Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av kommunallagen så att budgetbalanskravet för kommunerna ses över längre tidsperiod än ett budgetår. Motivering
Mot bakgrund av utvecklingen i den kommunala ekonomin under början av 90-talet och det faktum att kommunallagen inte bedömdes ha haft en tillräcklig styreffekt ansåg riksdagsmajoriteten det angeläget att införa ett lagstadgat krav på att den kommunala budgeten skall vara i balans. Regeringen/riksdagen ville skapa ett instrument som dels förhindrar en fortlöpande urgröpning av kommunernas och landstingens ekonomi, dels skapar grundförutsättningar för en långsiktig, stabil finansiell utveckling av den kommunala sektorn.
Beslutet fattades mot bakgrund av den extraordinära situation som den kraftigaste lågkonjunkturen på över 50 år innebar. Av olika skäl, främst ett övertungt socialförsäkringssystem, drabbades staten av skenande underskott. För att lösa de statliga problemen övervältrade staten en del av sina problem på kommunerna vilket fick återverkningar i form av budgetbalansproblem i kommuner och landsting. Budgetbalanskravet för kommunerna aktualiserades då av regeringen och fick majoritet i riksdagen.
Nu är den ekonomiska situationen både för staten och kommunerna annorlunda. Det är förstås viktigt att det finns en sund ekonomisk hushållning i kommunerna, men nuvarande system har rigida drag. En större flexibilitet borde eftersträvas. Ett balanskrav kan visserligen ställas men kan anpassas för en något längre period än ett budgetår, t ex kan krav på balans under en treårsperiod vara rimligt att eftersträva. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om ett mer flexibelt budgetbalanskrav för kommunerna.
Stockholm den 27 september 2000
Ingvar Svensson (kd)