1 Sammanfattning
Centerpartiet anser att en av de viktigaste uppgifterna för samhället är att minska brottsligheten och därigenom öka människors trygghet och livskvalitet. Brottsutvecklingen kan dock inte enbart stävjas genom traditionella åtgärder inom rättsväsendets ram, utan även det brottsförebyggande arbetet måste förstärkas. Engagemanget från allmänheten och de ideella organisationerna bör bättre tas tillvara. Samordningen och samarbetet mellan myndigheter, enskilda medborgare och olika organisationer måste utvecklas. Även samordningen inom de olika rättsmyndigheterna måste klart förbättras.
Normbildningen i samhället spelar en avgörande roll för att förhindra brott. Det är främst i familjen som barn ges värderingar och normer som de följer hela livet. Familjepolitiken måste utgå från barnens rätt att känna trygghet under uppväxten, och samhället måste naturligtvis erbjuda familjerna stöd i detta arbete. Individen har ett stort behov av såväl trygghet och bekräftelse som av frihet för att kunna förverkliga sina inneboende möjligheter. Det är viktigt för en persons självrespekt och inre trygghet att få bekräftelse ifrån andra och att få känna att man betyder något. Tryggheten under barndomen är ofta avgörande för barnets framtid. Alla människor måste också ha möjlighet att påverka sina egna liv. Ofrihet och otrygghet leder ofta till frustration, aggression och förtvivlan, vilket i sin tur kan leda en person in på den kriminella banan. Skolan och föreningslivet har ett viktigt ansvar för barns och ungdomars normbildning. Våld, nedsättande ord och andra former av misskötsel får aldrig tolereras i skolan eller föreningslivet.
Målen att öka rättsväsendets förmåga och effektivitet, när det gäller att förebygga och bekämpa brott av olika slag, kräver ett ökat antal poliser. Det behövs därför fler utbildningsplatser för polisen. Polisväsendet har självklart en huvudroll i arbetet för att motverka våldstendenser i samhället. För att detta skall vara möjligt är det en förutsättning att det finns tillgång till polis under dygnets alla timmar i varje kommun och i de stora städerna i varje stadsdel. De civilanställda är väsentliga för att polisens arbetsuppgifter skall kunna renodlas. Deras antal inom polisen bör öka. Närpolisen är nödvändig eftersom den möjliggör att polisens arbete i högre grad kan utformas efter lokala behov och förutsättningar. För att närpolisverksamheten skall bli lyckosam krävs det att det finns poliser på tjänsterna, vilket borde vara en självklarhet.
Inom kriminalvården måste den viktigaste uppgiften vara att se till att internerna inte återfaller i brott utan ges förutsättningar att skapa sig ett laglydigt liv efter frigivningen. Arbete, utbildning, arbetsträning och social färdighetsträning skall därför erbjudas de intagna. Det måste även ges möjlighet att utveckla det personliga ansvaret. Den programverksamhet som idag riktas till interner har visat sig ge goda resultat och skall därför prioriteras. Att behandlingsinstanserna för psykiskt sjuka, sexualförbrytare och drogmissbrukare upprätthålls på en hög nivå är av utomordentligt stor vikt.
2 Innehållsförteckning 3
4 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka normbildningen inom familjen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka normbildningen inom det civila samhället.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förhindra brott mot kvinnor.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kraftfulla åtgärder mot brott riktade mot barn.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skydda minoriteter mot brott.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett fast och konsekvent agerande mot ungdomsbrottslighet.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om preventiva åtgärder mot knarkproblem bland yngre.1
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en strängare lagteknisk syn på militära vapenstölder införs.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförts angående antagningen till polisutbildningen.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om effektivare resursanvändning inom polisväsendet.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nödvändigheten av ett ökat antal civilanställda inom polisen.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kvalitetssäkra polisens brottsutredningsverksamhet.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inriktningen av närpolisens verksamhet.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att beslut som rör förändringar av domstolsorganisationen skall fattas av riksdagen.
15. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om en parlamentarisk kommitté för att utreda förslaget om att lägga ned Domstolsverket och decentralisera ut dess verksamhet.
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av notariemeriteringssystemet.
17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kriminalvården.
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utveckling av kriminalvårdens programverksamhet.
19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förbättra narkotikasituationen inom kriminalvården.
20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av livstidsstraff och införande av ett tidsbestämt maximistraff vid sidan om.
21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om livet efter fängelsevistelsen.
22. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om gemensamma ärendehanteringssystem.
23. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förkorta handläggningstiderna.
24. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utökad samverkan mellan rättsväsendets myndigheter. 25. 1 Yrkande 7 hänvisat till SoU.
5 Inledning
Det öppna samhället innebär ett samhälle där individen får växa sig stark. Det är ett samhälle som präglas av mångfald och bejakande av olikheter mellan människor. Samhället måste ge utrymme för en mängd olika uppfattningar och intressen.
En av samhällets hörnstenar är att garantera människors säkerhet och trygghet. För att leva upp till detta måste människor kunna skyddas mot övergrepp av olika slag. Samhället får aldrig acceptera att den enskildes rätts- trygghet och rättssäkerhet urholkas.
Riksdagen har fastställt att rättsväsendets övergripande mål ska vara att tillgodose den enskildes rättstrygghet och rättssäkerhet. Det kriminalpolitiska mål riksdagen fastställt innebär att vi ska minska brottsligheten och öka människors trygghet. Dessa mål är naturligtvis också utgångspunkter av fundamental betydelse i Centerpartiets arbete med dessa frågor.
Centerpartiet har tidigare krävt inrättandet av en rättighetslista för medborgarna, i syfte att stärka den enskilda människan och de civila organisationernas ställning gentemot det offentliga. Riksdagen har ännu inte prövat möjligheten att, inledningsvis gentemot statliga myndigheter och förvaltning, inrätta en medborgarnas rättighetslista.
En liknande rättighetslista för rättsväsendet skulle kunna vara ett medel för att garantera medborgarna den rättstrygghet de har rätt till. Rättighetslistan bör innehålla krav på att dröjsmål inte får förkomma utan giltiga skäl oavsett om det handlar om en polisutryckning eller om handläggningstider. Människors förtroende för rättsväsendet bygger på att det fungerar snabbt, förutsägbart och konsekvent samt att det finns nära tillgängligt. Det är därför av centralt intresse att i möjligaste mån hålla nere handläggningstiderna. Inom rättsväsendet gäller det överhuvudtaget att korta ner tiden från brottsanmälan till kriminalvårdspåföljd. Listan bör också innehålla krav på vänligt och korrekt bemötande från myndigheters företrädare. Det bemötande människor får är avgörande för förtroendet för myndighetsutövandet och för den egna känslan av rättssäkerhet. Likaså krävs att medborgarna visar myndighetspersoner som t ex poliser respekt.
6 Normbildning
Varje samhällssystem bygger på en normbildning som reglerar rätt och fel i umgänget mellan människor. Såväl skrivna som oskrivna regler är viktiga för ett samhälles funktion och påverkar dess utformning. Denna normbildning spelar en avgörande roll för att förhindra brott. Vålds- och brottsutvecklingen kan inte enbart stävjas genom traditionella åtgärder inom rättsväsendets ram, dvs ingripanden och reaktioner på redan begångna brott, utan även det brottsförebyggande arbetet måste prioriteras och förstärkas. En modern familjepolitik, som utgår från barns rätt att känna trygghet under uppväxten, måste förenas med en samhällelig dialog om normer och värderingar samt om familjens ansvar för de värderingar man förmedlar till barnen. Samhället måste naturligtvis erbjuda familjerna stöd i detta arbete.
6.1 Familjen
Det viktigaste ansvaret för barns normbildning och därigenom den grundläggande brottsförebyggande verksamheten ligger hos familjen. Det är främst i familjen som barn ges de värderingar och normer som de därefter följer hela livet. Det är familjen och den närmaste omgivningen som kan hjälpa till att avhålla barn och ungdomar från att begå brott eller då brott redan begåtts kan hjälpa till att sätta gränser och reda ut orsakerna till brottet. Barn behöver vuxenkontakt för att kunna utvecklas till trygga individer och de föräldrar som i olika skeden inte orkar eller förmår ge sina barn denna trygghet måste erbjudas stöd av samhället.
Såväl barn som vuxna har ett behov av trygghet. All erfarenhet visar att den uppväxande individen behöver ett visst mått av trygghet för att utvecklas till en stark, trygg och empatisk människa. Det går inte att blunda för att graden av trygghet och kärlek i familjen ofta har en avgörande betydelse för ett barns framtida utveckling. Barn som inte kan känna en trygg förankring i relationen till sina föräldrar eller till andra personer i sin omgivning får livslånga skador i sin egen förmåga till kärlek, empati och respekt för andra människor.
Det finns ett omvänt förhållande mellan den tillgång till trygghet som ett barn har och behovet av trygghet som vuxen. Medan otrygga barn ofta växer upp till vuxna med stort behov av trygghet och rädsla för förändringar, växer trygga barn vanligen upp till frihetsbejakande individer som själva formar sina liv och har stor förmåga att bejaka förändringar. Trygghet i barndomen är således ett grundvillkor för att kunna bejaka friheten i vuxen ålder. Vad som ovan anförts om att stärka normbildningen inom familjen bör ges regeringen till känna.
6.2 Det civila samhället
Även skola och barnomsorg har ett stort normbildningsansvar. Diskussionen om rätt och fel måste börja tidigt. Våld samt ett sexualiserat och nedsättande språk måste med kraft motverkas både inom och utanför skolans väggar. Skolans personal har goda möjligheter att följa barns och ungdomars utveckling. De kan tidigt upptäcka sociala problem och begynnande kriminella tendenser.
Det utvecklade svenska föreningslivet har också stor betydelse för normbildningen. Genom att barn och ungdomar deltar i föreningsverksamhet lär de sig att respektera demokratiska värderingar. Föreningslivet skapar också möjligheter till meningsfulla fritidssysselsättningar, vilket är av vikt för att barn inte ska känna utanförskap i samhället. Det är därför viktigt att föreningslivet välkomnar alla barn, oavsett föräldrarnas inkomster eller insatser i övrigt.
Engagemanget från allmänheten och de ideella organisationerna måste tas tillvara. Samordningen och samarbetet mellan myndigheter, enskilda och olika organisationer måste därför stärkas och utvecklas. En viktig del i att öka tryggheten i samhället är att etablera lokala trygghetsråd i varje kommun. Dessa finnas numera i allt fler kommuner som ett brett samarbetsorgan mellan olika myndigheter och frivilligorganisationer och påvisar goda resultat.
I det brottsförebyggande arbetet bör alla goda krafter samverka. Polisen är beroende av att människor har sina "ögon och öron öppna". Det finns dock en gräns för hur långt medborgarnas och allmänhetens engagemang skall sträcka sig. Människor skall inte tvingas ta lagen i egna händer och utföra uppgifter som egentligen ankommer enbart på polisen, för att känna trygghet. Därför är medborgargarden aldrig en framkomlig eller önskvärd väg för att säkra tryggheten. Polisen måste därmed vara lyhörd för och ta människors oro och frustration på allvar. Vad som ovan anförts om att stärka normbildningen inom det civila samhället bör ges regeringen till känna.
7 Brottsbekämpning och brottsofferhänsyn
Brottsoffrens situation måste uppmärksammas ytterligare. Hänsynen till offrens berättigade krav på skydd mot gärningsmannen måste alltid prioriteras. De som utsätts för brott eller är nära berörda av brott får ofta men för livet. Tyvärr har samhället hittills inte alltid ansett sig ha råd att hjälpa och stödja brottsoffren.
7.1 Brott mot kvinnor
Varje år anmäler 20 000 kvinnor misshandel i Sverige. Därutöver finns ett stort mörkertal. Kvinnor som hotats eller utsatts för våldsbrott har rätt att tas på största allvar. Endast var femte anmälan leder dock till åtal. Polis, åklagare, socialtjänst samt hälso- och sjukvården brister fortfarande i rutiner och hantering av ärendena. Kampen mot våldet mot kvinnor måste genomsyra polisens och åklagarnas arbete. Jouråklagare som dygnet runt kan stötta och ge hjälp till polispatrullerna kan vara ett sådant inslag. Samarbetet mellan myndigheterna bör fördjupas och handläggningen bli effektivare.
Den anmälda brottsligheten är inte alltid identisk med den faktiska brottsligheten. Den faktiska brottsligheten är okänd eftersom alla brott inte kommer till polisens kännedom. Brottsförebyggande rådet pekar på att det, för anmälningsbenägenheten när gäller våldsbrott, kan vara av betydelse om offret och gärningsmannen känner varandra. Enligt BRÅ anmäls endast en fjärdedel av alla våldsbrott. Mörkertalet när det gäller våld mot kvinnor är sannolikt betydligt högre.
1998 förändrades lagen så att den tar hänsyn till det upprepade och systematiska i vissa mäns beteende genom införandet av kvinnofridsbrottet. Effekterna bör kontinuerligt följas upp och man bör fortlöpande ta ställning till om lagen är tillräcklig.
Att förhindra våld mot kvinnor och barn måste bli en prioriterad fråga i hela samhället, inte minst inom polisorganisationen. Organisation och rutiner bör anpassas till detta synsätt. Det behövs exempelvis tydliga rutiner för tidigt beslut om förundersökning och en aktiv förundersökningsledning. Även informationen inom polisen måste förbättras. I dag är det t ex inte självklart att närpolisen i området där kvinnan bor blir informerad om misshandeln.
Lagen om besöksförbud, som Centerpartiet medverkat till, är ett viktigt skydd för kvinnor som hotas, förföljs eller trakasseras. Besöksförbudet skall förebygga hotfulla och farliga situationer och ge polisen möjlighet att omedelbart ingripa i en situation som upplevs som hotande eller skrämmande för dem som förbudet avser att skydda.
Kriminalvårdens arbete skall fokuseras på att förhindra återfall, och rehabiliteringsarbetet bör därför ytterligare förbättras. Även permissionssystemet bör förbättras i brottsförebyggande syfte. Polis, kriminalvård och sociala myndigheter måste arbeta gemensamt för att skydda kvinnan och eventuella barn i familjen.
I situationer där kvinnor utsätts för våld drabbas också barn. Våld som förvandlar kvinnors och barns trygghet till en tillvaro i skräck och som inskränker kvinnors frihet måste bekämpas betydligt mer effektivt. Samhällets mål måste vara en "nollvision" för våld mot kvinnor och barn. För att uppnå detta krävs omfattande åtgärder. Alla samhällets aktörer måste inventera vilka möjligheter som finns och samverka kring dessa för att öka kvinnors trygghet och förebygga brott. Det är samtidigt viktigt att understryka att allt inte kan lösas på politisk väg. Det civila samhället har en nyckelroll för att komma tillrätta med kvinnomisshandeln. När familjemedlemmen, grannen eller arbetskamraten höjer handen måste omgivningen reagera.
Att skyddsåtgärder till stöd för misshandlade, hotade och förföljda kvinnor innebär inskränkningar i deras rörelsefrihet förtjänar särskild uppmärksamhet. Istället borde det naturliga vara att åtgärderna tog sikte på att begränsa gärningsmannens rörelse- och handlingsfrihet.
Centerpartiet har tidigare i riksdagen krävt att möjligheten att framtvinga efterlevnad av besöksförbud med elektronisk övervakning ska utredas, något som regeringen nu också gör. Lagen om besöksförbud bör emellertid ändras även i andra delar. Nu ses varje överträdelse som ett nytt brott, vilket innebär att varje överträdelse av besöksförbudet måste polisanmälas och en utredning av det nya brottet komma till stånd. Istället borde varje ny överträdelse per automatik betraktas som ett brott och utgöra grund för häktning. Fara för att den misstänkte återfaller i brottslighet, som är en av häktningsgrunderna, är ju då "dokumenterad". Vad som ovan anförts om att förhindra brott mot kvinnor bör ges regeringen till känna.
7.2 Brott mot barn
"Man glömmer det aldrig liksom. Hur det känns och så. Hur...hur jävla rädd man kan vara medan man ligger och väntar. Väntan är nästan värre än själva stryket." Citatet är hämtat från "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" av Håkan Nesser.
FN:s barnkonvention, som Sverige ratificerade 1990, uttrycker ett tydligt barnperspektiv där barnets bästa alltid skall sättas i främsta rummet. Här framkommer med all tydlighet barnets rätt till skydd mot misshandel. Detta måste en modern rättsstat som Sverige leva upp till. Tyvärr är det inte alltid så.
Varje händelse som kan benämnas som familjevåld där barn förekommer bör leda till kraftfulla åtgärder. Som omedelbar åtgärd skall åklagaren fatta ett interimistiskt beslut om besöksförbud, vilket ger den utsatta parten, nästan alltid kvinnan, rätt att byta lås i ytterdörrarna till bostaden utan att hon riskerar att åtalas för egenmäktigt förfarande. Dessutom möjliggör besöksförbudet omedelbar häktning vid eventuell överträdelse. Handläggningstiderna i barnmisshandelsfall måste förkortas. Dagens fem månader är ej acceptabelt, vilket också kommittén mot barnmisshandel är inne på.
Barn som upplever familjevåld skall betraktas som brottsoffer under brottsrubriceringen grov psykisk barnmisshandel och därmed dels ha tillgång till en skadeståndsersättning för kränkning, dels till ersättning för sveda och värk. Vad som ovan anförts om kraftfulla åtgärder mot brott riktade mot barn bör ges regeringen till känna.
7.3 Brott mot minoriteter
Var fjärde homosexuell uppger att han eller hon utsatts för brott på grund av sin sexuella läggning. Den vanligaste typen av brott är hotelser, trakasserier och våld. Polisen och rättsväsendet i övrigt måste få ökade kunskaper om homosexualitet genom förbättrade utbildningsinsatser. I det lokala brottsförebyggande arbetet bör samarbete mellan polis och bi/homosexuellas organisationer ske för att effektivt hindra brott. En utredning som för närvarande pågår ser över rasistisk och homofobisk brottslighet och kommer att lämna förslag till hur lagstiftningen till skydd för dessa utsatta grupper kan stärkas. Vad som ovan anförts om att skydda minoriteter mot brott bör ges regeringen till känna.
7.4 Brott mot vittnen
Ett väl fungerande rättssystem förutsätter att en process får fortgå ostörd. Centerpartiet ser med stort allvar på händelser de senaste åren då vittnen har dragit tillbaka sina vittnesmål under hot eller press utifrån. Brottsligheten i Sverige har förändrats dels genom en ökad organiserad brottslighet, bl.a. från de forna kommunistländerna, dels genom att olika mc-gäng har etablerat sig i Sverige. Detta har lett till att hot och press gentemot målsägande och vittnen har ökat. Vittnenas ställning som en vital del av rättsväsendet måste tryggas genom att skyddet för målsägande och vittnen förbättras.
Centerpartiet anser att det finns skäl att förstärka skyddet för vittnen och målsägare utöver vad Brottsofferutredningen föreslagit. Vittnen bör i ökad omfattning ges stödpersoner, som kan hjälpa till såväl under en förundersökningsprocess som under själva domstolsförhandlingarna. Det finns vidare skäl att se över om domstolarnas tillträdeskontroll bör skärpas och i vilken mån domstolarnas utformning påverkar vittnenas situation. Det är inte acceptabelt att vittnen eller målsägande inför en förhandling tvingas sitta i samma rum som den åtalade.
En ytterligare skärpning av straffet för övergrepp i rättssak, utöver vad som gjordes 1997, är påkallad. Normalpåföljden för detta bör alltid vara fängelse. Då övergreppen sker systematiskt, såsom kan vara fallet då vittnen mot organiserad brottslighet hörs, bör brottet alltid bedömas som grovt. Riksdagen har inte enbart lyssnat utan också anslutit sig till Centerpartiets ståndpunkt i denna fråga.
7.5 Brottsofferhänsyn
Brottsoffer har även ett stort behov av information, såväl i samband med att de drabbas av brottet som information om vad som händer efter polisanmälan. En lagändring från 1994 ålade polisen skyldigheten att informera den drabbade om vart denne kan vända sig för att få hjälp. Trots det fungerar detta inte tillfredsställande. Kunskapen och medvetenheten om brottsoffers situation måste få större uppmärksamhet inom rättsväsendet och i högre grad påverka rättsväsendets prioriteringar.
8 Ungdomsbrottslighet
Många ungdomar bryter någon gång mot lagen. Det är dock viktigt att erinra sig att de allra flesta ungdomar inte fortsätter med brottslig verksamhet eller fastnar i en brottsbana. Huvuddelen av de ungdomar som begår brott kommer inte att bli kriminella som vuxna. Det finns dock ett fåtal unga som behöver tydligare signaler från samhällets sida för att förstå att de överträtt lagen och att de är inne på fel spår. Därför anser Centerpartiet att samhällets reaktion på ungdomsbrott måste präglas av snabbhet och ett fast och konsekvent agerande.
Under 1999 pågick en försöksverksamhet med medling i Sverige. Medling är ett möte där gärningsman och brottsoffer träffas tillsammans med en opartisk medlare. Målet med medling är att ge tillfälle för ungdomar och deras brottsoffer att gemensamt reflektera över det som hänt och hur det påverkat dem. Brottsoffret får stöd, upprättelse och en möjlighet att bearbeta följderna av brottet. Den unge gärningsmannen får möjlighet att ta ansvar för sina handlingar och ställa till rätta efter sitt brott. Centerpartiet ställer sig positivt till denna verksamhet och anser att den bör fortsätta.
Centerpartiet ser med stor oro på de ökande ungdomsrånen framför allt i storstadsområdena. En utveckling där allt fler unga med våld eller hot om våld rånar andra unga är mycket oroväckande.
Första gången ett brott upptäcks, kan ofta en tillrättavisning av polis eller åklagare vara tillräcklig. I detta ingår att krav skall ställas på att den unge bidrar till att ställa till rätta saker efter sig och gottgör den skada den brottsliga gärningen orsakat. Om den brottsliga verksamheten fortsätter krävs dock ett kraftfullare ingripande och skarpare reaktioner. Barn och ungdomar skall inte gång på gång kunna ertappas med brottslig verksamhet utan att riskera ingripande och påföljder. Vad som ovan anförts om fast och konsekvent agerande mot ungdomsbrottslighet bör ges regeringen till känna.
8.1 Knarkproblem bland yngre
Insatser som syftar till att minska efterfrågan på narkotika är av avgörande betydelse för den framtida drogutvecklingen. Det finns idag stora problem, främst brister i information och kunskapsspridning. De metoder som har effekt används i alltför liten utsträckning. Vidare så saknas det kunskap och resurser att nå utsatta barn och ungdomar.
Skolan bedöms utgöra den viktigaste arenan för drogprevention eftersom det här finns möjlighet att nå alla kategorier av ungdomar. I skolan finns också de bästa förutsättningarna att tidigt observera avvikande beteende och vidta åtgärder. De viktigaste förutsättningarna för ett framgångsrikt preventivt arbete måste vara att arbetet präglas av flexibilitet, långsiktighet och struktur samt att insatserna utgår från ett socialt helhetsperspektiv. Vad som ovan anförts om preventiva åtgärder mot knarkproblem bland yngre bör ges regeringen till känna.
9 Organiserad brottslighet
Under senare år har den organiserade brottsligheten tilltagit i Sverige. Sprängdåd, bilbomber, mord under avrättningsliknande former, skottlossning med automatvapen etc är några brott som under det senaste åren drabbat poliser, åklagare och vittnen. Samhället måste axla ett stort ansvar för att stötta och skydda dem som utsätts för och drabbas av den organiserade brottsligheten och de kriminella mc-gängen. Samtidigt måste polisens metoder att effektivisera brottsbekämpningen mot just dessa grupper förbättras. Det gäller t ex att utöka möjligheterna till skarpare spaning med bland annat elektronisk avlyssning och kameraövervakning.
Centerpartiet ser också med största oro på den ökade nynazism som visat sig i vårt land. Det är av stor vikt att både samhället och enskilda individer visar sin avsky mot nazismen. Brott som relateras till denna grupp måste betecknas som synnerligen allvarliga. Organisationer som Exit, som erbjuder före detta nazister ett alternativ, måste få ökat stöd. Exit hjälper bl a till med att ordna arbete eller studier och ett nytt socialt nätverk för människor som hamnat snett och dragits till nazismen. Därför är det glädjande att regeringen tillskjuter mer pengar till just Exits verksamhet.
Det kan antas att det idag finns ett större antal illegala vapen ute i vårt samhälle än någonsin tidigare. Vanligt sprängmedel är vanligt förekommande i den kriminella världen. Det är idag alldeles för lätt att stjäla sprängmedel från t ex byggbolag. När det gäller stölder av militära vapen så sker dessa ofta i brottsförberedande syfte. Vid stölder av militära vapen är uppsåtet ofta grövre än vid stölder av enstaka jaktvapen. Därför anser Centerpartiet att det för samhället finns anledning att se strängare på tillgrepp av militära vapen och ammunition än vad som är fallet idag. Det är därmed lämpligt att en strängare lagteknisk syn på militära vapenstölder införs, dvs att detta ska beaktas i straffvärdesbedömningen eller i påföljdsvalet. Detta bör ges regeringen till känna.
10 Tryggt boende
En SIFO-undersökning som presenterats tidigare i år i tidningen Vår bostad visar att det finns en stor otrygghet i våra bostadsområden. Många av de tusen intervjuade kände rädsla för inbrott, överfall, våldtäkt och andra kriminella handlingar i den egna hemmiljön. Det är framförallt unga kvinnor som känner stor otrygghet. Var tredje kvinna under 30 år säger sig ha varit rädd eller otrygg där han eller hon bor. Det är dessutom de mest personkränkande brotten som man är rädd för som exempelvis överfall, våldtäkt och inbrott.
Tidigare har man trott att det framförallt är äldre människor som är rädda och otrygga. Undersökningen visar emellertid att ju yngre vi är, desto mer otrygga känner vi oss där vi bor. I åldersgruppen 15-19-åringar hade drygt 20 procent känt sig rädda och otrygga i sitt bostadsområde, medan det i åldersgruppen över 65 år bara var hälften så många som någon gång varit rädda. De problem undersökningen pekar på är oroväckande. Om vi inte kan känna oss trygga i vårt boende, hur ska vi då kunna utveckla en harmoni i samhällslivet i övrigt? Det är vardagstillvaron som formar oss som människor.
Eftersom det ofta är kvinnor och unga människor som känner oro eller rädsla i boendet är det viktigt att se detta som en utgångspunkt i arbetet med att skapa tryggare boendemiljöer. Kommunerna bör i sin planeringsprocess systematiskt gå igenom alla åtgärder som kan genomföras för att kvinnor och ungdomar ska känna trygghet där de bor. Ett första steg kan vara att lyssna på vad kvinnorna och ungdomarna har att säga om var och när de känner sig otrygga. Åtgärderna kan handla om utformningen av den fysiska miljön eller om att kvinnor och ungdomar som känner sig utsatta lätt kan få den hjälp och det stöd de behöver. Framför allt handlar det dock om att föra ut diskussionen om kvinnofrid och ungdomsfrid på skolor, arbetsplatser och i bostadsområdena. Kvinnofrid och ungdomsfrid bör vara en del av det dagliga samtalet.
Ett viktigt förebyggande arbete är att planera bostadsområden som motverkar kriminalitet. Sterila, storskaliga och anonyma bostadsmiljöer fungerar som katalysatorer för vandalism och skadegörelse i alla former. Vi är övertygade om att det går att skapa ökad trygghet i bostadsområden om man planerar varma och välkomnande miljöer. Det går att göra mycket för att förvandla anonyma och sterila gårdar och gator till levande och trygga miljöer. Det är viktigt att de boende själva får möjlighet att föreslå förändringar och medverka i genomförandet. Centerpartiet anser att brottsförebyggande aspekter alltid bör tas med i såväl planeringen av bostadsområden som samhällsplanering i övrigt. Yrkande på denna punkt finns i vår bostadsmotion.
11 Motverka segregation
Det finns idag segregerade områden i Sverige med stor arbetslöshet och omfattande sociala problem, vilket ofta leder till ett ökat utanförskap och i förlängningen till en ökad kriminalitet. I sådana områden tappar människor lätt framtidstron och tilltron till samhällets förmåga och vilja att avhjälpa problemen. I ett läge där tilltron till samhället går förlorad finns uppenbara risker att grupper skapar egna normsystem som inte är förenliga med det övriga samhällets normer och lagar. Det är främst i sådana miljöer som gängbildningar, drogproblem och grov kriminalitet kan få fäste bland ungdomar.
Det finns två viktiga skäl till ökad brottslighet. Det är dels det ökande antalet tillfällen till brott i samhället, dels bristande social kontroll. Därför krävs ett omfattande arbete med att öka både självkontrollen och den sociala kontrollen. Detta arbete kan inte enbart skötas av de rättsvårdande institutionerna. Det är ytterst en fråga om allas ansvar, välfärd och fördelningspolitik.
Den förda invandrarpolitiken har i stor utsträckning riktat sig till invandrare som grupp och inte som enskilda individer med olika bakgrund och förutsättningar. Det har bidragit till att invandrarskap förknippats med "annorlundaskap". Invandrarpolitiken, tillsammans med den särskilda administration som byggts upp för att genomföra den, har kommit att på ett olyckligt sätt förstärka en uppdelning av befolkningen i "vi" och "dom". Politiken har således motverkat sitt eget syfte och medverkat till att skapa det utanförskap många invandrare och deras barn upplever i det svenska samhället. Politiken har i flera fall hindrat människor att komma in på arbetsmarknaden och ta en aktiv del i samhällsarbetet.
Alla människor är olika och har olika förutsättningar. Centerpartiet anser att alla människor därför måste ges likvärdiga möjligheter men också att alla ska ta sin del av ansvaret för det gemensamma och för sina nära. Det är det som utmärker ett humanistiskt samhälle. Avgörande är att människor känner att de har kraft att förändra. Om människor däremot känner hopplöshet och har minimal möjlighet att påverka sin egen situation förtvinar samhället. Strävan i gemenskapen måste vara att människor känner sig behövda, accepterade och att de fyller en funktion i samhället. Då motsvarande yrkande finns i Centerpartiets integritetsmotion avstår vi från ett yrkande här.
12 Polisväsendet
12.1 Blåljus såväl i förorten som på landsbygden
Polisens bemanning stämmer inte alltid överens med behoven av polisresurser. Många gånger finns det t ex enbart en rörlig polispatrull i vissa län på helger och kvällar. De operativa ledningsfunktionerna centraliseras och minskas i alla län. Detta är oacceptabelt. Polisväsendet behöver på många håll ett tydligare och effektivare ledarskap. Dessutom krävs en betydligt bättre målstyrning än vad som är fallet idag. Ledningsansvaret för cheferna i de olika polisdistrikten måste tydliggöras. Detta gäller även för Rikspolisstyrelsen.
För att inte riskera att många poliser slutar bör det finnas möjlighet att avancera inom polisyrket. De poliser som på ett föredömligt sätt visar resultat inom sitt område måste få en ärlig chans att bli befordrade.
Med regeringens politik kommer antalet poliser i framtiden att minska ytterligare från dagens nivå. Till detta kommer att rekryteringsbehovet på sikt påverkas av den relativt höga medelåldern och en förväntad ökad rörlighet bland främst yngre poliser. Rekryteringen av poliser bör därför öka väsentligt. Kapaciteten på polisutbildningen i Sörentorp bör därför utnyttjas till fullo, och det bör även inrättas polisutbildning på andra orter i landet som exempelvis skett i Umeå i samarbete med universitetet.
För närvarande sköts antagningen till polisutbildningen av Rikspolisstyrelsen och Pliktverket. Det vore naturligt om Polishögskolan blev mer delaktig i denna process, framförallt i den avslutande delen när svenskprovet, de fysiska proven och psykologsamtalen är avklarade. Det vore värdefullt om det även deltog någon som inte är polis i de avslutande samtalen. Därför anser vi att antagningsförfarandet till polisutbildningen bör bli föremål för översyn. Detta bör ges regeringen till känna.
I dag ser vi fortfarande problem med hur polismyndighetens resurser fördelas över landet samt hur organisationen fungerar. Det finns i dag på flera håll brister i resursanvändningen då schemalagd arbetstid inte stämmer överens med behoven samt då vakanta tjänster inte kan tillsättas. Andelen tjänstgörande poliser under helgnätterna har minskat. Detta är mycket uppseendeväckande eftersom Rikspolisstyrelsens arbetsgrupp mot våld rekommenderar att varje polismyndighet med rationell personalplanering bör kunna se till att 15-16% av poliserna tjänstgör under helgnätterna. Centerpartiet anser att polisen måste jobba på de tider som de bäst behövs och att detta innefattar att ett tillräckligt antal poliser måste tjänstgöra kvälls-, natt- och helgtid.
Polisväsendet måste vara flexibelt och snabbt kunna möta en ny situation på lokal nivå. Statsmakterna har att kontinuerligt följa denna utveckling och vid behov ingripa för att se till att polisorganisationen fungerar optimalt. För att detta skall vara möjligt är det en förutsättning att det finns tillgång till polis under dygnets alla timmar i varje kommun och, i de stora städerna, i varje stadsdel. Storstäderna och andra områden med omfattande och kvalificerad brottslighet kräver, enligt Riksdagens revisorer, större utryckningsorganisation och mer kvalificerade brottsutredningar. För att möta glesbygdens speciella problem med långa avstånd är det av vikt att det vid fördelningen av polisresurser inom landet även tas hänsyn till glesbygdens problematik. Vad som anförts om effektivare resursanvändning inom polisväsendet bör ges regeringen till känna.
Polisens arbetsuppgifter bör renodlas på så sätt att polisen kan ägna sig åt det man är bra på, dvs att sköta de polisiära uppgifterna, medan civilanställda ägnar sig åt att sköta den dagliga praktiska och administrativa delen av polisens arbete. Ett ökat antal civilanställda inom polisen bör därför eftersträvas. Vad som ovan anförts om ett ökat antal civilanställda inom polisen bör ges regeringen till känna.
Det har visat sig att kvaliteten på brottsutredningarna försämrats under 1990-talet. Det är därför angeläget att polisen ständigt följer upp och utvecklar brottsutredningsverksamheten. Det behövs fler utredare inom polisen. Idag är medelåldern oroväckande hög bland utredarna. Erfarenheterna från de modeller för kvalitetssäkring av brottsutredningar som finns bör i högre utsträckning tas tillvara och spridas inom polisen. Ett annat viktigt led i att kvalitetssäkra brottsutredningar och slå vakt om rättssäkerheten är att utveckla förhörstekniken och förhörsmetodiken. Vad som ovan anförts om att kvalitetssäkra polisens brottsutredningsverksamhet bör ges regeringen till känna.
12.2 Närpolisen
Närpolisreformen och polisens förändrade ledningsorganisation har skapat förutsättningar för ett mer lokalt utformat polisväsende. Centerpartiet välkomnar en sådan decentraliserad orientering, eftersom det bland annat möjliggör att polisens arbete i högre grad kan utformas efter lokala behov och förutsättningar samt då möjligheterna för polisen att förebygga och förhindra brott ökar.
Närpoliserna måste vara synliga och därmed vara ute i samhället så mycket som möjligt inom sitt närpolisområde. Det är därför angeläget att inte närpolisernas tid upptas av för mycket inre tjänst. En annan angelägen åtgärd för att stärka närpolisreformens genomslag är att begränsa närpolisens ansvar för utryckningsverksamhet. En av intentionerna bakom närpolisreformen var att närpolisen skulle ha ett begränsat utryckningsansvar, för att planerade aktiviteter skulle kunna genomföras på ett effektivt sätt. Erfarenheterna från idag visar emellertid att närpolisen ofta får rycka in och förstärka utryckningen. Detta bidrar till att många närpolistjänster inte är besatta, vilket i förlängningen innebär att förutsättningarna för närpolisreformen allvarligt rubbas.
Centerpartiet konstaterar att närpolisen och dess problemorienterade arbetssätt spelar en viktig roll i det brottsförebyggande arbetet av flera skäl. Det problemorienterade arbetssättet innebär bland annat att närpolisverksamheten skall bedrivas i samverkan med dem som bor och verkar i området samt att de poliser som är verksamma i närpolisområdet skall arbeta mot brotts- och trygghetsrelaterade mål, där varje polis tilldelas ett personligt ansvarsområde (geografiskt eller funktionellt). Arbetssättet innebär vidare att arbetet skall inriktas mot vardagsbrottsligheten inom närpolisområdet, mot de där förekommande ordningsproblemen samt i synnerhet mot vålds- och narkotikabrott. Ungdomsbrotten skall så långt som möjligt handhas av närpolisen. Riksdagens revisorer konstaterar i sin rapport att det är nödvändigt att alla poliser, oavsett arbetsuppgifter och ålder, utbildas i det problemorienterade arbetssättet. Den information och utbildning som hittills givits har inte varit tillräcklig. Vad som ovan anförts om inriktningen av närpolisens verksamhet bör ges regeringen till känna.
13 Åklagarväsendet
Åklagarväsendets uppgift är att garantera den enskilde rättssäkerhet och rättstrygghet och att se till att den som begår brott lagförs. Åklagarväsendet har tagit sig igenom omorganisationen på ett föredömligt sätt. Man har analyserat problemen, vidtagit åtgärder och kommit framåt. Detta gäller också i allra högsta grad det sätt på vilket man tacklat den för några år sedan bekymmersamma rekryteringssituationen. Utvecklingen inom rättsväsendet leder mot allt mer komplicerade mål. Organisationen bör därför även fortsättningsvis ges förutsättningar att utvecklas.
14 Domstolsväsendet
Rättsväsendets uppdragsgivare är landets medborgare. Deras krav på domstolsväsendet är att detta är organiserat så att det kan avgöra mål och ärenden rättsenligt och snabbt samt vara lättillgängligt för uppdragsgivarna dvs medborgarna. Detta är kärnan i det s k medborgarperspektivet på domstolsväsendet som också bör vara den primära och yttersta utgångspunkten för alla reformer av domstolsorganisationen.
Utifrån detta medborgarperspektiv är det enligt Centerpartiet av avgörande betydelse att slå vakt om närheten och tillgängligheten till hela rättsväsendet, inklusive domstolarna. Genom ett väl utbyggt nät av tingsrätter kan onödiga resor och tidsspillan undvikas. Detta är viktigt också för rättssäkerheten. Ett mer centraliserat domstolsväsende riskerar att redan alltför långa handläggningstider blir än längre, med konsekvenser t.ex. för vittnesmålens trovärdighet när lång tid gått.
Tingsrätternas lokala förankring har århundradenas hävd och stor betydelse för rättsskipningens anseende och genomslagskraft bland medborgarna. Medborgarnas förtroende och respekt för domstolarnas avgöranden ökar med vetskapen om att det är lokalt verksamma domare och nämndemän som deltar i den dömande verksamheten. Den lokala förankringen har ett betydande värde för rättsskipningen, inte minst med hänsyn till den person- och ortskännedom som sådana domstolar besitter. I ett mera centraliserat domstolsväsende riskerar man att äventyra detta vitala inslag i vår rättsskipning.
Vi är beredda att ta ansvar för att reformera och modernisera domstolsväsendet, men förändringarna måste ske under riksdagens överinseende. Förändringarna måste också ta fasta på det goda i dagens struktur; där en självklar utgångspunkt för oss är en fortsatt decentraliserad organisation. Centerpartiet har motionerat i denna fråga tidigare i år och pekat på vikten av att större organisationsförändringar får en bred politisk förankring. En konsekvens av detta är att förändringar av antalet tingsrätter skall bestämmas genom beslut av riksdagen. Detta bör ges regeringen till känna.
Arbetsbelastningen i hovrätterna och de allmänna förvaltningsdomstolarna (länsrätterna, kammarrätterna och Regeringsrätten) inger oro. Hovrätternas genomsnittliga förhandlingstid har ökat och i likhet med tingsrätterna har tvistemålens genomströmningstider ökat. Detta trots att åtgärder som begränsat flödet av mål till hovrätterna redan för några år sedan vidtagits. Arbetssituationen är allvarlig eftersom den leder till att personalen känner sig oerhört pressad. De långa handläggningstiderna går också ut över enskilda personer, vars skatte- och socialförsäkringsärenden drar ut på flera år. Rättssäkerheten riskerar att naggas i kanten.
Domstolarnas oberoende ställning är av största vikt vilket gör det tveksamt att låta Domstolsverket bli allt för stort. Istället bör ansvaret läggas ut på domstolarna. Domstolsverksamheten måste fungera klanderfritt eftersom denna verksamhet är demokratins ryggrad. Här kan det således vara aktuellt med en decentralisering av det nuvarande Domstolsverket. Regeringen bör tillsätta en utredning för att utreda en nedläggning av Domstolsverket och decentralisering av dess verksamhet.
14.1 Nämndemannaväsendet
Varje människa har rätt att dömas av jämlikar. Nämndemännen är därmed en mycket viktig del i det svenska domstolsväsendet. Nämndemännen bidrar också till att rättskipningen står i samklang med det allmänna rättsmedvetandet. För att detta ska vara sant krävs emellertid att nämndemännen som grupp är representativa för samhället som helhet, vilket inte är fallet i dag då nämndemännen företrädelsevis är äldre och få har invandrarbakgrund. Det är ett ansvar för de politiska partierna att förändra denna bild. Centerpartiet har i sitt integrationsprogram beskrivit åtgärder för att konkret påbörja en sådan förändring.
De nuvarande ersättningsreglerna leder till att nämndemannauppdragen i alltför liten utsträckning går till yrkesverksamma personer. För att nå en mer allsidigt sammansatt nämndemannakår kommer detta att ses över tack vare krav från Centerpartiet.
För att ha rätt att tjänstgöra som nämndeman i en domstol krävs svenskt medborgarskap. Det finns enligt vår uppfattning ingen anledning att utestänga en stor andel av Sveriges befolkning från dessa uppdrag. Samma krav som ställs vid rätten att rösta i kommunalvalen borde gälla även här. Centerpartiet har krävt detta i sin integrationsmotion.
14.2 Notarietjänstgöringen
Justitieutskottet har uttalat att det är angeläget att, med bibehållande av kvalitetskraven, så många jurister som möjligt bereds tillfälle till notarietjänstgöring. Högskoleverket (HSV) håller för närvarande på att utvärdera utbildningar med juridisk inriktning. Utvärderingen skall bland annat belysa frågor om den på juristprogrammen utbredda betygshetsen för att möjliggöra notarietjänstgöring. I dag antas ca 30 % av studenterna till notarietjänstgöring och urvalskriterierna hänför sig enbart till studiemeriter, vilket skapar en betygshets. Regeringen bör följa upp HSV:s rapport och göra en översyn av notariemeriteringssystemet och beakta bland annat systemets dimensionering och antagningskriterier. Detta bör ges regeringen till känna.
15 Kriminalvården
Kriminalvårdens uppgifter är att verkställa påföljderna skyddstillsyn och fängelse, ansvara för övervakning av villkorligt frigivna, bestämma föreskrifter om samhällstjänst, utföra personutredningar, ansvara för häktesverksamheten samt att handha transporter av personer som skall avvisas eller utvisas från Sverige.
Antalet som sitter i häkte i väntan på anstaltsplacering har ökat stadigt. Även antalet unga i häktet har ökat, vilket har medför speciella problem, eftersom dessa inte kan hållas skilda från äldre häktade som i flera fall dessutom är återfallsförbrytare. JO har vid flera tillfällen prövat ärenden om långa väntetider i landets häkten och rekommenderat att väntetiden inte bör överstiga en vecka. Tyvärr efterlevs inte JO:s rekommendation i praktiken utan många tvingas vänta länge. Detta förhållande är oacceptabelt, även om problemet kan förväntas lösas på sikt genom att fler anstaltsplatser öppnas och det interna datafördelningssystemet förbättras.
Mot bakgrund av att 60 % av dem som dömdes till fängelse 1997 tidigare hade suttit inne minst en gång måste målsättningen med kriminalvårdens verksamhet vara att de intagna inte ska återfalla i brott. För att uppnå detta mål krävs ett batteri av åtgärder. En utgångspunkt måste vara att den intagne direkt när verkställigheten påbörjas får möjlighet att förbereda "livet utanför murarna": en laglydig tillvaro utanför anstalten. De intagna måste få alla möjligheter till att utveckla det personliga ansvaret.
Behovet av grundläggande utbildning och arbetslivserfarenhet hos de intagna är omfattande. Endast var fjärde intern har fullföljt sina grundskolestudier medan 14 % har s k anpassad skolgång som högsta utbildning. Arbete och andra sysselsättningsformer som utbildning, undervisning, arbetsträning och social färdighetsträning måste därför erbjudas de intagna. Såväl de teoretiska som de praktiska momenten i utbildningen måste förbättras. Att förbättra de intagnas förutsättningar i dessa avseenden är avgörande för att minimera risken för återfall i brott.
En särskild problematik är de psykiskt stördas situation inom kriminalvården. Idag kan vård utebli p.g.a. av olika läkares bedömningar, att hemlandstingen inte anser sig kunna betala specialistvård för särskilt vårdkrävande eller att rätt sjukvårdsinrättning, p.g.a. platsbrist, inte kan ta emot fler vårdbehövande.
Om det finns särskilda skäl kan en intagen i enlighet med 34 § lagen om kriminalvård i anstalt, medges att vistas utanför anstalten under lämplig tid för att bli föremål för särskilda åtgärder som kan antas underlätta hans anpassning i samhället. Idag händer det att anstalter säger nej till ansökningar från de intagna att få behandling enligt 34 § med hänvisning till det ekonomiska läget. Detta är inte acceptabelt.
Under verkställighetstiden måste särskild hänsyn tas till den enskilde internens behov, situation och förutsättningar. Många har ett föräldraansvar och det är viktigt att kontakten med anhöriga inte bryts under fängelsetiden. Inte minst för barnens skull är det viktigt att kontakterna upprätthålls och att umgänget kan ske under så "normala" former som möjligt. Ett led i detta är att anskaffa ytterligare besökslägenheter. Kvinnor med barn inom anstaltsmiljön är också en situation som kräver särskild uppmärksamhet. Vad som ovan anförts om kriminalvården bör ges regeringen till känna.
15.1 Programverksamhet
En viktig del i att undvika återfall i brottslighet är att ge de intagna stöd och hjälp samt att erbjuda behandling. Brotts- och missbruksrelaterade program finns vid anstalter, häkten och inom frivården. Dessa program är emellertid resurskrävande eftersom de förutsätter kompetent personal som dels kan handleda annan personal som leder program, dels kan utveckla kvalificerade behandlingsprogram.
Att behandlingsinsatserna för psykiska problem, drogmissbruk och andra problem som de intagna har upprätthålls på en hög nivå är av utomordentlig vikt. Programverksamhetens innehåll måste utformas efter de dömdas enskilda behov. Individuella vårdplaner är ett måste. För att programverksamheten ska vara framgångsrik krävs dock tillgång till kompetent och engagerad personal, inte minst psykologer och psykoterapeuter. Vad som ovan sagts om en utveckling av kriminalvårdens programverksamhet bör ges regeringen till känna.
15.2 Narkotikafritt
Många anstalter rapporterar att de har dagliga problem med narkotika. Omfattningen av kontrollåtgärder, som exempelvis urinprovstagningar och grundliga visitationer på anstalter och häkten, har minskat. De senaste åren har andelen nyintagna narkotikamissbrukare ökat och en viktig uppgift under tiden de avtjänar sitt straff är att försöka få dem fria från sitt beroende.
Att narkotika förekommer på anstalterna skapar problem och bidrar t ex till ökad oro på anstalterna och våld mellan de intagna. Inte minst för att den enskilde ska kunna bli fri från sitt missbruk och leva ett icke kriminellt liv efter frigivningen, är det av vikt att anstalterna och häktena hålls narkotika- fria. För att åstadkomma detta kan t ex narkotikahundar användas för att stoppa insmugglingen till och hanteringen av droger i anstalter och häkten. En annan åtgärd är att differentiera de intagna så att de som är motiverade att komma ur sitt narkotikamissbruk placeras bland andra narkotikafria. Differentiering kan även i övrigt vara ett effektivt instrument för att motverka oönskade gängbildningar. Vad som ovan sagts om att förbättra narkotikasitua- tionen inom kriminalvården bör ges regeringen till känna.
15.3 Rättspsykiatrisk vård
Få döms idag till rättspsykiatrisk vård. Av alla utdömda påföljder årligen, ca 70 000, är endast ca 300, eller mindre än en halv procent, domar till rättspsykiatrisk vård. Även om man använder ett mera rättvist mått och bara studerar de grova brottslingar, som kan komma ifråga för dom till rättspsykiatrisk vård, där påföljden inte bedöms kunna stanna vid böter, blir siffran bara ca 0,4 procent. Utvecklingen under senare år tyder inte på att antalet rättspsykiatriska undersökningar eller antalet domar till rättspsykiatrisk vård kommer att öka.
Våldet tycks minska bland dem som får psykiatrisk vård, medan det däremot kvarstår eller ökar bland dem som döms till fängelse. När det gäller den rättspsykiatriska vården så är det av stor vikt att patienten sätts i centrum och att en kontaktperson följer patienten under hela behandlingsperioden. Det pågår idag en utredning som behandlar hur psykiskt störda lagöverträdare skall hanteras.
15.4 Påföljdssystemet
Påföljder fyller en funktion både för att återanpassa brottslingar till ett laglydigt liv och för att avskräcka och markera samhällets avståndstagande från brotten och återupprätta brottsoffret. Båda perspektiven bör vägas samman då påföljder och kriminalvård diskuteras.
Samtidigt som en reform som den nu påbörjade är välkommen och bidrar till ett bättre fungerande påföljdssystem är det viktigt att den rehabiliterande funktionen inte kommer i skymundan. Som en del av alla påföljder ska vård och återsocialisering med inriktning mot ett liv som laglydig samhällsmedborgare ingå. Det kan finnas skäl att se över hur detta återspeglas i den faktiska verksamheten.
I dag döms fler förstagångsförbrytare än tidigare till långa fängelsestraff. Den vårdande aspekten bör vägas in, särskilt då förstagångsförbrytare döms till fängelsestraff. Möjligheten för dem att återgå till ett normalt liv efter fängelsestraffet ökar därmed.
Centerpartiet medverkade i riksdagen till att införa elektronisk övervakning, fotboja, som ny påföljd. Försöken har visat sig vara framgångsrika och bör kunna utökas till att omfatta fler lindriga brott, samt slutfasen av verkställigheten av längre frihetsberövanden då en återanpassning till samhället pågår. Vi har medverkat till att samhällstjänst nu kan utdömas till ungdomar i hela landet. Framförallt för unga lagöverträdare bör dock påföljdssystemet utvecklas ytterligare, t.ex. genom utökad användning av medling, där förövare och brottsoffer möts och kommer överens om en lämplig gottgörelse för brottet, eller genom att återställa verkan av brottet.
Att utvidga möjligheten att döma till tidsbestämda fängelsestraff genom att införa ett tidsbestämt straffmaximum, vid sidan av livstidsstraffet, vore möjligen värt att överväga. Ett annat alternativ vore att överflytta nådeinstitutet, dvs omvandlingen till tidsbestämt straff, för alla brott utom brott mot rikets säkerhet till domstolarna. En översyn av livstidsstraffet är därmed påkallad. Detta bör ges regeringen till känna.
15.5 Livet efter fängelsevistelsen
Hälften av de intagna är arbetslösa när de friges från anstalten. Vidare är var femte bostadslös. Till detta kommer att kommunernas benägenhet att bekosta vård och behandling för drogmissbruk på senare år drastiskt sjunkit. De intagna har således ofta stora svårigheter när de friges. Här krävs att berörda myndigheter tar sitt ansvar och samverkar för att hitta bra lösningar.
Samarbetet med Arbetsmarknadsinstitutet fungerar bra. Bostadssituationen är ett huvudansvar för de sociala myndigheterna. Detta är en viktig komponent i det att den intagne vid frigivningen ska ha en ordnad tillvaro med försörjning, boende och sysselsättning. Kommer man tillbaka till en kaotisk eller i övrigt osäker tillvaro ökar återfallsrisken. Därmed krävs förberedelser inför frigivningen.
Ett effektivt samarbete mellan kriminalvården, socialtjänsten, arbetsmarknadsmyndigheterna och hälso- och sjukvården är nödvändigt för att goda förutsättningar för den intagne att återanpassa sig till ett liv utan kriminalitet vid frigivningen ska skapas. Vad som ovan anförts angående en förbättrad utslussningssituation bör ges regeringen till känna.
16 Samordning inom rättsväsendet
Datoriserade ärendehanteringssystem inom rättsväsendet har inneburit effektivitets- och rationaliseringsvinster. Att en ökad samverkan inom en myndighet kommer till stånd är angeläget, men det är minst lika angeläget att öka samverkan mellan myndigheterna. Att inte hela rättsväsendet har samma diarie- och ärendehanteringssystem, eller i vart fall system som sinsemellan är kompatibla, är därför bekymmersamt. Från och med 1999 kan åtminstone polisens och åklagarnas system kommunicera elektroniskt. Möjligheterna att utöka det till att omfatta även andra inom rättsväsendet borde undersökas närmare. Det skulle kunna ske inom ramen för det pågående samarbetet om gemensam informationsförsörjning mellan rättsväsendets myndighetschefer. Vad som ovan sagts om gemensamma ärendehanteringssystem för rättsväsendet bör ges regeringen till känna.
En effektiv och framgångsrik brottsbekämpning förutsätter korta handläggningstider. Tyvärr är situationen i dag en annan. Ett ärendes gång genom rättsväsendet tar lång tid och skapar problem för alla berörda. Brottsoffer och misstänkta påverkas negativt av att få sväva i ovisshet och vänta länge på beslut om åtal och på dom. Undersökningar ger vid handen att brottsoffer som får vänta länge på att den rättsliga processen slutförs har svårare att lägga traumatiska upplevelser bakom sig. Ibland tar det så lång tid att få en skadeståndsfråga prövad att anspråket hinner preskriberas. Värdet av vittnesmålen sjunker ju längre tiden går, vilket riskerar kvaliteten i förundersökningsmaterialet och i förlängningen hela domstolsprocessen.
Långa handläggningstider hos åklagarna leder till att ärenden blir mer arbetskrävande. Nya brottsmisstankar kan uppkomma under tiden. De som begått brott och som tillhör kategorin återfallsförbrytare fortsätter att begå nya brott under tiden som brottsutredningen av tidigare brott pågår. Som en följd av detta undermineras medborgarnas tilltro till att samhället och rättsväsendet verkligen klarar av att förhindra och beivra brott. Dessa förhållanden är självfallet oacceptabla. Handläggningstidernas längd är en viktig rättssäkerhetsfråga som statsmakterna kontinuerligt måste följa. Vad som ovan anförts om att förkorta handläggningstiderna bör ges regeringen till känna.
Polis, åklagare, domstol och kriminalvård bör samverka mer med syftet att drastiskt korta ned genomströmningstiderna för vissa brott, bland annat enkla misshandelsfall och tillgreppsbrott. För att främja samarbetet mellan olika delar av rättsväsendet kan en åtgärd vara att genomföra gemensamma kompetenshöjande satsningar. Sådana utbildnings- och vidareutbildningstillfällen är utomordentligt viktiga för att påverka prioriteringarna och öka medvetenheten och kunskapen. Möjligheterna till ökad samverkan mellan de olika verksamheterna inom rättsväsendet borde prövas i högre utsträckning. En sådan samverkan vore eftersträvansvärd t ex inom administration, lokalutnyttjande m.m. Vad som ovan sagts om vidgad samverkan mellan rättsväsendets aktörer bör ges regeringen till känna.
Det krävs ett brett samarbete mellan myndigheterna inom rättsväsendet och för detta krävs ett väl fungerande tekniskt stöd. Tiden bör vara så kort som möjligt mellan brott och straff och korta handläggningstider hos domstolar och andra myndigheter är ett måste.
17 Effektiv miljöbrottsbekämpning
De flesta miljöbrott som begås idag begås inte därför att man vill skada miljön, utan för att man därigenom kan minska sina kostnader. Brotten föregås därför ofta av kalkyler där kostnaderna för eventuellt straff vägs mot vinsten av att bryta mot reglerna. Det är därför mycket viktigt att de straffrättsliga sanktionerna fungerar och att det ska vara kännbart att överträda reglerna. Samhällets budskap måste otvetydigt vara att brott mot miljöreglerna aldrig ska löna sig.
Straffvärdet om ett brott enligt 29 kap miljöbalken skett med uppsåt eller av oaktsamhet skiljer sig på ett anmärkningsvärt sätt från annan generell straffrättslig lagstiftning. Där anses nämligen straffvärdet högre om brottet skett uppsåtligt än om det skett oaktsamt. Så är emellertid inte fallet med miljöbalken. Centerpartiet kan inte se någon anledning till varför miljöbalkens regler ska avvika i detta avseende och förordar därför att en översyn av detta görs.
Ett hinder för en effektiv miljöbrottsbekämpning är rekvisitet "ringa brott" i 29 kap 11 §. Begreppet är inte definierat och orsakar en onödig osäkerhet vid bedömningen av vad som är straffbart, vilket ofta resulterar i att åtal läggs ned. Reglerna i 20 kap rättegångsbalken vad avser åtalsunderlåtelse torde vara tillräckliga. Därför bör rekvisitet avlägsnas ur balken.
Miljösanktionsavgifterna ligger på alltför låga nivåer, vilket bidrar till att företag kallt räknar med att bryta mot reglerna och betala avgifterna om de blir upptäckta. Denna ordning är inte tillständig. Antingen får man höja den högsta miljösanktionsavgiften eller överväga om det överhuvudtaget är nödvändigt med ett takbelopp. Centerpartiet förordar den förstnämnda lösningen. Centerpartiet har redan tidigare framfört ovanstående krav, gällande effektiv miljöbrottsbekämpning, i riksdagen men något beslut är ännu inte fattat.
18 Ökad internationalisering
Samhället blir alltmer komplext och sammansatt. Behoven av specialisering och kompetenshöjning gör sig allt starkare gällande inom olika samhällssektorer. Den ökade internationaliseringen sätter tydliga avtryck även på rättsväsendets vidkommande. Ett öppet och gränslöst Europa innebär att även kriminaliteten rör sig alltmer över gränserna. Den svenska rättsbildningen och rättstillämpningen har också successivt anpassat sig efter EU-rätten, i och med att Sverige sedan några år är bundet av Europarådets konvention om de mänskliga fri- och rättigheterna och till följd av medlemskapet i Europeiska unionen.
EU-medlemskapet har även resulterat i ett ökat samarbete mellan rättsväsendena i olika länder på olika områden. Den s k tredje pelaren i EU, samarbetet i inrikesrättsliga frågor, är under utveckling och Sverige har tagit en ledande roll för att lyfta upp brottsförebyggande arbete som ett viktigt samarbetsområde på den europeiska agendan.
Alla dessa utvecklingstendenser har inneburit att stora delar av rättsväsendet på senare år genomgått kraftiga omorganisationer och strukturförändringar för att moderniseras och anpassas till att klara av den nya tidens förutsättningar, behov och krav. Omorganisationerna har i flera fall skett parallellt med kraftiga besparingar, vilket tagit tid och kraft i anspråk.
Handeln med människor har vuxit explosionsartat de senaste åren och allt fler kvinnor och barn säljs till prostitution och sexhandel. Sverige skall i alla internationella sammanhang verka för att stoppa handeln med kvinnor och barn, stödja offren och införa hårdare sanktioner mot dem som handlar med kvinnor och barn.
Stockholm den 3 oktober 2000
Lennart Daléus (c)
Agne Hansson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Margareta Andersson (c)
Rolf Kenneryd (c)
Kenneth Johansson (c)
Lena Ek (c)
Gunnel Wallin (c)