Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en lokalt förankrad, dvs. en samisk majoritet i förvaltningen av Lapplands världsarv - Laponia. Motivering
Den 6 december 1996 utsågs "The Laponian Area" i Sverige till världsarv av Unescos världsarvskommitté. Grunderna för utnämningen var dess rika biologiska liv, dess historiska värde för den samiska kulturen och det samiska kulturlandskapet.
Laponia är 9 400 kvadratkilometer stort, 20 mil i öst-västlig och 8 mil i nord-sydlig sträckning. Det ligger i Norrbottens län och innefattar delar av både Jokkmokks och Gällivare kommuner.
De samebyar vars marker mer eller mindre ingår i området är huvudsakligen Luokta-Mavas, Tuorpon, Jåhkågasska, Sirkas, Unna Cearus och Baste fjällsamebyar samt Gällivare skogssamebys marker. Berörs gör även Sierri och Udtja skogssamebyar.
För de flesta samer i området är Laponia landet där förfäderna funnits och verkat under lång tid - ett hem, ett område som inrymmer både möjligheter till försörjning, kultur och egna rötter bakåt i tiden. Det är det enda kombinerade natur- och kulturvärldsarvet i Norden och ett världens fyra världsarv som bebos av urberfolkningar.
Inom området ligger också nationalparkerna Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus. Likaså naturreservaten Sjaunja och Stubba.
Samebyarnas eget "Laponiaprogram" uttrycker den gemensamma visionen för Laponia. Det är en mycket djupgående och kvalificerad genomgång av fädernas marker både när det gäller natur och kultur. Dokumentet innehåller också byarnas konkreta ståndpunkter när det gäller områdets skydd, skötsel och förvaltning.
Samerna har historiskt förvaltat området som nu omfattas av Laponia i flera tusen år. De har också kunskap, tradition och motivation att fortsätta förvalta Laponia utan att, likt förfäderna, lämna stora spår i landskapet - trots nya tider och modern teknik. För att nå målen med världsarvet måste det finnas ett brett lokalt stöd och en positiv samverkan mellan alla berörda parter - mellan samer, övrig lokal befolkning, näringsliv och myndigheter.
Samerna som i generationer har levt och fortfarande lever i Laponia och som är beroende av området för sin försörjning bör rimligtvis ha ett stort inflytande över den framtida utvecklingen i området. Det är naturligt att Laponia får en förvaltningsform som garanterar alla lokala och berörda parter inflytande och där majoriteten i beslutsfattande organ är lokalt förankrad, dvs samisk.
Laponia är ett område där världssamfundet gett samerna sitt stöd till att bevara och utveckla den samiska kulturen och det samiska kulturlandskapet - en unik uppgift i ett unikt område där nya modeller och lösningar, i syfte att uppnå en ekologiskt hållbar, socialt befrämjande och ekonomiskt bärkraftig, samisk utveckling, kan prövas.
Stockholm den 27 september 2000
Ulf Björklund (kd)
Margareta Viklund (kd)
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Harald Bergström (kd)