Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nytt förslag beträffande tröskeleffekt för lågfrekventa tidningar med riksspridning. Motivering
Många tidningar med driftsstöd har drabbats hårt av sjunkande upplagor under 1990-talet. Ett flertal tidningar, både dags- och veckopress lever på marginalen och har svårigheter att öka sina intäkter.
Riksdagens beslut i betänkande 1999/2000:KU1 innebar att tröskeleffekten i fråga om driftsstödet mildras för lågfrekventa dagstidningar. Beslutet innebar att tidningar vilkas upplaga hamnar under gränsen 2 000 exemplar men överstiger 1 500 exemplar får ett reducerat driftsstöd under en period av högst två år. Detta beslut innebar också att gränsen för hushållstäckning, högst 40 procent sänktes till 30 procent för hög- och medelfrekventa tidningar.
Beslutet innebär att tidningar som hamnar under upplagegränsen för driftsstöd har möjlighet att med ett bibehållet fullt driftsstöd återigen öka sin upplaga. En avveckling av stödet enligt tidigare ordning innebar med nödvändighet ytterligare minskning av utgivningsfrekvensen eller andra försämringar av tidningens kvalitet om avvecklingen inte medför tidningens nedläggning.
Beslutet om en ny gräns på 1 500 exemplar är bra eftersom det är nödvändigt att behålla någon form av undre gräns. En ny tröskeleffekt inträder självfallet om upplagan faller också under denna gräns, men tillsammans med den nuvarande avtrappningsordningen ger förslaget en mer realistisk möjlighet att åter nå den lägsta upplagegränsen för ordinarie driftsstöd.
Ambitionen för en tidning som får stöd enligt beslutet är att så snabbt som möjligt åter nå en upplaga om minst 2 000 exemplar. Därför beslutades att en regel skulle införas som innebär att en tidning som får driftsstöd trots att upplagan inte når upp till 2 000 exemplar inte ska kunna få stöd mer än sammanlagt högst två år.
I departementspromemorian föreslogs en period om högst tre år. Regeringens bedömning blev att den kortare perioden (2 år) ger ett större incitament att höja upplagan på nytt. Ett nytt oreducerat driftsstöd till en tidning vars upplaga understiger 2 000 exemplar kan beviljas först när upplagan överstiger 2 000 exemplar under minst tre år. Det är alltså i praktiken inte möjligt att få driftsstöd om upplagan enbart under kortare perioder når över den ordinarie upplagegränsen, så att en tidning i praktiken mer eller mindre permanent ligger under 2 000 exemplar.
Regeringens beslut ger endast en viss grupp av endagstidningar möjlighet att hantera effekterna av tillfällig upplageminskning med tröskeleffekter på ett långsiktigt och stabilt sätt.
Kristdemokraterna motionerade i anledning av promemorian (Ku1999/1913/Me) om att även tidningar med upplagor strax över 7 000 exemplar skulle beröras av beslutet. Enligt utskottets mening ansågs det dock olämpligt att man genom införandet av alltför många undantagsregler skulle rubba de generella principer som ligger till grund för reglerna om ekonomiskt stöd till dagspressen. Mot bakgrund av detta avstyrktes motionen.
Vi anser att det är nödvändigt med ett nytt förslag beträffande tröskeleffekter för lågfrekventa tidningar vars upplaga hamnar under 7 000 exemplar men inte under 6 500 exemplar. Dessa löper stor risk att falla för den tröskel som finns för denna upplagegräns. Presstödet beräknas på upplagan för det första halvåret och upplagan kan på grund av tillfälligheter falla under den kritiska nivån. Det ekonomiska bortfallet för de enskilda tidningarna är vid den gränsen 630 000 kronor med nuvarande presstöd och motsvarar 26 procent av det erhållna bidraget. Även för denna nivå bör samma regel gälla, med andra ord att en upplaga som tillfälligt understiger 7 000 exemplar - dock ej lägre än 6 500 exemplar - får bibehållet presstöd under två år. En ny tröskeleffekt inträder självfallet om upplagan faller också under denna gräns, men tillsammans med den nuvarande avtrappningsordningen ger förslaget en mer realistisk möjlighet att åter nå upplagegränsen för bibehållet driftsstöd.
Ambitionen för en tidning som får stöd enligt förslaget bör vara att så snabbt som möjligt åter nå en upplaga om minst 7 000 exemplar. Därför föreslås att en regel införs som innebär att en tidning som får bibehållet driftsstöd trots att upplagan inte når upp till 7 000 exemplar inte ska kunna få bibehållet stöd under mer än sammanlagt högst två år.
Vårt förslag till förbättrad modell för driftsstöd är att lågfrekventa tidningar vars upplaga hamnar under gränsen 7 000 exemplar, men över 6 500 exemplar, får ett oreducerat driftsstöd under en period av högst två år. Därefter avvecklas stödet. Ett nytt oreducerat driftsstöd till en tidning vars upplaga understiger 7 000 exemplar kan beviljas först när upplagan överstigit 7 000 exemplar under minst tre år.
Stockholm den 26 september 2000
Ragnwi Marcelind (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Rolf Åbjörnsson (kd)
Kjell Eldensjö (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Ingemar Vänerlöv (kd)
Björn von der Esch (kd)
Inger Strömbom (kd)
Maria Larsson (kd)
Magda Ayoub (kd)
Dan Kihlström (kd)