1 Sammanfattning
Centerpartiet föreslår i motionen ett flertal åtgärder för att stärka yttrandefriheten, offentlighetsprincipen och den personliga integriteten. Det är påkallat mot bakgrund av de förändringar som skett inom ett flertal områden; Sveriges inträde i EU, fokuseringen på marknadsmässighet och serviceproduktion inom offentlig sektor och den tekniska utvecklingens möjligheter att stärka yttrandefriheten, men också dess hot mot integriteten. Sammantaget upplever vi att alla tre frågorna i mångt och mycket kommit på undantag i den svenska debatten och att regeringen inte tillräckligt värnad dessa tre omistliga värden för den svenska demokratin.
Människors möjligheter att vara aktiva medborgare är beroende av alla tre faktorerna. Man behöver kunna granska makthavarna, varför offentlighetsprincipen måste värnas. Man måste ha rätt att kritisera, ifrågasätta och diskutera, vilket kräver ett starkt skydd för yttrandefriheten, också för kontroversiella påstående. Man måste ha en inre trygghet och veta att man inte riskerar sin värdighet och sin personliga sfär genom att engagera sig som medborgare, något som förutsätter ett starkt skydd för den personliga integriteten.
2 Innehållsförteckning 3
4 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett införande av en generell integritetslag.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utsträcka den reella yttrandefriheten till nya medier.
3. Riksdagen beslutar att personuppgiftslagen (1998:204) skall upphöra att gälla.
4. Riksdagen beslutar att lagen (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor skall upphöra att gälla.1
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att förhindra att dataskyddsdirektivet utsträcks till juridiska personer.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra det svårare att ändra sekretessbestämmelser.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öppna diarier på nätet.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kraftfulla insatser för att värna offentligheten i den egna hanteringen av EU-ärenden.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka Justitiekanslerns möjligheter att värna offentlighetsprincipen. 10. 1 Yrkande 4 hänvisat till KrU.
5 Människans värdighet
För humanismen är varje människa ett mål, inte ett medel. Det yttersta målet är att ge förutsättningar för varje människa att växa, att eftersträva självförverkligande.
Förutsättningarna för att söka självförverkligande är omdiskuterade, men utöver grundläggande fysisk och social trygghet behöver människan en inre trygghet, att få odla sin värdighet som individ. Värdigheten förutsätter i sin tur en privat sfär, där endast självbestämmandet råder och dit ingen annan har tillträde utan tillstånd. Det förutsätter också ett stort mått av frihet, att få utvecklas i samtalet med andra, att få uttrycka sin mening utan risk för repressalier.
6 Det öppna samhället
Den enda samhällsform som ger människor utrymme att odla sina olikheter och unika förutsättningar är det öppna samhället. Grunden för detta är bejakandet av mänsklig mångfald och människors olikheter. Det innebär också att ingen har ensamrätt på att definiera sanningen. Det öppna samhället kräver ett ständigt pågående offentligt samtal och ständig prövning av styrkan i människors argument.
Storslagna projekt för att bygga det goda samhället står i motsats till ett sådant förhållningssätt. Utopier tenderar att begränsa den offentliga diskussionen och ett vardagsnära problemlösande. Öppenhet, tolerans och tid för övervägande är det öppna samhällets adelsmärken. Ett fritt och öppet meningsutbyte är ett grundläggande värde i den demokratiska staten.
Öppenhet handlar om att slå vakt om rätten att uttala också sådana åsikter man inte själv står bakom. Yttrandefrihetens värde ligger inte i att försvara självklarheter och etablerade sanningar, utan i att värna rätten att säga det obekväma, ifrågasättande och ibland rent sårande.
7 Sambandet mellan integritet, yttrandefrihet och offentlighet
Alltför ofta hävdas att vi måste inskränka yttrandefriheten och offentlighetsprincipen för att värna enskildas integritet. Paradoxalt nog är det ofta samma intressenter som i andra sammanhang inte är särskilt intresserade av att värna integritetsskyddet.
Centerpartiet menar att dessa tre värden är intimt förknippade. Människor som värnar det fria ordet värnar vanligen också människors rätt till integritet. Ytterst handlar det vanligen om att värna individuella fri- och rättigheter gentemot såväl offentliga som privata aktörer, mot både staten och marknaden.
För att värna människors värdighet och möjligheter att agera som medborgare måste de tre värdena förenas och stärkas. Det är också ett grundläggande krav för ett demokratiskt statsskick. Vi behöver offentlighet för att granska de styrande, yttrandefrihet för att kritisera missförhållanden och föra fram alternativ, samt skydd för vår integritet för att våga delta i en offentlig debatt utan att riskera att förlora vår värdighet och inre trygghet.
8 Den hotade integriteten
Trots förhållandevis bred enighet kring behovet av att skydda den personliga integriteten, manifesterad bl.a. i regeringsformens ambition i 2 § att det allmänna skall "... värna den enskildes privatliv och familjeliv", utsätts människors integritet för ständiga övergrepp, såväl från privata som offentliga aktörer.
Bakom EU:s dataskyddsdirektiv och den svenska personuppgiftslagen, PUL, ligger en lovvärd ambition att skydda människors integritet genom att förhindra datainsamling och publicering av personuppgifter. Dessvärre har mycket av debatten i Sverige kommit att fokuseras på yttrandefrihetsfrågor, vilket kommenteras ytterligare nedan, som är fullt möjliga att hantera genom annan lagstiftning. Detta har samtidigt medfört att det lika viktiga syftet att skydda den personliga sfären mot intrång i form av datainsamling och samkörning av uppgifter, kommit i skymundan. I många av dessa fall erbjuder PUL inte heller tillräckligt skydd. Genom generösa undantag för kommersiell verksamhet och särlagstiftning då myndigheter önskar samla in integritetskänslig information, sätts PUL många gånger ur spel.
Internet och den nya ekonomin innebär enorma möjligheter för människor genom att koppla samman och göra stora mängder information sökbar. Samtidigt innebär denna styrka också nya hot mot den personliga integriteten. Genom att ställa samman, var för sig, harmlösa bitar information kan bilder som sammantaget hotar den personliga integriteten skapas. Människor lämnar spår efter sig då de använder nätet i form av s.k. loggfiler som registrerar hur användaren använder Internet eller genom s.k. cookies som, ofta utan vetskap eller medgivande, laddas ner till användarens dator från många webbsidor. Oklara regler om hur företag hanterar användarinformation och i vilken mån denna är skyddad mot spridning bidrar till osäkerhet för användarna.
Såväl privata som offentliga aktörer lagrar uppgifter om kunder/brukare, ofta utan medgivande. Ofta sker det med goda intentioner, som i fallet då Socialstyrelsen eftersträvar att registrera aborter med hjälp av personnummer för att kunna forska om orsakerna. Ändå innebär det stora ingrepp i den personliga integriteten, och i fallet med offentliga aktörer, ofta i fråga om djupt personliga och känsliga ärenden. Det är värt att notera att det i många fall inte är datorerna och Internet som hotar integriteten, utan en okänslighet för vilka uppgifter som ska begäras och hur de får hanteras, oavsett vilket medium man använder.
Stora framsteg har gjorts också inom andra områden, som bioteknik. Även sådana uppgifter är i sig mycket integritetskänsliga, inte bara för individen utan också för närstående, då ett blodprov innebär att man inte bara lämnar ut sig själv, utan hela sin släkt. Det finns ett förståeligt, men inte acceptabelt, intresse från privata intressenter av att begära sådan information t.ex. inför en livförsäkring. I många fall kan kartläggning av gener bidra till att sjukdomar kan förhindras eller botas lättare, men sådan kartläggning utan medgivande eller användning av blodprov till annat än vad som förespeglats innebär självfallet stora intrång i den personliga integriteten.
9 Yttrandefriheten satt under press
Under det senaste decenniet har yttrandefriheten alltmer kommit att pressas tillbaka, delvis som en följd av EU-inträdet, men framför allt som en följd av bristande politiska ambitioner inom området i Sverige.
I många fall har den strävan efter effektivitet och marknadsmässighet som präglar servicedemokratin i Sverige kommit att innebära att man också efterliknat privata företags krav på lojalitet och lydnad trots den grundlagsfästa meddelarfriheten för offentliganställda. Problemet har uppmärksammats i flera enskilda fall, främst bland kommunanställda. I en studie 1999 konstaterades att de offentliganställda upplever sin yttrandefrihetssituation som mer utsatt än privatanställda. Bland problemen nämns att allt fler ledningar kräver lojalitetsförklaringar, att lön, arbetsuppgifter och befordringsmöjligheter påverkas av kritik samt att kritik som kan vara kostsam att åtgärda ofta uttalas utan stöd av alla arbetskamrater. Det ökande antalet tidsbegränsade anställningar antas påverka yttrandefriheten. Särskilt illa var situationen enligt undersökningen inom Vård, omsorg och skola, där t.ex. 41 % av läkarna och 40 % av gymnasielärarna uppgav att de riskerade att mötas av motvilja om de framförde kritik.
Personuppgiftslagen har fört med sig att allt fler yttranden på Internet behandlas som formfrågor i stället för som yttrandefrihetsfrågor. Den unika möjlighet vi fått att utsträcka yttrandefriheten till fler människor och fler arenor genom Internet riskerar därigenom att gå om intet. Den okänslighet för betydelsen yttrandefrihet, som präglat direktivarbetet inom EU, har tyvärr också fått genomslag i hur lagen implementerats i Sverige. Ärenden som normalt sett skulle behandlats som ärekränkning eller förtal har i stället kommit att hanteras som brott mot personuppgiftslagen, med andra krav på bevisföring och processer. Vidare innebär det att bedömningen av tveksamma fall lämnats till Datainspektionen och därmed riskerat att bli föremål för ett visst mått av godtycke i bedömningarna.
De förändringar som gjorts i den svenska personuppgiftslagen så att bl.a. harmlösa uppgifter ska undantas från tillämpningen innebär ingen verklig förbättring. Snarast bidrar det till att skapa en dimma kring det personuppgiftslagen innebär mot yttrandefriheten.
I förening med den s.k. BBS-lagen, som innebär att den som tillhandahåller utrymme för andra att kommunicera på Internet har ett ställföreträdande ansvar för yttrandena, för detta med sig att många Internetleverantörer och diskussionsforum på Internet ägnar sig åt frivillig censur för att undvika risken att fällas i domstol. Yttrandefriheten beskärs därför mer än nödvändigt.
Inom EU förekommer för närvarande en diskussion kring en utvidgning av dataskyddsdirektivet till att omfatta offentliga personer. Detta är redan gjort i t.ex. Österrike, med förödande följder för yttrandefriheten, då Jörg Haiders parti FPÖ kunnat förfölja och besegra kritiker i domstol, baserat endast på formfrågan - att partiet FPÖ inte blivit tillfrågat om att dess namn används.
10 Offentligheten hotas
Offentlighetsprincipen är en grundbult i den svenska demokratin. Den är medborgarnas rätt gentemot myndigheterna, en rätt som garanterar insyn och möjlighet till kontroll över myndighetsutövningen samt ett skydd mot godtycke i bedömningar. Genom detta bidrar offentlighetsprincipen också till en mer effektiv statsförvaltning genom bättre kontroll över handläggning av ärenden och hantering av offentliga medel.
Samma faktorer som beskurit yttrandefriheten har också inneburit att offentlighetsprincipen alltför ofta satts på undantag. Den svenska regeringen har inte tillräckligt hävdat Sveriges rätt att nationellt tillämpa offentlighetsprincipen också på sådana dokument som andra EU-länder menar ska omfattas av den i världen så vanliga "hemlighetsprincipen". Marknadsorientering och prioritering av serviceproduktion framför delaktighet har lett till att statliga och kommunala bolag kommit att användas för att kringgå offentlighetsprincipen. Det har blivit allt vanligare att myndigheter frågar efter syfte och identitet hos den som efterfrågar en offentlig handling.
Svenska journalistförbundet har konstaterat en utbredd okunskap om vad offentlighetsprincipen innebär bland myndigheters anställda. Samtidigt föregår regeringen inte med goda exempel, utan viker sig för påtryckningar då vår offentlighetsprincip ifrågasätts utifrån som då man behandlade det s.k. scientologmaterialet, vilket gav upphov till en tveksam snabbändring av sekretesslagen i en fråga som rimligen borde hanterats av en grundlagsändring.
11 Stärk yttrandefriheten, integriteten och offentligheten!
Centerpartiet menar att det nu är hög tid att förstärka medborgarnas integritet, yttrandefrihet och tillgång till offentlig information i ett samlat grepp. Vi vill med de följande förslagen fästa uppmärksamheten på ett antal åtgärder som bör vidtas för att värna dessa tre värden som en helhet; för att värna människors värdighet och stärka den svenska demokratin.
11.1 Förstärkt integritetslagstiftning
Människors integritet åtnjuter ett svagare skydd i Sverige än i många andra länder. Till viss del hänger detta samman med synen att ett starkt integritetsskydd hindrar många av välfärdsstatens projekt. Centerpartiet menar att detta är rimligt i viss utsträckning och att det ska krävas mycket starka skäl för att kringgå den personliga integriteten, om än med goda intentioner.
Det behövs ett starkt skydd för integriteten mot såväl offentliga som privata och enskilda aktörer. Detta skydd bör omfatta hela den personliga sfären, inkluderande såväl personuppgifter som t.ex. rätten till genetisk integritet. Samtidigt måste beaktas att den personliga sfären är olika stor för olika människor, både beroende av egna val och beroende av ställning i samhället. Offentliga personer måste således acceptera att granskas och kritiseras i betydligt större utsträckning än enskilda personer utan motsvarande ställning. Integritetslagstiftningen måste därför ge utrymme för tillämpning av ett slags proportionalitetsprincip. Tillämpningen av denna måste dock ske restriktivt och med respekt för den grundläggande betydelse yttrandefriheten och offentlighetsprincipen har i ett demokratiskt samhälle.
Viktigt att ta fasta på är också att lagstiftningen måste utgå från att förbjuda missbruk av personuppgifter och otillbörliga intrång i den personliga integriteten; inte som i dag från att reglera vad som är tillåtet. Detta borde genomföras inom ramen för en generell integritetslagstiftning. Regeringen bör snarast tillsätta en utredning syftande till att utforma en sådan lagstiftning. Detta bör ges regeringen till känna.
11.2 Förstärkt yttrandefrihet
Centerpartiet eftersträvar att utöka den reella yttrandefriheten - vars och ens möjligheter att göra sig hörd och få uttrycka sina åsikter. Främst handlar det om att ta vara på de möjligheter nya medier, främst distribuerade via Internet, erbjuder. Det fria ordet är emellertid inte skyddat på individuell nivå av yttrandefrihets- och tryckfrihetsgrundlagarna, som i stället tar fasta på etablerade aktörer. Bl.a. detta förhållande har gjort det möjligt att inskränka yttrandefriheten på Internet t.ex. med PUL och BBS-lagen. Även om möjligheten att yttra sig inte innebär att alla har samma faktiska möjligheter att göra sig hörda och vinna gehör för sina åsikter är det angeläget att skydda individers fria ord. Möjligheten att individualisera yttrandefriheten genom att utsträcka skyddet för det fria ordet till enskilda individer bör därför prövas, förslagsvis som ett tilläggsdirektiv till offentlighets- och sekretesskommittén. Detta bör ges regeringen till känna.
Enligt de erfarenheter som vunnits än så länge har PUL och BBS-lagen inte bidragit i någon större utsträckning till att skydda enskildas integritet. I stället har de kommit att användas för att förhindra det fria ordet och undvika prövning av innehållet i yttranden. Det skydd dessa lagar ska erbjuda för övergrepp kan i all huvudsak tillgodoses genom andra lagar. Centerpartiet har upprepade gånger krävt långtgående förändringar av PUL och ett intensifierat arbete för att värna det fria ordet. Då detta uppenbarligen förefaller vara en oframkomlig väg menar Centerpartiet att riksdagen helt enkelt bör upphäva PUL och BBS-lagen.
Samtidigt med detta måste regeringen intensifiera det arbete som görs inom ramen för EU för att förändra dataskyddsdirektivet syftande till att stärka yttrandefriheten i hela unionen. Särskilt angeläget är det att nu förhindra en utvidgning av dataskyddet till att omfatta juridiska personer. Detta bör ges regeringen till känna.
11.3 Förstärkt offentlighetsprincip
Det är ingen självklarhet att det ska vara enkelt att begränsa offentlighetsprincipen genom förändringar i sekretesslagen. Först 1936 bröts sekretessbestämmelserna ut till en vanlig lag och så sent som 1966 föreslog Offentlighetskommittén att regleringen skulle göras i grundlag för att stärka offentligheten.
Sedan den nuvarande sekretesslagen antogs 1980 har den ändrats mer än 220 gånger, vanligen genom att nya inskränkningar har tillförts. Sekretessförordningen från samma år har ändrats åtminstone 90 gånger. Det har säkerligen många gånger varit angelägna ändringar och ändringar som påkallats av förändrad numrering i andra lagar, men de frekventa ändringarna måste rimligen ändå aktualisera frågan om behovet av att diskutera huruvida processen att utöka sekretesslagen bör göras trögare.
I många fall är det självfallet påkallat med sekretess, som t.ex. i fråga om personlig integritet. Det finns säkerligen också tillfällen då detta skydd bör stärkas. Det är alltså inte sekretess i sig som är fel, utan det faktum att man med stor lätthet kan utöka undantagen från en grundlagsfäst rättighet. Ett sådant förfarande innebär också att debatten kring vilka undantag som bör finnas och hur de bör göras försvåras, inte minst med tanke på hur ofta lagstiftningen ändras.
Mot denna bakgrund finns det skäl att låta en utredning överväga om åtgärder bör vidtas för att göra det svårare att ändra i sekretessbestämmelserna t.ex. genom att kräva att undantag från offentlighetsprincipen bör beslutas på samma sätt som grundlag. Detta bör ges regeringen till känna.
Utöver detta bör regering och riksdag stärka offentlighetsprincipen i det egna arbetet. Ett rimligt första steg är att lägga ut de egna diarierna tillgängliga och sökbara på Internet, och inleda överläggningar om sådana insatser i landets alla kommuner med kommun- och landstingsförbund. Detta bör ges regeringen till känna.
Möjligheten att få gehör för Sveriges synpunkter inom det europeiska samarbetet är i stor utsträckning beroende av att vi hävdar dem nationellt, även då det innebär konflikter med andra länder inom EU. Svenska myndigheter bör därför konsekvent hävda den svenska offentlighetsprincipen då EU-dokument handläggs och bedöma undantag från offentlighet enligt den svenska sekretesslagstiftningen. Genom det europeiska samarbetets påverkan på traditionellt inrikespolitiska frågor bör inte heller utrikessekretessen kunna komma i fråga vad gäller sådana bedömningar. Detta bör ges regeringen till känna.
De tendenser som kan skönjas att begränsa tillgången till offentliga handlingar, oavsett om det handlar om okunskap, ovilja eller rädsla för överordnade måste stävjas. I sammanhanget är regeringens insatser för att öka kunskapen om offentlighetsprincipen och dess tillämpningar välkomna, men bör kompletteras ytterligare. Ett första steg är att undanröja möjligheten att använda svepskäl för att förhindra möjligheten att kringgå efterforskandeförbudet eller att helt lämna ut handlingar. Centerpartiet har därför i sin demokratimotion begärt att sekretesslagens 7 kap. 16 §, som säger att sekretess gäller då man kan misstänka brott mot PUL ska upphävas, då sådan misstanke i det närmaste alltid kan anses föreligga.
Utöver information menar regeringen att man inte bör tveka att använda kraftfulla verktyg för att värna offentlighetsprincipen. Det finns skäl att överväga att stärka justitiekanslern med möjligheter att använda disciplinära åtgärder mot anställda eller bestraffa myndigheter som hindrar offentlighetsprincipen.
Offentliganställdas yttrandefrihet är en viktig del av den svenska offentligheten. Alla försök att begränsa meddelarfriheten måste bekämpas med kraft. För att anställda ska våga utnyttja meddelarfriheten är det av stor vikt att det finns sanktioner vid övergrepp. Möjligheten till sådana sanktioner bör ingå som en komponent i att stärka justitiekanslerns möjligheter att värna offentlighetsprincipen. Vad som ovan anförts om att stärka justitiekanslerns möjligheter att värna offentlighetsprincipen bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 3 oktober 2000
Åsa Torstensson (c)
Gunnel Wallin (c)
Viviann Gerdin (c)
Rigmor Stenmark (c)
Margareta Andersson (c)
Marianne Andersson (c)
Sven Bergström (c)
Agne Hansson (c)