Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om brottsbalkens påföljdsregler då lagöverträdaren är påverkad av allvarlig psykisk störning. Motivering
Enligt svensk straffrätt kan den som begått ett allvarligt våldsbrott av värsta sort inte dömas till fängelse om brottet begåtts under inflytande av en allvarlig psykisk störning, t ex ett rusutlöst abnormtillstånd. Det gällande fängelseförbudet framgår av 30 kap. 6 § brottsbalken.
I 31 kap 3 § brottsbalken ges föreskrifter om överlämnande till rättspsykiatrisk vård.
Lider den som har begått brott, för vilket påföljden inte bedöms kunna stanna vid böter, av en allvarlig psykisk störning, får domstolen överlämna honom till rättspsykiatrisk vård, om det med hänsyn till hans psykiska tillstånd och personliga förhållanden i övrigt är påkallat att han är intagen på en sjukvårdsinrättning för psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång. Sistnämnda bestämmelse gäller oavsett om brottet eller brotten har begåtts under påverkan av en allvarlig psykisk störning eller inte. Men har brotten begåtts under sådan påverkan, får rätten besluta att särskild utskrivningsprövning enligt lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård skall äga rum vid vården, om det till följd av den psykiska störningen finns risk för att den dömde återfaller i brottslighet som är av allvarligt slag.
Därmed kan den situationen uppstå att ett allvarligt våldsbrott begås av en person påverkad av en allvarlig psykisk störning. Vid en senare huvudförhandling har samma person, enligt läkare, tillfrisknat varvid han inte nu kan överlämnas för rättspsykiatrisk vård med eller utan särskild utskrivningsprövning. Personen kan således dömas för mord men eventuellt helt slippa någon påföljd.
Samlingsbegreppet allvarlig psykisk störning har i lagstiftningen om psykiatrisk tvångsvård ersatt de tidigare använda beteckningarna psykisk sjukdom och därmed jämställd psykisk abnormitet. Med det nya uttrycket understryks att ett rent biologiskt sjukdomsbegrepp inte längre får vara grundläggande vid avgörande om psykiatrisk vård skall ske med tvång. Det har ansetts vara viktigt att slå vakt om en helhetssyn på patienten och att ta fasta på att psykiska störningar numera i regel anses kunna återföras på såväl biologiska som psykologiska och sociala faktorer, vilka ofta samspelar och förstärker varandra. (Prop 1990/91:58 s 85.)
Av praxis (NJA: 1995 sid 48) framgår följande: "Vad gäller frågan huruvida 30 kap 6 § BrB är tillämplig när påföljd för brotten skall bestämmas förtjänar beaktas att lagrummet närmast före 1991 års lagstiftning innehöll ett förbud mot att döma till annan påföljd än överlämnande till särskild vård, böter eller skyddstillsyn för brott som någon begått under inflytande av sinnessjukdom, sinnesslöhet eller annan själslig abnormitet av så djupgående natur att den måste anses jämställd med sinnessjukdom. Denna regel - som i sak överensstämde med den vid BrB:s tillkomst upptagna bestämmelsen i 33 kap 2 § - var principiellt sett inte avsedd för tillfälliga och snabbt övergående abnormtillstånd.
Med sikte på sådana tillstånd hade i lagrådsremissen till BrB i stället föreslagits en särskild straffrihetsregel för fall då någon utan eget vållande tillfälligt råkat i sådant tillstånd att han var från sina sinnens bruk. Sistnämnda regel var, liksom 5 kap 5 § 2 st i den tidigare gällande strafflagen, avsedd för sådana tillfälliga omtöckningstillstånd som var så höggradiga att gärningsmannen fullständigt saknat herravälde över sin vilja och förmåga att inse handlingens betydelse. Regeln fick emellertid utgå med anledning av kritik inom lagrådet (NJA II 1962 s 509 ff). I stället infördes ett tillägg i 1 kap 2 § 2 st BrB, där det föreskrivs att, om en gärning begåtts under självförvållat rus eller gärningsmannen på annat vis genom eget vållande var tillfälligt från sina sinnens bruk, detta inte skall föranleda att gärningen inte anses som brott. " "Bedömningen enligt den nu gällande lagstiftningen kompliceras emellertid av att man vid dennas tillkomst åsyftat att uppnå principiell överensstämmelse mellan kriterierna för psykiatrisk tvångsvård, för överlämnande till rättspsykiatrisk vård och för det förbud att döma till fängelse som numera innefattas i 30 kap 6 § BrB."
"Trots vad som nyss sagts om den åsyftade principiella överensstämmelsen mellan den psykiatriska tvångslagstiftningens och BrB:s regler bör detta förhållande inte utan vidare innebära att fängelseförbudet i 30 kap 6 § BrB blir tillämpligt. Om detta förbud generellt skulle anses omfatta även tillfälliga psykosartade tillstånd utlösta av alkohol- eller narkotikaberusning, skulle en ingripande förändring av den tidigare gällande ordningen ha åstadkommits, som inte närmare berörts i förarbetena till lagstiftningen och som inte rimligen kan ha varit åsyftad."
Det nuvarande rättsläget, enligt brottsbalken, torde av många människor med viss rätt uppfattas som stötande och som en skymf mot brottsoffret/-en. För att motverka absurda påföljder för extremt grova våldsbrott har dock gällande rätt glädjande modifierats genom ovan redovisade rättspraxis. Det är dock alltid svårt att via praxis tolka fram gällande rätt.
Det är av största vikt att regeringen snarast återkommer med ett förslag på förändrad lagstiftning för att i framtiden undvika att allvarliga våldsbrott begångna under "psykosartade tillstånd" riskerar leda till en dom utan adekvat påföljd.
Stockholm den 25 september 2000
Johan Pehrson (fp)
Sofia Jonsson (c)