Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till åtgärdsplan för att avveckla monarkin. Motivering
För 190 år sedan utsågs en släkt inom vilken det än idag skall produceras nya statschefer för landet Sverige. Detta strider, enligt vår uppfattning, mot såväl vett och sans som mot de mest grundläggande principerna för en demokrati. Enligt Kungssången skall vi till och med sätta allt vårt hopp till denna släkt, vilket möjligen kan kännas aningen otryggt i en tid som vår.
Även om medlemmarna i ett kungahus bara spelar roller i ett formellt, maktlöst skådespel eller som marknadsförare av JAS-plan, mobiltelefoner eller Volvobilar uppfattar vi monarkin som en tämligen bedagad princip.
Principen om att ämbeten skall ärvas upplevs säkert av en stor majoritet av oss som bor i Sverige som något ganska främmande. Men monarkins ställning är ändå ganska stark, kanske med hjälp av det där klicket som uppstod i kungen när han såg den blivande drottningen. En majoritet tycker, enligt opinionsmätningar, att det är en trevlig, och kanske oförarglig, tradition med kungahuset. Det garanterar ju dessutom att inte en äldre Göran Persson eller Carl Bildt eller nå´n avdankad grönis skulle kunna bli president... Och bara det, tycker kanske några, är värt ett offer.
För ett offer är det ju när man tvingar barn att bli offentliga personer utan möjlighet till eget privatliv. Men med vilken moralisk rätt tvingar vi barn att bli statschefer? Måste inte varje människa ges rätten att växa och utvecklas så fritt som möjligt, utan att konstitutionen talar om för en ung människa: Du skall bli statschef! Med vilken moralisk rätt stympar grundlagen Victorias frihet?
Situationen blir än konstigare när man sedan tvingar en person att bekänna sig till en specifik religiös hållning. Nog är det väl diskriminering att Victoria inte skulle kunna få vara drottning om hon bekänner sig till katolicismen, islam eller Buddhas lära?
Hur trevligt man än kan tycka monarki är, och hur trevliga man än kan tycka kung, drottning, prinsessor och prinsar är, så är ärftlig monarki något främmande för demokratiska principer.
Ofta framhålls att republik inte är speciellt lysande - det kan "splittra folket" eftersom alla inte, tack och lov, kommer att rösta på samma person. Som om det vore en bättre princip att folk inte fick välja sina företrädare... Dylika principer om att hålla folket borta från att välja sina företrädare brukar användas i länder som inte är kända för demokrati. Men kanske kan man lösa frågan om statschef på något annat sätt än genom formell republik - kanske kan den talman som riksdagen utser också vara statschef, kanske kan... Låt en utredning kika också på okonventionella metoder att utse statschef, om det nu behövs någon alls i ett modernt samhälle.
Tidpunkt för avskaffande av principen om att en släkt vald 1810 skall tillsätta kungar respektive drottningar i all framtid kan diskuteras. Man kan fastställa ett datum, man kan välja den dag nuvarande kung avgår av egen vilja, når traditionell pensionsålder eller avlider.
Stockholm den 15 september 2000
Birger Schlaug (mp)
Per Lager (mp)
Gudrun Lindvall (mp)
Mikael Johansson (mp)
Kia Andreasson (mp)
Yvonne Ruwaida (mp)