Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om försöksverksamhet med sänkt rösträttsålder i kommunvalet 2002. Ett ökat inflytande
Ett öppet samhälle förutsätter att människor tilltros möjligheten att själva fatta beslut, också avgörande beslut, utifrån sin egen situation och sitt eget samvete. Ett ökat utrymme för människor att själva och tillsammans fatta beslut innebär att vi kan förändra maktstrukturer och öka människors utrymme.
Samtidigt som vi fått allt kunnigare medborgare känner många ungdomar ett utanförskap gentemot det politiska livet och de institutioner man har kontakt med. Många gånger finns känsla av att allt redan är bestämt i förväg. Denna känsla behöver vändas till delaktighet och ökat engagemang i samhället. Många känner också maktlöshet inför politiken. En del av vanmakten och utanförskapet är det avstånd som upplevs till alltför många politiska beslutsfattare och demokratiska arenor.
Vi anser att det är nödvändigt att samhället bättre tillvaratar unga människors värderingar, engagemang och vilja till inflytande i den demokratiska processen. Det kan också ske genom bland annat ökad representation för unga människor i statens offentliga utredningar och kommittéer, förändrade arbetssätt i de politiska partierna och förändringar i rösträttsåldern.
En sänkt rösträttsålder
Demokratiutredningen redovisar många viktiga förslag för att stärka delaktighet, deltagande och inflytande i samhället. En viktig del för att uppnå detta anser vi vara en sänkt rösträttsålder. Att endast sänka rösträttsåldern i sig är i och för sig ingen garanti för ett ökat engagemang och en bättre fungerande demokrati, men det ger ett redskap och en möjlighet för yngre människor att göra sin röst hörd.
Frågan om sänkt rösträttsålder kräver noggranna bedömningar om samspelet med valbarhet och myndighetsålder. Samtidigt innebär införandet av fyraåriga mandatperioder till riksdag, landsting och kommuner en faktisk höjning av rösträttsåldern, genom att många ungdomar får vänta för att för första gången få möjlighet att utnyttja sin rösträtt. Genomsnittsåldern för förstagångsväljare har höjts till 20 år och många kommer inte att få möjlighet att rösta förrän efter man fyllt 21 år.
Vi vill gärna se en generell sänkning av rösträttsåldern till 16 år. Ett annat alternativ kan vara att rösträtt i val till riksdag, landsting och kommun medges från det kalenderår man fyller 18 år. Vid kommande grundlagsöversyn bör det göras en översyn om detta och förslag läggas om sänkt rösträttsålder.
Åldersgränsutredningen SOU 1996:111 föreslår att den som fyllt 16 år ska få rösta i kommunala val och folkomröstningar. Motivet för detta är bland annat att ungdomar bör få större medborgerligt inflytande över den kommunala verksamheten, frågor som ofta ligger dem nära.
Den ungdomspolitiska kommittén SOU 1997:71 föreslog en sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalet 1998. Man drog en parallell till personvalsreformen där försöksverksamhet genomfördes vid valet till kommunfullmäktige 1994. Syftet med en försöksverksamhet är att se vilka effekterna blir av en sänkning av rösträttsåldern. Tyvärr blev det ingen försöksverksamhet i valet 1998. Vi anser att riksdagen ändå ska gå vidare och följa den ungdomspolitiska kommitténs förslag och genomföra verksamheten i valet år 2002.
Stockholm den 2 oktober 2000
Sofia Jonsson (c)
Margareta Andersson (c)