Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen låter utforma ett arbetsprogram som stimulerar till demokratiskt utvecklingsarbete och en bredare folklig politisk representation. Motivering
De politiska partierna lever i ett slags kristillstånd i den meningen att det blir allt färre engagerade i traditionellt politiskt arbete. Partierna har svårt att rekrytera och många upplever ett ökat avstånd mellan väljarna och valda.
Vi har fler byråkrater, fler tjänstemän. En hel del av tjänstemännen är politiskt tillsatta i en sådan omfattning att det torde vara fler än hela riksdagsrepresentationen. På drygt 30 år har 3/4 av förtroendemannakåren försvunnit, drygt 150 000 färre svenskar är engagerade i politiskt arbete i dag än vad man var då enkammarriksdagen infördes 1970.
De politiska partiernas problem är inte okända och vållar de politiskt ansvariga stort huvudbry.
Det betyder inte att debatten skulle ha avstannat eller att intresse för politiska frågor skulle vara borta. Men hittills har inte det politiska systemet dragit de slutsatser som kunde vara rimliga: att engagera fler människor i politisk verksamhet. I stället har man tvärtom påskyndat neddragningen av antalet förtroendemän genom att reducera fullmäktigeförsamlingarna och att helt avskaffa en rad kommunala nämnder och styrelser. Ibland också med det alltför lätta argumentet att man vill markera att man sparar pengar för den kommunala ekonomin. Ett sparande som kan bli ett "sparande till döds".
Förnya det politiska engagemanget
Länder och folk som levt under odemokratiska villkor har i alla tider längtat efter politisk frihet och självbestämmande. Så var det i Sverige under senare delen av 1800-talet fram till 1921 då allmän och lika rösträtt för män och kvinnor, fattiga och rika, blev allmän och tillgänglig för alla som uppnått rösträttsålder. Det var en seger för den folkliga demokratin som drivits fram inte minst av de klassiska folkrörelserna som startade på relativt tidigt 1800-tal.
I de kommunistiska grannländerna har vi kunnat iaktta en frihetsvilja som slet sönder sina bojor efter 50 år av sovjetiskt välde. För ca 10 år sedan lyckades man i t.ex. våra baltiska grannländer få till stånd en intensiv men kort demokratiprocess som ledde till självständighet för de tre republikerna. Man var så angelägen att man riskerade stora övergrepp från den kommunistiska stormakten men väjde inte för de farorna och många av deras medborgare led ju bokstavligt talat martyrdöd för sin demokratiska frihetslidelse.
Mycket talar för att vi i stället för att nedrusta det politiska förtroendemannaskapet borde engagera fler och låta ännu fler av medborgarna få delta i det praktiska politiska arbetet. Det finns anledning för den demokratiska statsmakten att fundera över hur man hanterar och stärker det folkliga engagemang som behövs i alla demokratier.
Min slutsats är att vi behöver fler - inte färre - politiska förtroendemän. Inte en politiskt uppbyggd administration och byråkrati med välavlönade tjänstemän utan valda lekmän som i ett frivilligt fritidsengagemang går in i politiska ansvarsuppgifter. För detta behövs säkerligen en partiernas förnyelse.
Arbetsformer och möteskultur behöver säkerligen reformeras men slutsatsen blir att vi behöver en "demokratisk väckelse" om vi ska kunna möta framtidens utmaningar och att det kan ske med vitala folkliga rörelser beredda att förnya men också att försvara demokratins landvinningar.
Stockholm den 3 oktober 2000
Elver Jonsson (fp)
Eva Flyborg (fp)
Lennart Kollmats (fp)
Runar Patriksson (fp)
Kenth Skårvik (fp)