Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad i motionen anförs om att samtliga utskott får i uppdrag att ägna minst ett utskottssammanträde per riksdagsår åt barn och ungdomsfrågor.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att utarbeta konkreta lagförslag som för barnkonventionens frågor framåt i samhällsarbetet.
Motivering
Barndom pågår - så heter en rapport från barnens myndighet, Barnombudsmannen 2000. Den som läst rapporten och tagit den till sig inser snart att mycket återstår att göra innan barnkonventionens syfte att sätta barnens rättigheter i fokus genomförts. Färdigt kan det aldrig bli eftersom just barndom pågår hela tiden. Nya generationer kommer till.
Vad kan vi göra, vi riksdagsledamöter som just år 2000 har säte i riksdagen och som har förmånen att vara med och forma morgondagens samhälle? Vi formar ju det samhälle som blir våra barns framtid.
Vi står inför en utmaning - en utmaning att se till så att barnkonventionen genomförs i attityder, lagstiftning och praxis. En utmaning som vi måste anta.
På kommunal nivå har enligt rapporten endast 58 kommuner antagit en kommunal handlingsplan för barnkonventionen. Bara nio har beslutat att göra en kartläggning om barns och ungas behov och uppväxtvillkor. De svåra och kritiska frågorna om vad som är barnens bästa ställs ännu inte enligt BO.
Barnkonventionen ställer krav på medvetna prioriteringar. Det gör att vi vuxna måste lära oss mer om barnens liv. Vi måste på allvar ställa våra intressen åt sidan och släppa fram barnens åsikter och tankar.
Sveriges riksdag måste vara med och driva barnens frågor framåt. Ut- skottsarbetet i riksdagen måste ta utmaningen och på allvar släppa in barnens intresseområden inom varje utskottsområde. Minst ett utskottssammanträde per riksdagsår bör ägnas uteslutande åt barn och ungdomsfrågor, och lagförslag bör utarbetas som för barnkonventionens frågor in i samhällsarbetet.
Stockholm den 28 september 2000
Rigmor Stenmark (c)