Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändrad riktpunkt för grovt narkotikabrott vid innehav av drogen kat. Ändra riktpunkten för innehav av kat
Justitieministern svarade under riksdagsåret 1999/2000 på en fråga om vilka åtgärder som avses vidtagas för att minska missbruket av drogen kat. Eftersom det ansågs vara en fråga för socialministern överlämnades den till honom och han svarade bl.a. följande:
"Regeringen har genom narkotikaklassningen gett, socialtjänst, tull och polis, incitament för åtgärder inom respektive ansvarsområde och förlitar sig därmed på att det ansvar som myndighetsutövningen medför används på ett för verksamheten fullgott sätt."
Socialtjänsten sliter med frågan. Det gör även polis och tull inom den ram som nuvarande spelregler ger dem.
Katmissbruket bland somalier förorsakar en rad problem och att missbruket är omfattande styrks av att den Somaliska Föreningen mot Kat uppger att ca 40 procent av de vuxna somaliska männen i området S:a Järva missbrukar kat.
Kat påverkar kroppen genom ökad puls, stegrat blodtryck, ökad andning, ökad kroppstemperatur och vidgade pupiller. De psykiska effekterna är en känsla av upprymdhet, välbefinnande och kraft, en upplevelse av gott minne och gott intellekt samt en föreställning om god problemlösningsförmåga. Vid högre doser inträder förvirring och hallucinationer. Kat dämpar dessutom aptiten, vilket medför att kattuggare ofta blir undernärda. Missbruket för även med sig en rad obehagliga biverkningar. Det finns dokumenterade fall av katmissbrukare som blivit psykotiska och tagit sitt eget liv.
En annan konsekvens av missbruket är att våldsbenägenheten ökar. Det finns en rad dokumenterade våldsbrott. Katmissbrukets påverkan på familjevåldet är tyvärr inte utredd. Några somaliska kvinnor har försökt väcka frågan utan att få något gensvar.
Vid brukandet av kat tuggas plantans färska skott, fina grenar och blad. Dessa tuggas samman till en liten boll som man har innanför kinden. Saften sväljs medan bollen ligger kvar i kinden. En vanlig dagsdos är ett knippe, en s.k. marduuf. Den väger ungefär 150-300 gram. En marduuf tar ca 4-6 timmar att förbruka.
Genomsnittsvikten på gjorda beslag i västra Stockholm är 160 gram. Missbrukarna köper vanligtvis en marduuf åt gången. På grund av att de aktiva substanserna katin och katinon snabbt tappar sin kraft när katet blir äldre köper man bara en eller högst två dagsransoner. Det måste således ske en kontinuerlig och frekvent införsel av kat för att tillfredsställa behoven.
Gränsen mellan ringa narkotikabrott och normalgraden ligger i dag på två kilo avseende kat. Med vikten 160 gram skulle detta innebära att 12 stycken marduufer är ringa brott. Det är inte troligt att någon innehar mer än högst 4- 5 marduufer för eget bruk. Den allt för höga viktgränsen leder därmed till att polisen inte har tillräckliga verktyg för att ingripa mot missbrukarna.
Riktpunkten för grovt narkotikabrott avseende kat är i dag 400 kilo. Det finns varken kundunderlag eller praktiska möjligheter att smuggla in större volymer än 100 kg. Därmed kan även smugglarna komma undan med relativt lindriga påföljder.
Socialministern hade i frågesvaret rätt, så till vida, att riksåklagaren har möjlighet att gå in och ändra på viktgränserna för kat när det gäller klassning som grovt, normalt eller ringa brott. Tyvärr har han inte använt sig av den befogenheten. Möjligen kan den kärva ekonomiska situationen inom rättsområdet och det faktum att både polis och åklagare måste göra hårda prioriteringar fått honom att avstå.
Bland somalier och främst bland somaliska kvinnor har man emellertid den uppfattningen att svenska myndigheter inte tar problemen på allvar, just på grund av att det gäller en liten grupp flyktingar och invandrare.
Detta är mycket olyckligt och ytterligare ett skäl för riksdagen att ta initiativ till en lagändring när det gäller påföljder för narkotikabrott där drogen kat är inblandad.
Riktpunkten för när innehav av kat bedöms som grovt narkotikabrott bör därför avsevärt sänkas.
Stockholm den 19 september 2000
Elizabeth Nyström (m)
Lars Björkman (m)