1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att alla avslutande steg i beslutsprocesserna inom EU:s samtliga institutioner bör vara offentliga.
2. Riksdagen begär att regeringen samlat redovisar vilka konsekvenser det svenska EU-medlemskapet har haft för den svenska offentlighetsprincipen.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att initiera en offentlig diskussion om kommissionens förslag angående EU-medborgares rätt till tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar samt dess konsekvenser för Sverige.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utökad öppenhet för rådets handlingar.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om insyn i arbetsgrupper, Europol och Schengen.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rätten att snabbt kunna ta del av handlingar på samtliga EU:s medlemsspråk.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att den aktivt bör verka för att rättsliga frågor och inrikesfrågor inom EU prioriteras vad gäller öppenhet.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen i EU bör verka för att ett meddelarskydd införs i likhet med vad som gäller i Sverige.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges roll under ordförandeskapet.
2 Inledning
I ett demokratiskt samhälle är öppenhet och insyn i beslutsprocessen, en offentlig diskussion samt respekt för både rätten till information och skyldigheten att tillhandahålla information av allra största betydelse. I begreppet offentlighet ingår naturligtvis att medborgarna skall ha rätt att ta del av olika handlingar. Men offentlighet handlar inte bara om detta. Det är lika mycket en fråga om öppenhet när det gäller hela beslutsfattandeprocessen, förvaltningsverksamheten och hur allmänna medel används.
Det handlar också om att beslutsfattandeprocessen skall vara begriplig. För den vanliga medborgaren innebär öppenhet och insyn rätten att få veta vilka regler och normer som gäller, liksom vilka förfaranden som tillämpas. Detta förutsätter att förfarandena är klara och tydliga. Medborgaren har också rätt att veta vilka som bär ansvaret för de åtgärder som genomförs och för den politik som bedrivs. Likaså bör medborgaren ha rätt att ta del av budgetar och få veta hur offentliga medel används. Med andra ord ska insynen inte bara gälla besluten utan den måste i lika hög grad känneteckna allt som görs inom förvaltningen och på det finansiella planet.
Europeiska unionen har stora brister på dessa områden.
Även närhet till beslutsfattandet är viktig. En offentlig institution har närhet till medborgarna om den är hjälpsam och samarbetsvillig gentemot dem, behandlar deras ärenden så snabbt som möjligt, snabbt hänvisar dem till ansvarig person och förklarar alla möjligheter som de har. Närhet till medborgarna innebär också att medborgarna kan framföra sina egna idéer och skäl och på så sätt delta i beslutsfattandet. Dagens konstruktion av Europeiska unionen med en centraliserad och otillgänglig struktur omöjliggör detta. Med anledning av det ovan anförda bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening att alla avslutande steg i beslutsprocesserna inom EU:s samtliga institutioner bör vara offentliga.
3 Svensk offentlighet
Enligt den svenska tryckfrihetsförordningen "... skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar". En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet eller är att betrakta som inkommen till eller upprättad hos myndigheten. Dessutom betraktas en handling i regel som upprättad först när den har expedierats eller slutbehandlats. Även riksdagen, kyrkomötet och beslutande kommunal församling likställs med myndighet. Rätten att ta del av allmänna handlingar får endast begränsas om det är påkallat med hänsyn till vissa bestämda allmänna intressen. Svenska myndigheter har också en serviceskyldighet. Medlemskapet i Europeiska unionen har urholkat den svenska offentlighetsprincipen. Därför bör riksdagen begära att regeringen samlat redovisar vilka konsekvenser det svenska EU- medlemskapet har haft för den svenska offentlighetsprincipen.
4 Amsterdamfördraget
Genom Amsterdamfördraget har principen om öppenhet för första gången förts in i EG-fördraget, både genom att allmänhetens rätt att tillgå EU:s handlingar nämns och genom att det fastställs att EU:s beslut skall fattas så öppet och så nära medborgarna som möjligt.
Amsterdamfördraget innebär trots sina begränsningar ett första steg på vägen mot större öppenhet och insyn. I artikel 255 i EG-fördraget, efter Amsterdamfördragets revidering, stadgas:
"Varje unionsmedborgare och varje fysisk eller juridisk person som är bosatt eller har sitt säte i en medlemsstat skall ha rätt till tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar..."
I enlighet med förfarandet i artikel 251 skall ministerrådet senast maj 2001, vilket är inom två år efter Amsterdamfördragets ikraftträdande, fastställa allmänna principer och gränser för rätten till tillgång till handlingar. Kommissionens förslag finns tillgängligt och diskussionen pågår om vilka principer som skall styra utövandet av allmänhetens rätt att erhålla tillgång till institutionernas handlingar. Då denna fråga sannolikt kommer att behandlas av ministerrådet under det svenska ordförandeskapet bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att initiera en offentlig diskussion om kommissionens förslag angående EU- medborgares rätt till tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar samt dess konsekvenser för Sverige.
5 Rådets öppenhet
När det gäller lagstiftningsförfaranden bör öppenhet vara regel inom Europeiska unionen och undantag från denna regel skall endast medges i mycket begränsad omfattning.
Rådet behöver se över sina regler om allmänhetens tillgång till gemenskapens handlingar. Enligt artikel 207 i EG-fördraget såsom det reviderats i Amsterdamfördraget skall rådet "fastställa de fall då det skall anses handla i sin egenskap av lagstiftare, i syfte att medge större tillgång till handlingar i dessa fall, samtidigt som effektiviteten i beslutsprocessen bevaras". I sådana fall skall "omröstningsresultaten och röstmotiveringarna samt uttalandena till protokollet alltid offentliggöras".
En annan aspekt som rör artikel 207 är att öppenheten inte borde vara begränsad till de frågor som står på föredragningslistan, utan att även exempelvis rådsprotokollen borde ingå i sin helhet. För det tredje bör information släppas ut i rimlig tid, och inte innehållas under långa perioder. Slutligen bör tillgången till rådshandlingar, särskilt sådana som rör rättsliga frågor, inte vara begränsad till dem som rör fullständiga rådssammanträden, utan även gälla t.ex. Coreper-möten. Följaktligen bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om utökad öppenhet för rådets handlingar.
6 Insyn inte bara i institutionerna
Allmänhetens tillgång till handlingar skall inte gälla bara unionens officiella institutioner och organ, kommissionen, Europaparlamentet och rådet - utan också så långt möjligt olika arbetsgrupper, både formella och informella, i vilka unionen medverkar. Reglerna för insyn måste gälla också för strukturer som Europol och Schengen. Därför bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening vad som i motionen framförs om insyn i arbetsgrupper, Europol och Schengen.
7 Öppenheten minskar ytterligare
Europeiska unionens regeringar antog nyligen nya regler för att hemlighålla handlingar som starkt begränsar allmänhetens rätt att få veta vad EU gör inom försvars- och säkerhetspolitiken. Reglerna antogs i Bryssel mitt under sommaren genom skriftlig procedur när Europaparlamentet och ett flertal nationella parlament hade semester. De nya reglerna är så begränsande att det inte ens kommer att framgå att det existerar hemliga handlingar. Javier Solana, Europeiska unionens utrikespolitiska samordnare, ligger bakom beslutet. Sverige röstade visserligen emot, liksom Nederländerna och Finland, men beslutet som fattades den 14 augusti 2000 står likaväl fast. Senare har den nederländska regeringen har gått steget längre och anmält beslutet till EG- domstolen.
8 Rätt att ta del av handlingar på sitt eget språk
Som tidigare redovisats behövs en öppnare förvaltningskultur inom EU- institutionerna. Medborgarna behöver veta vem som ansvarar för vad, och har rätt till snabba och hövliga svar på sina muntliga eller skriftliga förfrågningar. Tillfredsställande gransknings- och klagomålsförfaranden behöver också finnas. EU-handlingar behöver även författas på ett klart och begripligt språk.
Flerspråkigheten inom EU och behoven av tolkning och översättning av allt material till unionens alla språk kan sägas var dyr och ineffektiv och den riskerar att bli bara dyrare och mer ineffektiv allteftersom medlemsländerna blir fler. Vänsterpartiet anser dock att det är absolut nödvändigt att flerspråkigheten bevaras inom Europeiska unionen. Även om många medborgare har kunskaper i de största EU-språken, skall sådana kunskaper inte vara en förutsättning för att medborgarna skall kunna hålla sig underrättade om vad som händer inom EU och delta i EU:s beslutsprocesser. Alla måste ha rätt till dokumentation på sitt eget språk och rätt att kommunicera med EU-förvaltningen på sitt språk. Detta förblir av central betydelse för öppenheten, och borde i vissa fall till och med förstärkas. Exempelvis borde nya kommissionshandlingar snabbare göras tillgängliga på alla språk än vad som nu är fallet. Således bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om rätten att snabbt kunna ta del av handlingar på samtliga EU:s medlemsspråk.
9 Rättsfall
Den bristande öppenheten inom EU-systemet har inneburit att ett stort antal klagomål har inlämnats till domstolen, av vilka de flesta handlat om att rådet vägrat offentliggöra sina handlingar. Ett fall berör Svenska Journalistförbundet (mål T-174/95) som med grund i den svenska lagstiftningen begärt att den svenska regeringen skall ställa ett tjugotal handlingar om Europol till deras förfogande. Arton av dessa har ställts till förfogande. Då samma begäran vid flera tillfällen framfördes till rådet lämnades endast fyra av de tjugo begärda handlingarna ut. I första instans har Svenska Journalistförbundet vunnit över rådet, vars vägran att lämna ut handlingar har upphävts.
I ett annat fall har domstolen givit en ledamot av Europaparlamentet rätt mot rådet och gett denna rätt att ta del av en handling rörande vapenexport. I dessa fall använde rådet sig av förevändningar av följande slag för att inte behöva gå med på förfrågningarna: "upprepade förfrågningar", "handling med mycket stort omfång", "ett avsevärt antal handlingar som begärts", "det allmänna intresset".
10 Rättsliga frågor och inrikesfrågor inom EU (RIF)
Medborgare har rätt till insyn och skall ha möjlighet att komma med kommentarer och motsätta sig förslag som behandlas. För närvarande finns ingen av dessa rättigheter inom de områden som har att göra med polisfrågor samt invandring och asylrätt. Tiotals rättsakter har utarbetats och antagits i hemlighet. Men det är just inom områdena rättsliga frågor och inrikesfrågor (tredje pelaren) som de mest överhängande hoten föreligger mot mänskliga fri- och rättigheter, både för medborgarna inom unionen och för dem som försöker resa till unionens territorium, som flyktingar och asylsökande.
Därför är det just inom dessa områden som det behövs ett system för beslutsfattande som är så öppet som möjligt och medger så stor insyn som möjligt. Men beslutsfattandet inom dessa områden är mycket odemokratiskt och kringgärdat av stort hemlighetsmakeri. Det grundläggande problemet för parlamenten och medborgarna är hur de skall få tillgång till förslagen innan beslut fattats. Förbättringar på detta område är nödvändiga för att inflytande skall kunna utövas på dessa förslag samt att förslagen skall kunna ändras eller avvisas. Det minsta man kan begära är att medborgarna och parlamenten skall ha en absolut rättighet att ta del av alla handlingar som har lett fram till ett beslut och som har blivit antagna, vilket för sektorn RIF vill säga de handlingar som behandlats av rådet, de ständiga representanternas kommitté (Coreper), kommittén K4 och de tre orienteringsgrupperna.
"Allmän ordning" och "inre säkerhet" åberopas ofta som förevändning för att man inte lämnar ut handlingar, framför allt inte sådana som hör ihop med tredje pelaren. Sådana skäl är emellertid vagt formulerade och lämnar därför fältet öppet för alltför vittgående tolkningar. Till följd härav bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening att den aktivt bör verka för att rättsliga frågor och inrikesfrågor inom EU prioriteras vad gäller öppenhet.
11 Meddelarfrihet
Den svenska meddelarfriheten i hela dess rättsliga vidd saknar motsvarighet inom såväl EG-rätten som andra medlemsstaters rättssystem. Behovet av och det rättmätiga i ett så kallat källskydd för massmedierna är dock erkänt på andra håll än i Sverige. Det har bl.a. satt spår i rättstillämpningen i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Det gäller också ställningen för "whistleblowers", personer som via medierna slår larm om missförhållanden. Den mest kända i EU är förstås Van Buitenen vars avslöjande resulterade i att EU- kommissionären Jacques Santer och hans kommission avgick.
Svenska Journalistförbundet utredde inför folkomröstningen frågan om hur svensk offentlighetsprincip skulle påverkas vid ett EU-medlemskap. Där gjordes bedömningen att information som EU önskar hålla hemlig, inklusive sådan information som EG-rätten kräver att svensk rätt skyddar, kan dyka upp i såväl svenska som utländska massmedier via "den svenska läckan" utan att svenska myndigheter och domstolar kan vidta någon som helst åtgärd för att utreda saken eller förhindra upprepning men att detta formellt sett och beträffande sådan sekretess som kan härledas ur EG-rätten kan leda till att talan angående fördragsbrott kan väckas mot Sverige i EG-domstolen. Det är väsentligt att Sverige försöker påverka EG-rätten i riktning mot större öppenhet så att konflikter som dessa inte riskerar att uppkomma. Det är oomstritt att EG-rätten "slår ut" den svenska offentlighetsprincipen i den mån konflikt uppkommer. Därför bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening att den i EU bör verka för att ett meddelarskydd införs i likhet med vad som gäller i Sverige.
12 Svenska ordförandeskapet
Under första halvåret 2001 är Sverige ordförandeland i EU och många möten och sammanträden kommer att ske i Sverige. I Sverige råder svensk lag och regeringen kan i praktisk handling ge en bild av hur den svenska offentlighetsprincipen fungerar. Det är väsentligt att regeringen under Sveriges ordförandeskap tar egna initiativ för att öka öppenheten. En offentlig diskussion om allmänna principer för rätten till tillgång till handlingar, som tidigare nämnts är ett sätt att i praktisk handling visa öppenhet. Sverige måste också kräva att rådet lever upp till de beslut som fattades i december under finska ordförandeskapet, när det gäller offentligt register där även hemliga handlingar skulle tas med. Riksdagen bör därför tillkännage för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om Sveriges roll under ordförandeskapet.
Stockholm den 29 september 2000
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)