Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en översyn av och ett förslag till ett reformerat offentligt belöningssystem. Motivering
Redan antikens folk belönade tapperhet och dygder. Faraonerna i Egypten förlänade halskragar av guld; hedersbevisningarna i Grekland utgjordes av bildstoder, monument och minnestavlor av olika slag; romarna utdelade såväl ett slags hedersvapen som kransar, vilka bars runt pannan, och runda metallplåtar i läderband på bröstet. Ordnar har i alla tider varit ett sätt för en stat att belöna sina medborgare för viktiga och betydelsefulla insatser. Från början fungerade ordnar som en furstes sätt att visa uppskattning och var ofta förknippade med särskilda förmåner. I modern tid har dock ordnar endast inneburit att en enskild medborgare erhållit bevis för statens tacksamhet. Det finns många medborgare i vårt land som gör förtjänstfulla insatser för riket. Att ge dem ett offentligt erkännande är viktigt.
Serafimerorden
Serafimerorden bör återfå sin ställning "såsom belöning för dem, vilka genom sina tjänster till Konung och fädernesland gjort sig högst förtjänta och således blivit värdiga att bekläda rikets högsta tjänster". Möjligen kunde tilläggas: "eller eljest genom sina samhällsinsatser inom näringsliv, kultur och vetenskap erhållit en motsvarande ställning". Detta skulle sannolikt medföra att alla formella krav på tidigare rang och ordensinnehav tas bort och orden blir fristående gentemot övriga ordnar, i så fall ett medvetet men kanske påkallat brott i kontinuiteten. Orden bör räkna högst 32 samtida svenskar. Sveriges drottning och tronföljare är självskrivna, medan andra arvsberättigade medlemmar av kungahuset utnämns först vid myndig ålder.
Borttagningen var ett misstag
I Sverige togs möjligheten bort för rikets statschef att utdela ordnar i och med den nya grundlagen 1972. Den socialdemokratiska majoriteten ansåg att ordensväsendet var ett förlegat och odemokratiskt belöningssystem som tillhörde det förgångna. Det märkliga i detta sammanhang var dock att utländska medborgare inte ansågs omfattas av de socialistiska jämlikhetssträvandena. Ordnar delas nämligen fortfarande ut till medborgare i andra länder. Konungen, eller drottningen, har, som enda svenska medborgare, dock i egenskap av de kungliga ordnarnas Herre och Mästare, rätt att erhålla de svenska ordnarna. Den andra underligheten är att de tidigare ordnarna ersattes av ett medaljsystem. Förtjänta svenska medborgare får i dag av konungen medaljer av olika slag.
Medaljer
Vi har i Sverige aldrig haft någon motsvarighet till t.ex. den danska "Kgl. Fortjenstmedaille" med dess karaktär av allmänt medborgerligt förtjänsttecken. I stället har vi fått en flora av olika medaljer för olika slags förtjänster. Därmed har inte en enda medalj blivit alltför "utsliten". Medaljen "För nit och redlighet" har haft inalles mer än 100 000 innehavare och "För medborgerlig förtjänst" uppskattas till 8 900; "För berömliga gärningar" och "Illis quorum" rör det sig om 1 300 vardera. Därtill kommer nära 800 exemplar av Konungens medalj (under Carl XVI Gustaf) och "Litteris et artibus". Ordnarna och medaljerna kompletterar varandra men har olika uppgifter att fylla i ett integrerat offentligt belöningssystem. Behovet för statsmakten att visa uppskattning finns således kvar, samtidigt som formerna för detta är minst sagt torftiga.
Förläna svenska medborgare dessa ordnar
Vi bör nu ta steget helt ut och återigen förläna även svenska medborgare de kungliga ordnarna. I dag finns i princip endast två kungliga ordnar kvar. Det är den förnämsta av dem alla, Serafimerorden, som i princip endast tilldelas medlemmar av kungliga familjer och prominenta statschefer. Den andra är Nordstjärneorden, som delas ut i "parti och minut" på svenska statsbesök och vid statsbesök i riket. De två andra ordnarna, den välkända Vasaorden och den mindre kända Svärdsorden, som i princip endast gavs till officerare, avskaffades helt 1975. Sverige bör således ta steget fullt ut och göra som alla andra länder i Europa: ge medborgarna rätten att erhålla ordnar. Samtidigt bör de avskaffade Vasa- och Svärdsordnarna återupprättas. Konungen kan t.ex. på regeringens uppdrag förläna medborgare ordnar vid tre tillfällen per år. På sin egen födelsedag den 30 april, på Sveriges nationaldag den 6 juni samt på Gustaf Adolfsdagen den 6 november.
Historiska anor
Svärdsorden bör åter förlänas för gagnande och långvarig verksamhet inom försvarsmakten, enligt internationell kutym med hänsyn till tjänstegrad samt Svärdstecknets och Svärdsmedaljens ursprungliga traditioner. Med hänsyn till officerarnas höjda pensionsålder kan kraven på kvalifikationstid skärpas. Det kan få som effekt att en enklare generell tjänsteutmärkelse införs enligt internationell praxis. En medalj för särskilda krigsmannaförtjänster bör införas, och frågan om huvudman för Försvarsmaktens medalj för internationella insatser i det nya systemet prövas. Många medborgare idag gör förtjänstfulla insatser för vårt land genom det ökade deltagandet i internationella fredsbevarande operationer. Som en civil krigsutmärkelse får anses medaljen För mod och rådighet till sjöss under farofylld tid.
Utmärkelsen "För nit och redlighet i rikets tjänst" har behandlats ovan. Nordstjärneorden bör återfå sitt ursprungliga svarta band och accentueras mera som "belöning för medborgerliga förtjänster, för ämbets- eller tjänstemannagärning, för vetenskaper, vittra, lärda och nyttiga arbeten samt för nya och gagneliga inrättningar" (stadgeändring 1955). Den skulle således få en mer vidsträckt användning än som en ren "tjänsteorden", eventuellt utökad med en förtjänstmedalj i silver (1748 års minnesmedalj). Tjänsteutmärkelser för annan offentlig tjänst och tjänst inom Svenska kyrkan (orden eller medalj) bör övervägas. Vasaorden "är avsedd såsom belöning för förtjänster inom jordbruk, bergshantering, konst, handel, industri, hantverk och undervisning, för nyttiga skrifter i dessa ämnen samt för väl förrättade allmänna värv och uppdrag". Det sistnämnda bör också avse riksdagen. Riddartecken belönar i första hand insatser på riks- och regionalplanen, Vasatecken på det lokala planet, medan Vasamedaljen 8:e storleken i guld också i framtiden bör vara en extraordinär utmärkelse - kan användas för kommunala uppdrag, insatser inom hembygdsvård m.m. i stället för "För medborgerlig förtjänst". Ett reformerat offentligt belöningssystem har sin givna plats i dagens samhälle. Det finns ingen anledning för Sverige att framhärda i sin självpåtagna isolering. Den försvårar för svenskar i det internationella umgänget och ter sig obegriplig för utlänningar. Ett offentligt belöningssystem är ett billigt och ofta uppskattat sätt att visa uppskattning för medborgerliga förtjänster.
Isolerade i Europa
I stället för det anrika ordensväsendet delar vi i stället ut medaljer. Det är dels medaljer där regeringen bestämmer vilka som skall få dem, dels sådana som monarken beslutar om. Detta visar att behovet och önskemålet att till förtjänta medborgare visa sin uppskattning finns kvar i allra högsta grad. I stället för att avskaffandet av ordensväsendet skulle visa att vi var moderna och framsynta har verkligheten visat att vi avviker negativt från vår omvärld där strömningen snarast gått åt motsatt håll. Inom EU är det bara Irland som nu saknar ett ordensväsende. Till och med i nybildade republiker som Finland har man ett väl fungerande ordenssystem. Även i de stater i Centraleuropa och Östeuropa som frigjort sig från kommunismen har i snabb takt ett trovärdigt belöningssystem på gamla traditioners grund införts. Enbart under 1994 instiftade Ryssland bl.a. fem ordnar, Slovakien tre och Tjeckien två. Estland införde samma år fem gamla ordnar och en ny och i Lettland återuppväcktes en, Tre stjärnors orden, från mellankrigstiden. Allt talar för att vi bör använda de förnäma ordnar vi har i vårt land i form av Serafimerorden och Nordstjärneorden samt de två avskaffade ordnarna, Vasaorden och Svärdsorden.
Utländska medborgare
Enligt svenska regler får svenska ordnar endast förlänas utländska medborgare. Detta är en högst märklig ordning. Varför skall inte svenska medborgare kunna bära de egna svenska ordnarna? Något ordentligt svar på detta har aldrig givits. I sammanhanget är det värt att notera att representanter för vårt land ibland möts av misstänksamhet i internationella sammanhang. För andra länder är det naturligt att man dekorerar tjänstemän med ordnar för goda insatser för det egna landet. Men de svenska representanterna kommer utan nationella utmärkelser eller ordnar vid t.ex. banketter och mottagningar, vilket lätt tolkas som att Sverige skickar mindre kvalificerad personal. Ett missförstånd som är lätt att lösa. Det är därför hög tid att ändra de nuvarande bestämmelserna och ge svenska medborgare rätt att erhålla de kungliga ordnarna på samma sätt som gäller för kungahuset och för alla tusentals utländska medborgare som redan har rätt att bära svenska ordnar. Det går inte att hävda att ordensväsendet är förlegat eller ojämlikt. Vi måste, liksom resten av världen, kunna visa våra egna medborgare uppskattning genom att ge dem möjlighet att få en kunglig orden!
Översyn
En översyn bör göras med anlitande av historisk expertis. Därefter bör ett förslag framläggas till ett återinförande av ett offentligt belöningssystem, som också bör avse svenska medborgare.
Stockholm den 21 september 2000
Amanda Agestav (kd)
Magnus Jacobsson (kd)