Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen avslår vad regeringen föreslår om en höjning av driftsstödet.
2. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen för år 2001 under utgiftsområde 1 Rikets styrelse enligt uppställning: 3. Tabell 1: (Anslag (tusental kronor) Regeringens förslag Anslagsförändring )
Anslagen för Datainspektionen, Presstöd samt Regeringskansliet m.m.
Datainspektionen
Regeringens återrapporteringskrav på Datainspektionen har i huvudsak varit inriktade på prestationsmått och ger inte fullgod information om vilka effekter och resultat som uppnåtts. Någon samlad bedömning av i vilken utsträckning effektmålen, d.v.s. att förhindra intrång i enskildas personliga integritet i samband med automatisk databehandling och att säkerställa god sed i kreditupplysnings- och inkassoverksamhet, är därför svår att göra enbart utifrån årsredovisningen, konstaterar regeringen. Regeringen har för avsikt att inför kommande budgetår utveckla mera resultatinriktade verksamhetsmål och återrapporteringskrav. En särskild utredare kommer att göra en översyn av Datainspektionens uppgifter och verksamhet och lämna förslag till inriktning, omfattning och finansiering av den fortsatta verksamheten.
I avvaktan på denna utvärdering av Datainspektionens verksamhet föreslår vi att anslagsramen minskas med 6 miljoner kronor.
Presstödet
Kristdemokraterna anser att presstödet har haft stor betydelse för den publicistiska mångfalden, och det torde komma att ha betydelse även framöver. Medielandskapets snabba förändring kommer dock att leda till fortsatta strukturförändringar inom tidningsbranschen och det är därför att förvänta att antalet stödtidningar successivt minskar. Det som har hänt i Ångermanland är ett exempel. Kristdemokraterna är positiva till de generösa regelförändringar för presstödet som övervägs. Regelförändringarna bidrar till att strukturförändringar kan underlättas och därmed minskas på sikt presstödsberoendet.
I budgeten för år 2000 hävdade regeringen angående presstödet att det var nödvändigt att utöka driftsstödet med 4,5 procent för att stärka den publicistiska mångfalden, vilket innebar en utökad och förändrad ram på 20 miljoner kronor för driftsstödet. Genom regelförändringar inhämtades en del medel varför ramen för driftsstödet endast ökades med 5 miljoner kronor. Kristdemokraterna föreslog att besparingen genom regelförändringarna utnyttjades som enbart besparing och att ramhöjningen inte skulle genomföras. Vi menade att anslaget i förhållande till regeringens förslag borde minskas med 20 miljoner kronor. Riksdagen följde regeringen förslag.
Inför 2001 föreslår regeringen ytterligare uppjusteringar med 3 procent, vilket innebär en utökning av ramen för driftsstödet med 14 miljoner kronor. Kristdemokraterna vidhåller att uppjusteringen av ramen för år 2000 skall återtas och att det inte sker någon uppjustering för år 2001.
I och med att en storstadstidning med omfattande presstöd upphört att komma ut kan ramen dessutom minskas med 90 miljoner kronor. Ramen för presstöd ska alltså minskas med totalt 124 miljoner kronor.
Regeringskansliet
Under en följd av år har regeringen gjort enorma ramtillskott för Regeringskansliet. Kristdemokraterna har varit mer restriktiva. Självklart innebär ordförandeskapet för EU betydande kostnader, men den övriga satsningen på Regeringskansliet har varit obefogat omfattande.
Utvecklingen och anpassningen av Regeringskansliet kan mycket väl ske genom organisationsförändringar och rationaliseringar utan att ytterligare resurser tillförs. Förändrings- och förnyelsearbetet bör ha kostnadseffektivitet som mål. T ex borde den utvecklade informationstekniken leda till tidsbesparingar i de administrativa rutinerna.
Enligt Kristdemokraterna bör därför ramhöjningen på 250 miljoner kronor för 1999 återtas, likaså det ytterligare anslaget på 50 miljoner kronor för år 2000. Det extra tillskottet som föreslogs för 2002 redan i vårpropositionen på 130 miljoner kronor bör heller inte fullföljas. Ramen för Regeringskansliet m.m. bör alltså minskas med 430 miljoner kronor.
Stockholm den 26 september 2000
Ingvar Svensson (kd)
Rolf Åbjörnsson (kd)
Kjell Eldensjö (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Ingemar Vänerlöv (kd)
Björn von der Esch (kd)
Inger Strömbom (kd)
Maria Larsson (kd)
Ragnwi Marcelind (kd)
Magda Ayoub (kd)
Dan Kihlström (kd)