Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökad användning av Europaflaggan och EU-symbolen i offentliga sammanhang.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om godkännande utomlands och ökad användning i Sverige av EU-modellen för motorfordons registreringsskyltar.1 3. 1 Yrkande 2 hänvisat till TU.
Motiv för mina förslag
Europaflaggan med tolv gula stjärnor på blå botten blev symbol för Europarådet 1955. Sedan 1986 fyller den samma roll för det samarbete som nu bedrivs inom EU. Flaggning och annat utnyttjande av symbolen får ses som uttryck för den samhörighet som växer sig allt starkare mellan medborgarna i europeiska länder.
Sverige är en aktiv medlem i Europarådet alltsedan starten. Sedan 1995 är vårt land också med i EU. Men Sverige är utan tvivel det EU-land där Europasymbolen förekommer mest sparsamt. Även i en atlantisk nation som Storbritannien ser man oftare Europaflaggan såväl utanför som i både offentliga och privata byggnader. På bilarnas registreringsskyltar i t.ex. Tyskland och Frankrike är ofta nationalitetsbeteckningen kompletterad med de tolv stjärnorna.
Samhörighet kan naturligtvis inte beordras fram genom politiska beslut eller lagstiftning. Ytterst måste den känslan växa fram hos människorna själva, och det är de som väljer att ge uttryck för sin tillhörighet till en större grupp - det kan ske genom t.ex. ett klubbmärke, en partinål eller en flagga. Det förtjänar att noteras i detta sammanhang att många svenskar tillkännager sitt stöd för Europatanken genom att t.ex. klistra en dekal med symbolen på bilens bakruta eller baklucka.
När det gäller medborgarskap är vi svenskar numera även européer. Enligt artikel 2 i Amsterdamfördraget stärks medlemsstaternas medborgares rättigheter och intressen genom att de också omfattas av ett unionsmedborgarskap. Det vore därför naturligt om staten går före med gott exempel och låter berörda myndigheter flagga på offentliga byggnader med både den svenska flaggan och Europaflaggan.
Det har redan nämnts att många svenska bilägare frivilligt anbringar EU- symbolen på sina fordon. Flertalet medlemsländer i EU tillämpar Wienkonventionen, enligt vilken det är obligatoriskt att i internationell trafik förutom registreringsnumret visa även ett nationalitetsmärke baktill. Sedan slutet av 1980-talet finns det inom EU en gemenskapsmodell av registreringsskylt. Denna har längst till vänster ett vertikalt blått fält, som överst visar en cirkel av Europaflaggans tolv gula stjärnor och därunder en bokstavskombination som anger i vilken medlemsstat fordonet är registrerat. Modellen har införts i flera EU-länder, antingen som obligatorisk (Irland och Portugal) eller som ett alternativ (ovan nämnda Tyskland och Frankrike).
Gemenskapsmodellen är numera godkänd inom EU, men den tillgodoser inte Wien-konventionens krav på nationalitetsmärke. Det har hänt att bilister med endast "EU-skylten" har blivit bötfällda för denna brist vid trafik utanför EU. Eftersom gemenskapsmodellen är ett bekvämt sätt att ordna nationalitetsmärkningen, bör regeringen verka för att den godkänns även utanför EU. Vidare bör regeringen underlätta för och stimulera att svenska bilar registreras med nummerplåtar i detta utförande.
Stockholm den 2 oktober 2000
Lars Tobisson (m)