Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa en bestämmelse i begravningskungörelsen att gravbrev också skall innehålla personnummer på den till vilken gravrätt upplåtits respektive övergått. Motivering
Ett personnummer i gravbrevet på gravrättsinnehavare skulle vara till gagn både för gravrättsinnehavare och huvudmännen för begravningsverksamheten.
I begravningskungörelsen anges de uppgifter som ett gravbrev ska innehålla. Bl.a. ska finnas uppgift på vem eller vilka gravrätten upplåtits till och en upplysning om anmälningsskyldighet till huvudmannen för begravningsverksamheten vid gravrättsinnehavarens flyttning etc. Samtidigt har huvudmannen för begravningsverksamheten en skyldighet att vid olika tillfällen kontakta gravrättsinnehavare och eftersöka eventuell efterträdare.
Efter den 1 januari 2000 är det alltjämt så att det mestadels är Svenska kyrkan som är huvudman för begravningsverksamheten. Mycken tid går åt till att efterforska vem som är gravrättsinnehavare eftersom bestämmelsen om just anmälan av förändringar inte efterlevs. Det kanske inte heller är så konstigt eftersom flyttningen ibland sker just på grund av att man blivit ensam och då finns det annat att tänka på än formaliteter i ett gravbrev. I andra fall kan det vara så att gravbrevet övertagits av barn i en helt annan del av landet och när de flyttar är inte gravbrevet det som först kommer i tankarna. Dessutom besöks graven kanske sällan.
I och med att fritt gravunderhåll inte kan ingå i begravningsavgiften utan det är en tjänst församlingarna/kyrkoförvaltningarna i många fall erbjuder är kravet på ett ständigt uppdaterat register större än tidigare. Problemet är emellertid just anmälningsskyldigheten. Det går åt mycket arbetstid till efterforskningar eftersom man inte har personnummer till hjälp.
Visst är det känsligt med personnummeranvändning, i detta fall vore det till gagn både för gravrättsinnehavare och huvudmannen. Redan nu kan konstateras mindre välskötta gravar och det kan till slut ända med att gravrättsinnehavaren mister gravrätten. Samtidigt är det en tung och lång procedur och under tiden upplevs det både av kyrkogårdsarbetare och besökare på kyrkogården som mindre bra. Hela kyrkogården upplevs få ett sämre anseende.
I andra paragrafer i begravningskungörelsen anges att personnummeruppgift fordras. Därför borde det inte vara något hinder att också införa en bestämmelse om att personnummer på gravrättsinnehavare ska finnas på gravbrevet och även på den/de till vilka gravrätten ska gå över om det bestämts vid upplåtelsen. En sådan bestämmelse kommer att vara till gagn både för den enskilde och huvudmannen för begravningsverksamheten och underlätta efterforskningsarbete.
Stockholm den 2 oktober 2000
Runar Patriksson (fp)