1 Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen beslutar att påskynda och förstärka riksdagens interna miljöarbete genom att bl.a. införa ett miljöledningssystem, enligt vad i motionen anförs. 2 Motivering
Miljöarbetet inom riksdagens förvaltning och fastigheter har ett nationellt och internationellt värde. Det är önskvärt av flera skäl att Sverige kan visa upp riksdagsfastigheter och en riksdagsorganisation som är modern, effektiv, demokratisk och samtidigt miljöanpassad. Sverige har på flera miljöområden och inom flera samhällssektorer varit föregångsland. Det är viktigt att vi kan fortsätta vara det och visa upp nya exempel på hur det framtida samhället ska organiseras. Sverige har som ett rikt, demokratiskt och tekniskt välutvecklat land möjligheter att vara en spjutspetsnation inom bl a miljöområdet. Dessa möjligheter och detta ansvar ska Sverige ta. Det är också angeläget ur ett nationellt perspektiv att riksdagen är ett föredöme på miljöområdet.
Det finns idag framgångsrika företag som tar ett helhetsgrepp över sin organisation och interna process där målet är att företaget ska vara en del av det framtida kretsloppssamhället. Utsläppen ska vara försumbara och konsumtionen av jungfruliga råvaror nära noll. Man strävar efter att förändra all verksamhet som idag påverkar miljön negativt - med hjälp av återvinning, minskad energiförbrukning, val av förnyelsebara energislag, få transporter, närproducerade ekologiska livsmedel, etc.
Riksdagens förvaltning har ett ansvar för att göra riksdagsorganisationen till en del av det framtida kretsloppssamhället. Hittills har verksamheten varit framgångsrik, t ex är praktiskt taget all el riksdagen förbrukar grön el. Det har även skett positiva förändringar inom t ex återvinning. Förändrade städrutiner och villkor för rökning har gjort inomhusklimatet bättre ur miljö- och hälsosynpunkt.
Dock återstår en del att göra. Fortfarande har inte gamla energislösande fönster bytts, belysningsarmatur och lokaluppvärmning är inte energioptimerad, riksdagens fordon drivs inte med hjälp av förnyelsebara drivmedel, papperskonsumtionen är fortfarande hög (260 kg per person och år), en mängd apparatur förbrukar energi när de inte används, riktlinjer för miljövänliga transporter finns men följs ej fullt ut, etc. Det finns till och med verksamheter inom riksdagen där miljöomställningen stagnerat, t ex är konsumtionen av ekologiska livsmedel fortfarande på en låg nivå.
För att bidra till att bibehålla Sveriges goda internationella renommé i miljöarbete är det angeläget att riksdagens miljöarbete förstärks och påskyndas. Inte minst viktigt inför Sveriges period som ordförandeland i EU. En metod för detta är att införa ett miljöledningssystem.
Ett modernt miljöledningssystem effektiviserar och tydliggör miljöarbetet. Miljökonsekvenserna av de olika delarna i riksdagens verksamhet undersöks systematiskt. Mål sätts upp i syfte att nå erforderliga förbättringar och kopplas till åtgärdsprogram. En tydlig ansvarsfördelning och regelbunden utvärdering samt uppföljning är andra element i ett sedvanligt miljöledningssystem. I detta ledningssystem kan också t ex en mer strikt miljöanpassad resepolicy för ledamöter och anställda ingå. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Stockholm den 2 oktober 2000
Eva Zetterberg (v)
Karin Svensson Smith (v)