Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av smugglingsavgift. Inför smugglingsavgift
"Jättebeslag, tullen hittade cigaretter till ett värde av 2,5 miljoner kronor gömda i lastbil" eller "försök att smuggla 7000 liter finsprit avslöjades av tullen vid kontroll av lastbil". Rubriker som dessa är tyvärr ganska vanliga från tullens arbete vid våra olika gränsstationer.
Trots bra arbete från tullen att säkra bevis händer det ganska ofta att det inte är möjligt att få en fällande dom i tingsrätten. Det har blivit ganska vanligt att föraren av lastbilen nekar till brott och kännedom om den uppdagade smugglingen. Det är naturligtvis möjligt att lastbilschauffören talar sanning, men han är oftast mycket medveten om att han har stora chanser att klara sig genom att förneka all kännedom om lastens innehåll.
Självklart skall ingen dömas om han/hon är oskyldig, men det är inte tillfredsställande att tullen gång på gång gör stora beslag av cigaretter och sprit utan att någon kan fällas för brott.
Det går att dra en parallell till oljeutsläpp från båtar. Trots att ett utsläpp är väl dokumenterat och t.o.m. filmat har det visat sig svårt att få någon fälld för brottet. Rättsväsendet har inte lyckats bevisa vem som var ansvarig för utsläppet.
Lag (1980:424) om åtgärder mot förorening från fartyg, inne håller ett kapitel om s.k. vattenföroreningsavgift.
Kap. 8, 2 § lyder:
Vattenföroreningsavgiften skall påföras den fysiska eller juridiska person som vid överträdelsen var fartygets redare. Om det avgörande inflytandet över fartygets drift utövades av någon annan i redarens ställe, skall avgiften dock påföras den andre. Finns inte någon som skall påföras avgiften enligt vad som nu sagts eller kan det inte utan att ärendet blir väsentligt fördröjt fastställas vem denne är, skall avgiften påföras den som vid överträdelsen var fartygets ägare.
I 3 § står det:
Vattenföroreningsavgiften skall bestämmas med hänsyn till utsläppets omfattning samt fartygets storlek.
Uttag av vattenföroreningsavgift har visat sig vara ett betydligt effektivare medel mot oljeutsläpp än hotet om straff. Avgiften verkar ha haft en avskräckande inverkan och antalet utsläpp har minskat.
Då det gäller den ovan nämnda smugglingen, inbringar den stora vinster i de fall den lyckas. Ett nytt grepp i kampen mot denna smuggling vore att införa en avgift som i slutänden drabbar ägaren av lastbilen. Avgiftens storlek bör stå i proportion till den beräknade vinsten av den förtjänst som ett icke upptäckt brott skulle ha inbringat.
Stockholm den 27 september 2000
Jeppe Johnsson (m)