Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kunna kvarhålla beslagtaget gods under längre tid än vad som är fallet i dag, i det fall det finns skälig misstanke om att det rör sig om stöldgods. Motivering
"Det är bättre att en skyldig går fri än att en oskyldig blir dömd." Detta skall givetvis genomsyra rättsskipningen i en rättsstat.
Det är inte ovanligt att bilar stoppas, både av polis och tull, där det finns anledning att misstänka att de varor som finns i bilen inte är ärligt införskaffade. Det kan röra sig om att man i en och samma bil finner t.ex. ett mycket stort antal rakhyvlar eller glasögonbågar till ett antal som det är skäligt att misstänka inte är inhandlade på ett ärligt sätt eller för personligt bruk. Det kan också förekomma att t.ex. ett stort antal mobiltelefoner hittas gömda i bilens inredning.
Det kan också röra sig om personer som vid inresan till Sverige endast hade mindre summor pengar med sig men som vid utresan har varor för flera tiotusentals kronor.
Det kan t.o.m. röra sig om personer som gripits för stöld på bar gärning och som dömts för detta till villkorlig dom. Vid husrannsakan har man hittat ytterligare varor, som det finns anledning att misstänka var stöldgods. De misstänkta förnekade att dessa varor är stulna. P.g.a. att prislapparna var borttagna och varorna inte var anmälda som stulna, har de fått ta dessa varor med sig då de lämnade Sverige.
Det är en viktig princip att det är polisen/åklagaren som skall bevisa misstanken att de varor jag innehar är orättfärdigt införskaffade. Det är alltså inte rimligt att det är den enskilda människan som skall bevisa att han eller hon äger sina tillhörigheter. Men i en del fall är det rimligt att misstänka att påträffat gods, i t.ex. bilar eller vid husrannsakan, är stöldgods.
I flera fall har polisen inte haft tillräckligt med tid och/eller resurser att bevisa att varorna är stulna. Det kan också vara så att varorna ännu inte rapporterats stulna. De kan vara "snattade" från flera olika affärer, på flera olika orter i Sverige eller i t.ex. Norge. Därför har stölderna ännu inte anmälts.
I en rättsstat kan man naturligtvis inte hålla människor anhållna eller häktade utan att ha tillräckliga misstankar om att de begått ett allvarligt brott. Däremot borde man kunna hålla beslagtaget gods under en betydligt längre tid i det fall att det finns skälig misstanke att det rör sig om stöldgods. Detta skulle underlätta för brottsutredare och öka möjligheten att stulna varor inte får behållas av tjuvarna i så stor omfattning som det finns anledning att anta att dagens regelverk möjliggör.
Stockholm den 27 september 2000
Jeppe Johnsson (m)
Lars Björkman (m)