Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lagändring för att göra det möjligt för icke politiskt valda ledamöter att ställa frågor direkt till kommun- respektive landtingsfullmäktige. Minskat förtroende och intresse för det politiska systemet
I Demokratiutredningens rapport "En uthållig demokrati" (SOU 2000:1) konstateras bland annat att förtroendet för det politiska systemet liksom lusten att ge sig in i de traditionella arbetsformerna inom den representativa demokratin har minskat. Här finns med andra ord ett hot mot demokratin som måste tas på största allvar.
Det finns många belägg för att klyftan mellan medborgare och förtroendevalda vidgas och fördjupas. Det tar sig många uttryck. Tendenser till minskat valdeltagande är ett exempel. Ett annat är att de politiska partierna har tappat tusentals medlemmar och får allt svårare att rekrytera nya.
Allt färre människor tycks vara beredda att ta på sig politiska uppdrag. De som ändå gör det, gör det allt oftare endast under en kortare tid. Det finns exempel på att ungdomar hellre engagerar sig i utomparlamentariska grupper än går in i ett politiskt ungdomsförbund. Politikerförakt är ett begrepp som media myntat och som ofta anförs som en av flera orsaker till varför misstron mot de folkvalda ökar. En utbredd uppfattning hos enskilda människor är att möjligheterna att påverka politiska beslut är små, ibland obefintliga. Däremot tyder ingenting på att folk skulle ha förlorat intresset för politiska frågor.
Lyssna på väljarna
I en levande demokrati förutsätts att man som förtroendevald lyssnar på sina väljare och för en fortlöpande dialog med medborgarna. Det senaste decenniets omfattande förändringsarbete i kommuner och landsting jämsides med en ökad professionalisering och specialisering i det politiska arbetet har emellertid inneburit en extra komplikation i det offentliga samtalet mellan medborgare och förtroendevalda. Lösningarna på olika samhällsproblemen uppfattas allt oftare som komplexa och svårbegripliga. Det blir allt svårare att se helheten.
Att klyftan mellan väljare och valda uppenbarligen nu ökar är på sikt en fara för demokratin. Man bör därför anstränga sig för att hitta nya vägar jämsides med de traditionella, för att kontakten mellan medborgarna och politikerna ska fungera väl.
Utveckling av demokratiska arbetsformer
De flesta kommuner arbetar intensivt med att utveckla sina demokratiska arbetsformer. Sedan 1994 har kommunerna möjlighet att hålla öppna nämndsammanträden. Hundra kommuner hade våren 1999 beslutat om att släppa in allmänheten. Men i praktiken har bara 30 kommuner hittills öppnat dörrarna. Bland landstingen är det endast ett fåtal som har öppna sammanträden.
En enskild kommuninvånares möjlighet att ställa en direkt fråga till kommunfullmäktige är närmast obefintlig. Det nuvarande systemet förutsätter att de förtroendevalda fångar upp frågorna, tar upp dem i sina politiska partigrupper till diskussion och sedan för dem vidare till den politiska församlingen i form av enkla frågor, interpellationer, motioner osv. Det finns naturligtvis ingen anledning att ändra på denna traditionella ordning, men ingenting borde hindra att samtidigt pröva en genväg till de lokala församlingarna i kommuner och landsting. En enskild medborgare borde kunna ges laglig rätt att ställa skriftliga enkla frågor till kommunfullmäktige eller landstingsfullmäktige. Det skulle sedan ankomma på fullmäktige att behandla och besvara frågan under en punkt på dagordningen, som förslagsvis skulle kunna kallas "allmänhetens frågestund".
Ett sätt att öka demokratin och det politiska engagemanget och intresset vore att genom lagändring göra det möjligt för kommun- och länsinvånare att ställa frågor direkt till kommun- och landstingsfullmäktige.
Stockholm den 26 september 2000
Margareta Viklund (kd)