Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lagstiftningen och tillämpningen av jäv. Motivering
Rättsväsendet i Sverige ska endast ge utrymme för korrekta bedömningar i de ärenden som tas upp. Det händer dock att människor tvivlar på detta och att de oroar sig över att andra hänsynstaganden haft avgörande betydelse för ett mål.
Lagstiftaren har beaktat att en beslutsfattare i sin tjänsteutövning kan komma att låta sig styras av ovidkommande hänsyn eller, annorlunda uttryckt, att beslutsfattaren inte är opartisk eller att risk för partiskhet föreligger. En sådan situation kan uppkomma när saken rör någon eller något som på ett eller annat sätt ligger inom beslutsfattarens intressesfär. Det kan vara fråga om ett ärende eller ett mål som gäller en granne, en medlem i samma idrottsklubb, en bilreparationsfirma som anlitats i många år, närbutiken, en lärare i dotterns klass, en nära bekant till svärföräldrarna etc.
För att om möjligt förhindra partiska beslut samt, inte minst, allmänhetens misstankar om att beslut kan ha fattats på icke opartisk grund, har lagstiftaren lagt fast jävsbestämmelser av skilda slag. Bestämmelserna innebär i stort, att den som är jävig inte får besluta/döma i det aktuella ärendet eller målet eller överhuvudtaget delta i handläggningen, att denne självmant skall förklara sig jävig samt att den som saken rör äger rätt att åberopa jäv mot beslutsfattaren. Upptäcks jävet först i efterhand, kan beslutet/domen ogiltigförklaras.
Bestämmelser om jäv för de allmänna domstolarna, förvaltningsdomstolar- na och förvaltningsmyndigheterna finns intagna i rättegångsbalken, förvaltningsprocesslagen respektive förvaltningslagen.
Syftet med jävsbestämmelserna kan bland annat sägas vara att garantera en tillfredsställande yrkesetik hos beslutsfattarna samt att säkerställa att det är utom tvivel att ett beslut fattats utan ottillbörliga hänsyn. Idag är det dock inte så i alla situationer och mål. Det är nödvändigt att samhället skaffar sig en tydligare policy på området än idag. Idag kan vi ställa oss frågan om en domare är jävig om någon inblandad tillhör samma rotaryklubb som honom eller om det är lämpligt att regeringsråd och justitieråd tillhör samma ordenssällskap med uttalade lojalitetslöften mot varandra. Det samma kan gälla advokaten och åklagaren om de är medlemmar i samma orden. Vi utgår ifrån att regeringen är medveten om frågan och noggrant följer den samt föreslår de åtgärder som behövs.
Stockholm den 2 oktober 2000
Carina Hägg (s)
Margareta Israelsson (s)