Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att snarast möjligt se över reglerna om förtursbehandling av mål med unga målsägande. Motivering
Svenska domstolar behandlar sina mål i den ordning de kommer in till domstolen. Vissa mål följer dock inte den vanliga turordningen, utan behandlas med förtur. Vilka mål som ska behandlas med förtur bestäms i föreskrifter av olika dignitet, allt från lagar till domstolarnas interna arbetsordningar.
De lagregler som finns om förtursbehandling av brottmål är inriktade på den tilltalades situation. Ett exempel är mål där den tilltalade är häktad. För dessa mål gäller särskilda frister som anges i rättegångsbalken. Ett annat exempel på förtursmål är mål mot unga lagöverträdare. De ska - också enligt lag - behandlas med förtur, i vissa fall med samma korta frister som gäller för mål med häktade.
Ett exempel på en situation där det är motiverat att behandla ett mål med förtur är när en mycket ung målsägande ska höras i domstolen. För en ung person kan det vara särskilt påfrestande att behöva vänta på en rättegång och att efter lång tid tvingas minnas händelsen och berätta om den. Att leva med ovissheten om utgången kan också vara tyngre för en ung person än för en mera erfaren.
Man kan naturligtvis tänka sig olika sätt att utforma en förtursregel som är inriktad på unga målsägande. Brottets karaktär och målsägandens ålder är givetvis viktiga faktorer. Ju yngre målsäganden är, desto angelägnare är det med en förtursbehandling. Och det är i första hand sådana brott som riktar sig mot den unges person som motiverar förtursbehandling.
Det kan diskuteras huruvida en förtursregel bör tas in i lag eller om det är tillräckligt med en författning av lägre dignitet. Det är angeläget att frågan med det snaraste blir föremål för översyn.
Stockholm den 2 oktober 2000
Yvonne Ångström (fp)