Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen, med avslag på riksdagsstyrelsens förslag, vad som i motionen anförs om ett stärkande av den statliga revisionen. Motivering
I de flesta statliga förvaltningsorgan och statliga bolag finns bland styrelseledamöterna företrädare för allmänintresset, ofta utsedda bland dem som i demokratiska val utsetts att företräda befolkningen. Även i revisionsverksamheten är allmänintresset företrätt på samma sätt. Detta är ett värdefullt bidrag för att öka den allmänna insynen som i sin tur också bidrar till att skapa legitimitet för verksamheterna.
Ett av de främsta uttrycken för revision genom förtroendevalda är Riksdagens revisorer, som utför ett värdefullt granskningsarbete. I kommuner och landsting utförs också på samma sätt en värdefull kontroll genom förtroendevalda. Enligt vår mening utgör denna revisionsverksamhet ett viktigt och angeläget inslag i svensk demokrati. Begreppet oberoende används stundtals som ett slags mantra utan att användarna gör klart för sig vad det handlar om. Något totalt oberoende kan det aldrig heller bli fråga om, bl.a. måste anslag till arbetet beviljas av något organ som kan taxera ut nödvändiga skatter.
Svensk förvaltningsmodell
Det som brukar kallas för den svenska förvaltningsmodellen bygger på tre komponenter: den organisatoriska uppdelningen i ett regeringskansli och myndigheter, förbudet för regeringen och riksdagen att lägga sig i myndigheternas myndighetsutövande och lagtillämpande verksamhet och förbudet för ministrar att på egen hand fatta beslut som rör myndigheterna. I förening med offentlighetsprincipen innebär denna modell att Sverige skiljer sig från det dominerande mönstret i Europa, där departementen fullgör arbetsuppgifter som i Sverige utförs av ämbetsverk. Detta tillsammans med en rad förvaltningspolitiska reformer såsom den arbetsgivarpolitiska delegationen har gett de svenska statsmyndigheterna en unikt självständig ställning.
Den kritik som riktas mot detta tar oftast sikte på att Sverige skiljer sig från övriga Europa medan man sällan diskuterar eventuella brister i de olika systemen. Sett ur funktionell synpunkt kan den svenska modellen väl mäta sig med andra.
En förutsättning för att denna självständighet ska gå att förena med demokratiska principer är att både regering och riksdag förfogar över väl fungerande instrument för uppföljning, utvärdering och heltäckande granskning. Riksrevisionsverket granskar statlig verksamhet i syfte att uppnå en ändamålsenlig säker och effektiv statlig förvaltning samt effektivitet i statliga åtaganden. Lagen om statsbudgeten anger dels att regeringen är redovisningsskyldig inför riksdagen beträffande den verksamhet som bedrivs av staten, dels att hög effektivitet och god hushållning ska iakttas i statens verksamhet. För att tillgodose lagens krav måste regeringen kunna verifiera såväl effektivitet som god hushållning i statlig verksamhet. Regeringen har bl a mot denna bakgrund behov av ett starkt revisionsorgan innefattande såväl årlig revision som effektivitetsrevision.
Den svenska modellen med ett oberoende riksrevisionsverk underställt regeringen har bidragit till att myndigheterna i ett internationellt perspektiv är mycket effektiva. Riksrevisionsverket genomför dels årlig granskning av myndigheterna, dels egeninitierad effektivitetsrevision samt granskningsuppdrag på uppdrag av regeringen. Revisionen bedrivs oberoende och i enlighet med god sed.
I grundlagen fastslås att alla statliga myndigheter med undantag för riksdagens verk lyder under regeringen. Därmed har regeringen både rätt och skyldighet att löpande granska och kontrollera myndigheternas verksamhet.
Riksdagens revisorers verksamhet är grundlagsreglerad i regeringsformen. Där föreskrivs att riksdagen väljer revisorer att granska den statliga verksamheten. Riksdagen kan besluta att revisorernas granskning ska omfatta också annan verksamhet. Det är värdefullt med det parlamentariska ögat, det vill säga att personer med brett medborgarperspektiv kan medverka i granskningsarbetet.
Sverige har i dag en heltäckande statlig revision där regeringen granskas av Riksdagens revisorer, JO och JK och där statliga myndigheter granskas av Riksrevisionsverket, RRV. Den nuvarande ordningen fungerar väl. Vi vill behålla den nuvarande svenska modellen för revisionen. Förslag om ett nytt revisionsorgan under riksdagen med en i princip oavsättlig chef eller ett revisionsverk oberoende av riksdag och regering är båda ett avsteg från den svenska modellen.
Riksdagskommittén föreslår ett nytt revisionsorgan underordnat riksdagen men med obefintligt inflytande från riksdagsledamöterna över granskningens inriktning. Vidare synes förslaget begränsa möjligheten för regeringen att uppdra åt myndighet att ombesörja annan granskning än sådan som är av närmast internrevisionell natur. I övrigt ska den nya myndigheten anses tillgodose regeringens behov. De nuvarande riksdagsrevisorerna avskaffas. De närmare reglerna kring detta - även grundlagsbestämmelser - ska regeringen låta utreda så att en ny myndighet kan bildas 1 januari 2003.
Mot bakgrund av att en proposition med grundlagsförslag måste läggas fram senast i december 2001 synes beredningstiden - inbegripet remissbehandling - av de begärda förslagen bli synnerligen kort.
Att under denna korta tid utföra en genomarbetad utredning av de författningspolitiska konsekvenserna av Riksdagskommitténs förslag skulle möta betydande problem. Mot bakgrund av de principiellt mycket betydelsefulla förändringar som föreslås kan en sådan utredning inte undgå att överväga bl.a. konsekvensändringar i regeringsformens första kapitel. Att lägga kommitténs förslag till grund för lagstiftning synes föra avsevärt längre än vad som krävs för att stärka den statliga revisionens ställning samtidigt som det är mycket tveksamt om beredningsunderlaget kommer att hålla den kvalitet som riksdagen normalt brukar kräva när det gäller förändringar i regeringsformen.
En översyn av den statliga revisionen bör dock ske. Några viktiga utgångspunkter bör vara att revisionen ska bedrivas professionellt och oberoende (av en myndighet underställd regeringen) samt att riksdagens organisation för granskning och uppföljning bör förstärkas, under fortsatt starkt inflytande från de folkvalda. Revisionen bör vara så utformad att regeringen kan uppfylla sin författningsenliga roll. Revisionens särställning ska lagfästas. I övrigt bör översynen ske förutsättningslöst. Då riksdagsrevisorerna inte avskaffas behövs inga ändringar i regeringsformen. Ett ikraftträdande kan därför planeras utan att avkall behöver göras på beredningsunderlagets kvalitet.
Stockholm den 4 oktober 2000
Göran Magnusson (s)
Barbro Hietala Nordlund (s)
Pär Axel Sahlberg (s)
Mats Berglind (s)
Kerstin Kristiansson Karlstedt (s)
Kenth Högström (s)
Britt-Marie Lindkvist (s)
Anders Bengtsson (s)