1 Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen beslutar att uppdra åt talmannen och riksdagsstyrelsen att lägga fram förslag till ändring av riksdagsordningen så att riksdagens roll som ledande forum för samhällsdebatt förstärks enligt vad i motionen anförs. 2 Bakgrund
Riksdagen är Sveriges högsta folkvalda beslutande organ. Dess främsta uppgift är att stifta lagar och besluta om statsbudgeten, så att regeringen har ett tydligt uppdrag i sin uppgift att styra landet och så att kommuner och landsting har tydliga mandat för sin verksamhet samt domstolar klara regler för att se till att lagarna följs. I arbetet med detta är det viktigt att titta både bakåt och framåt. Tid måste ägnas åt utvärdering av fattade beslut - fick beslutet avsedd effekt? Men tid måste också ägnas åt framåtblickar. Hur ska framtidens problem lösas? Hur får vi ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart samhälle?
3 Nuvarande arbetsformer
Våra arbetsformer i riksdagen är ett arv från tidigare generationer. En del av arbetsformerna är bra, t.ex. att alla ärenden får en grundlig beredning i utskotten, att dessa har möjlighet att ta till sig kunskap från andra genom hearings m.m. Den enskilde riksdagsledamoten blir rätt snabbt expert på sina frågor, speciellt om han/hon är ledamot i någon statlig utredning. Andra arbetsformer är helt föråldrade och tillför varken oss riksdagsledamöter eller samhällsdebatten något nytt. Det tydligaste exemplet är de allmänpolitiska debatterna, som är ett slöseri med vår tid och kompetens.
Mycket av riksdagens tid ägnas dessutom åt att behandla likartade motioner år efter år. Ledamöter från samtliga partier skriver motioner till riksdagen med diffusa uppdrag eller deklarationer om hur man långsiktigt ser på olika frågor, inte sällan för att vara lobbyister till lags. Detta tar också tid. Det gör dessutom att många motioner schablonbehandlas och att tiden bara räcker till för att hävda de egna motionerna i stället för att tid ägnas till tankeutbyte.
I det vällovliga syftet att försöka få mer spontanitet i riksdagsarbetet infördes nya regler för frågestunderna. Både frågor och svar blir dock ofta ytliga eftersom tid till eftertanke inte finns. Många ledamöter upplever de nya frågestunderna som rent kränkande. Tidigare var det en rättighet att ställa en fråga. Nu är det en nåd. Dessa frågestunder bör avskaffas. Systemet med skriftliga frågor och möjligheten att interpellera täcker det behov vi riksdagsledamöter har av att få svar på frågor till regeringen.
I riksdagen finns i dag kunniga och engagerade folkvalda, välutbildad och kompetent personal och ett väloljat maskineri för att föra en fråga från förslag till beslut. Trots detta spelar riksdagen ofta en underordnad roll för den framåtblickande samhällsdebatten.
4 Gör riksdagen till en ledande kraft i samhällsdebatten
4.1 Ändring i riksdagsordningen nödvändig
Talmannen har under senare år tillsammans med talmanskonferensen aktivt försökt att förändra debattformerna med utgångspunkt i riksdagsordningen 2:10. Detta har inte rönt några större framgångar. Det är svårt för alla inblandade att bryta gamla mönster. Bland oss ledamöter har det utvecklats ett beteendemönster där massmedia leder och vi följer efter. Utifrån uppgifter i tidningar, radio och TV ställer vi frågor och interpellationer till regeringen. Det är visserligen inte ett fel i sig, men om det blir en stor del av vår verksamhet så blir riksdagen utvecklingens svans i stället för dess ledare. Det behövs en ändring i riksdagsordningen för att bryta detta negativa mönster.
4.2 Ändra debattformerna
Den tid som används till allmänpolitiska debatter, frågeställande, vissa särskilda debatter och en del andra rituella debatter bör användas för att diskutera framtidsfrågor. Genom riksdagens beslut finns det en bred forskning i Sverige. Denna forskning, liksom forskning i andra länder, får inte spridning och tas inte till vara i den utsträckning som är önskvärd, när besluten fattas. Det räcker inte att vi ledamöter har mycket goda kunskaper inom vårt fackområde. Besluten skall fattas av oss alla och får genomslagskraft bara om de har en fast förankring hos var och en av oss. Därför bör vi ägna tid åt att ta del av och diskutera konsekvenserna av forskningsresultat och sätta dem i relation till de samhällsproblem som vi vill lösa. Beslut om stora framtidsfrågor blir annars gärna vackra ord på papper utan effekt i verkligheten.
Riksdagen bör ta ledningen i framtidsdebatten. Frågor som t.ex. genmodifierad mat, klimatproblemen och den globala ekonomin bör få en ordentlig genomlysning i stället för att klaras av på tre timmar i en särskild debatt. Detta kan ske genom att vi ändrar våra debattformer och t.ex. ordnar storforum eller seminarier med forskare, myndighetsrepresentanter, branschfolk m.fl. där samtliga av oss riksdagsledamöter och alla ministrar deltar. De kan pågå i en eller flera dagar och bör göras tillgängliga för allmänheten genom radio-, Internet- och TV-utsändningar. De kan läggas i anslutning till att den ekonomiska vårpropositionen läggs, då vi ju bör diskutera de långsiktiga frågorna och inte budgeten för nästa år.
Redan i dag ordnas många intressanta seminarier av riksdagspartierna och riksdagens tvärpolitiska organisationer, men dessa når som regel bara de mest intresserade. Det är emellertid inte vår uppgift som riksdagsledamöter att företräda särintressen utan att se till helheten. Därför behövs en ändring av riksdagsordningen så att verksamheten blir reglerad och tränger undan en del av de debatter som finns i dag. När vi får anledning att mer samlat ägna oss åt de stora nutids- och framtidsfrågorna blir det också lättare för oss att fatta beslut i de enskilda riksdagsfrågorna. Samhällsfrågorna är mångfasetterade, och därför bör besluten i de enskilda sakfrågorna fattas utifrån ett helhets- perspektiv. Detta är en uppgift som är specifik för de politiska partierna och de parlamentariska församlingarna.
4.3 Motionsrätten
I dag kan vi väcka motion av tre anledningar:
1. Proposition, redogörelse eller skrivelse till riksdagen
2. Allmän motionstid
3. Händelse av större vikt
Under den allmänna motionstiden har vi rätt att motionera om vad som helst som ligger inom riksdagens beslutsområde. Utskotten måste behandla alla motioner som läggs. Tyvärr har det utvecklats en praxis att lägga fram samma eller liknande förslag varje år. Trots att de flesta av oss anser att detta belastar utskottsarbetet negativt har vi inte lyckats att frivilligt avstå från att upprepa våra motionsförslag. Därför är det nödvändigt att införa en begränsning i riksdagsordningen. Vid oförändrad majoritetsställning i riksdagen skall riksdagen inte behöva ta ställning till ett yrkande mer än en gång under en mandatperiod om det inte har hänt något nytt i frågan. Samma yrkande bör inte kunna läggas mer än två gånger under en mandatperiod. Undantag måste emellertid finnas. Om regeringen t.ex. avlämnar en proposition måste man naturligtvis kunna motionera om allt som har anknytning till denna, även om frågorna varit uppe till behandling tidigare. En ny proposition måste automatiskt uppfattas som att något nytt har hänt i frågan.
Motionsrätten med anledning av händelse av större vikt bör utvidgas när motionsrätten under den allmänna motionstiden begränsas. Riksdagens initiativrätt gentemot regeringen får inte inskränkas. Därför är det viktigt att initiativrätten i form av motionsrätt förstärks under riksdagsåret. Detta sker bäst genom att vi förändrar tolkningen av vad som är en händelse av större vikt. Nya forskningsrön bör t.ex. kunna vara ett skäl att lägga en motion. Från att vara ett visserligen pålitligt, men dock ett relativt stelt beslutsmaskineri bör riksdagens arbete utvecklas så att beslutsfattandet blir mera dynamiskt.
Stockholm den 1 oktober 2000
Kenneth Kvist (v)
Mats Einarsson (v)
Tanja Linderborg (v)
Stig Sandström (v)
Claes Stockhaus (v)