisionens ökande betydelse i fråga om opinionsbildning ökade också partiernas behov av ekonomiska resurser (Esaiasson 1990; Gidlund 1983). När bidragen från medlemmarna inte längre räckte till, samtidigt som direkta bidrag från näringslivet kunde anses hota integriteten, höjdes röster på att staten måste hjälpa partierna att fullgöra sina uppgifter.
Gällande regler för statligt partistöd
På riksdagens begäran gjordes 1971 utvärdering och en översyn av reglerna för både det statliga och kommunala partistödet (SOU 1972:62). Efter utredningens förslag infördes en lag om statligt stöd till de politiska partierna (prop. 1972:126, KU 1972/73:55). Med partistödslagen (1972:625) utgår det statliga stödet i två former: partistöd och kanslistöd. Partistödet utgår som mandatbidrag och baseras på resultatet i föregående ordinarie val. Kanslistödet innefattar det tidigare stödet (numera kallat tilläggsstöd) samt ett grundstöd. Avtrappat stöd kan utgå under fyra år till parti som förlorat sina platser i riksdagen.
Principer för partistöd
De allmänna principer som omgärdar lagstiftningen om stödet till partier är, märkligt nog, inte inskrivna i några av lagarna (se Gidlund 1991). Om man i stället går till förarbetena (exempelvis SOU 1972:62, s. 65) fastslås följande principer:
- Bidrag bör utgå till parti som har ett inte obetydligt stöd i väljaropinionen, manifesterat i allmänna val.
- Bidrag bör beräknas schematiskt och fördelas enligt fastlagda regler, som inte tillåter någon skönsmässig prövning.
- Bidragens storlek bör stå i relation till partiernas styrka.
- Någon offentlig kontroll över hur medlen används bör inte förekomma.
- Införandet och omfattningen av kommunalt partistöd bestäms av landstingen och kommunerna själva på grundval av den i lag givna konstruktionen.
- Största enighet om bidragens omfattning och konstruktion bör eftersträvas.
Kommunalt partistöd
Det kommunala partistödet infördes 1969 och medgav att kommuner och landsting fick bevilja anslag till politiska partier som är representerade i fullmäktige. Enligt propositionen var målsättningen att stärka de politiska partiernas ställning i den kommunala demokratin (prop. 1969:126).
I samband med förslaget till ny kommunallag gjordes en översyn även av det kommunala partistödet (se SOU 1991:80). Liksom tidigare betonades det att stödet skulle "ses som ett allmänt samhälleligt stöd för att förbättra partiernas medverkan i opinionsbildningen bland medborgarna och därigenom stärka demokratin" (prop. 1991/92:66).
Partistödet - en ulv i fårakläder?
Diagram 1. Partistödets utveckling 1966-98 (miljoner kr)
Som framgår av Diagram 1 så har det totala partistödet haft en närmast explosionsartad utveckling. Frågan är vilka signaler partierna får när de, trots sjunkande förtroende och vikande medlemssiffror, ständigt verkar ha allt mer pengar till sitt förfogande?
Men i den mån man överhuvudtaget diskuterar partiernas kris inom partierna själva, så brukar det finnas lite olika förklaringar. Man talar ofta om en vidgad klyfta mellan väljare och valda. Det talas om förstelnade arbetsformer och kampanjmetoder som inte lyckas fånga det samhällsengagemang som enligt de flesta bedömare är fortsatt starkt även i dagens Sverige. I andra sammanhang nämns värdeord som "demokratiskt underskott" eller "toppstyrning". Det ligger säkert mycket i det.
Men detta är ingen invändningsfri bild. Det finns de som hävdar att vi har en ganska underlig uppfattning om hur en demokrati ska fungera - en bild som skapats av de senaste decenniernas överpolitisering av samhället. Allt var politik under perioden från 1968-års ungdomsrevolt till det sena 90-talets krisår. Fredsrörelsen, "gröna vågen" och kärnkraftsfrågan, löntagarfonderna och den offentliga sektorns fantastiska skatte- och utgiftsexplosion har få jämförbara storheter i den svenska historien. Detta gör att vår referensram kanske präglas mer av undantaget än av regeln. Men även om denna kritik har visst fog, så är utvecklingen på många sätt alarmerande.
Det finns dock en väsentlig skillnad mellan partipolitiken och andra branscher i kris. I t.ex. Bengtsfors var det ingen tvekan om att det var kris när ortens största företag slog igen portarna. I ett företag i kris tvingas man ifrågasätta både affärsidé och arbetssätt för att vitalisera sig. Det är inte enkelt och sällan smärtfritt, men ofta utvecklande. Ett företag eller en organisation som inte är i takt med tiden märker detta, symptomen blir tydliga och oftast kännbara. Man måste våga göra nytt och bättre för att överhuvudtaget klara sin existens.
Men där andra krisbranscher tvingas till både tuffa omprövningar och uppsägningar råder det motsatta i partierna. Trots lägre valdeltagande, färre medlemmar, färre aktiva och minskad aktivitet så sker sällan uppsägningar eller avskedanden. Tvärtom är det antagligen fler i Sverige som har sin huvudsakliga inkomst från partierna eller politiken än någonsin förut. Våra partier har generellt större valbudgetar än tidigare, man gör dyrare och mer professionella kampanjer än tidigare, man har nya, fina hyrbilar, man reser mer och längre samt har fler och bättre avlönade medarbetare i form av ombudsmän, politiska handläggare och sekreterare. Där råder ingen kris och därmed är heller ingen förändring nödvändig (eller ens önskvärd?).
Partiorganisationerna är nämligen i praktiken ekonomiskt oberoende. Det partistöd som infördes i slutet av 1960-talet har gjort partierna alltmer beroende av bidragen istället för medborgarna, medlemmarna eller sympatisörerna. Dessutom bestämmer i praktiken partierna kollektivt hur mycket pengar de både behöver och ska få.
Med bidragen har man byggt in en konserverande kraft som håller det utvecklande förändringstrycket utanför partierna. Trots att omvärlden har förändrats, har partierna inte behövt göra det. Pengarna har tryggt tickat in ändå. Och så har arbetssätt, organisation och idéer cementerats.
Avskaffa partistödet
Slopade statliga subventioner skulle framtvinga lika villkor mellan nya såväl som gamla politiska partier, samtidigt som det skulle utsätta de befintliga partierna för ett friskt förändringstryck. Hattarna och mössorna var inte dömda att verka för evigt. Det är heller inte dagens politiska partier. Det är heller inget självändamål.
Utan partistödet skulle partierna återigen tvingas vinna stöd hos medborgarna för sin verksamhet, såväl genom ökade inslag av ideellt arbete som genom ekonomiska bidrag från enskilda, organisationer och företag. Detta ställer höga krav på partierna att öppet redovisa vilka intäkter man har för att undvika jävs- och beroendesituationer. Alla väljare bör ha rätt att veta varifrån stora bidrag till partier och kandidater kommit ifrån. Att enskilda individers identitet bör skyddas är däremot självklart. Valhemligheten gäller såväl medlemmar som enskilda bidragsgivare.
Det är sannolikt så att det inte räcker med att avskaffa partistödet för att reformera den svenska demokratins sätt att fungera, men att återigen göra partierna beroende av att söka stöd hos enskilda fysiska och juridiska personer kommer att ställa högre krav på partierna att vara i takt med tiden. Och det vore ett viktigt steg i rätt riktning.
De skattefinansierade bidragen bygger nämligen trygga murar för partierna mot pigga utmanare och politiska entreprenörer. Rättvisa spelregler skulle också ge nya sammanslutningar och nätverk utanför de traditionella partierna möjlighet att konkurrera på lika villkor. En av de viktigaste förändringarna är därvid avskaffandet av de offentliga och skattefinansierade partistöden. En sådan förändring kan naturligtvis inte ske omedelbart men en stegvis avvänjning med avveckling som sitt yttersta och uttalade syfte är ett både önskvärt och nödvändigt inslag i reformering av partipolitikens sätt att fungera.
Stockholm den 4 oktober 2000
Henrik Landerholm (m)