Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av lagen i enlighet med vad som anförs i motionen. Motiv för våra förslag
Genom särskild lagstiftning (SFS 1994:566) pågår försök med Socsam i bl.a. Grästorps kommun i Västra Götaland. Samverkande parter där är regionen, försäkringskassan och kommunen. Även länsarbetsnämnden deltar genom ett särskilt samarbetsavtal. Försöket skall finna former för att bättre tillgodose den enskildes behov av stöd och rehabilitering och bättre utnyttja verksamhetens resurser. Försöket i Grästorp startade 1997 och skall pågå till och med 2002.
I ett medborgarkontor kommer den enskilde medborgaren till rätt instans från början och får därmed omedelbar hjälp med sitt behov. Medborgarens behov är att få sitt ärende avklarat och varje myndighet har många frågor som är lämpliga att lösa över disk. Detta gör att den enskilde inte skall behöva hänvisas till olika myndigheter för att få sitt ärende löst.
Genom samordning kan man förbättra tillgängligheten bland annat genom ett ökat öppethållande. Sårbarheten hos varje myndighet minskar också. De ekonomiska resurserna nyttjas så effektivt som möjligt, vilket också medverkar till att servicen kan behållas. Det föreligger annars risk för att krav på effektiviseringar och strukturförändringar tvingar servicemyndigheter att lägga ned på mindre orter.
Det krävs en lagändring för att mera generellt kunna genomföra den typ av medborgarkontor som beskrivs i motionen. Ett antal kommuner har tagit fram underlag för en sådan lagstiftning, bland annat nämns möjligheten att bilda en s.k. frikommun.
Utan att ta ställning till hur en lagändring skall utformas vill vi betona att ett väl fungerande medborgarkontor är en stor tillgång för medborgarna i kommunen, vilket gör förslaget om en lagändring som kan öppna möjligheten för ett sådant kontor angelägen.
Stockholm den 30 september 2000
Lars Hjertén (m)
Lars Elinderson (m)