Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen snarast förstärker och konkretiserar beskrivningen av hur det brottsförebyggande arbetet skall utvecklas. Motivering
Skrivelsen Brott kan förebyggas! som regeringen presenterat för riksdagen är ett tomt dokument över en tom kriminalpolitik. På nästan sjuttio sidor lyckas regeringen med konststycket att foga ord efter ord, stycke efter stycke utan att få någonting sagt.
I sammanfattningen skriver regeringen att skrivelsen kommit till för att "det finns anledning att beskriva hur arbetet att förebygga brotten utvecklats på ett antal områden och nivåer sedan programmet beslutades".
70 sidor senare är man som läsare inte mycket klokare. Abstraktioner som "åtgärder som avser stödja och främja det lokala brottsförebyggande arbetet" staplas på varandra utan att leda till någon beskrivning av vad dessa främjande och stödjande åtgärder består i. Pengar betalas ut, men vad görs? Har det haft något resultat? Regeringen har inget svar.
Det mest frapperande förutom den totala bristen på resultat i form av mätbar minskad brottslighet med redogörelsen är myndighetsperspektivet. Samarbete mellan myndigheter är en av hörnstenarna, vad samarbetet skall bestå av nämns inte. När medborgarna kopplas in så är det som gratis arbetskraft för att sköta det som en gång i tiden var polisens uppgifter.
Att förebygga brott
Regeringens handlingsplan vilar på en mycket bräcklig teoretisk grund. De forskare som nämns i skrivelsen är kriminologerna Cohen och Felson. Men stora delar av deras teorier går regeringen förbi. Och man kan ju förstå varför, eftersom några av deras teorier knappast passar in i regeringens retorik.
Den modell som regeringen grundar sitt brottsförebyggande arbete på är den s.k. rutinaktivitetsteorin. För att brott skall äga rum enligt den här modellen krävs att det samtidigt finns en motiverad gärningsman, ett lämpligt offer eller brottsobjekt samt frånvaro av s.k. kapabla väktare.
Med en skrivbordsprodukt som denna har Cohen och Felson förklarat den ökade brottsligheten i USA under 1960-och 1970-talen. De fann att inbrotten ökade på grund av att kvinnorna i allt högre utsträckning lämnat hushållsarbetet och börjat förvärvsarbeta. Följden av detta blev att husen i allt större utsträckning lämnades obevakade under dagtid (frånvaro av kapabla väktare).
Detta är inte en bild av brottslighetens orsaker som passar in i regeringens skrivelse, och den tas givetvis inte upp i skrivelsen. Cohens och Felsons förklaringsmodeller är avsedda för universiteten - och som teori är de eleganta - men det är omöjligt att lägga dem till grund för en praktiskt inriktad kriminalpolitik. Vad är lösningen på kvinnornas uttåg i arbetslivet? Man kan väl knappast i brottsförebyggande syften tvinga dem tillbaka till spisen, bara för att vaka över sina hem.
Det naturliga för en modern rättsstat är ju i stället att anpassa de brottsbekämpande insatserna efter de samhällsmönster som råder. När egendom med alltmer stöldbegärligt gods lämnas utan bevakning på dagtid, så är det helt enkelt samhällets skyldighet att tillhandahålla de kapabla väktare som krävs för att förhindra brott. Det är innebörden av det samhällskontrakt som alla medborgare slutit med statsmakten.
Alternativet är att inrätta s.k. gated communities där medborgarna genom privata medel löser bristen på kapabla väktare. Den rättstrygghet som borde omfatta alla, kommer då att bli ett privilegium för de resursstarka medborgarna.
De flesta bedömare i Sverige anser nog att regeringen bör undvika en sådan utveckling. I stället bör brottsligheten bekämpas med fler "kapabla väktare" i form av poliser.
Nu är inte fler poliser en lösning som regeringen tar upp, troligtvis av ekonomiska skäl. I stället för poliser får vi ord som "primär, sekundär och tertiär brottsprevention". Exakt vad denna brottsprevention består av anges inte, bara att den kan riktas till hela befolkningen, städer eller de enskilda brottslingarna.
Påverkar brottsförebyggande insatser brottsutvecklingen?
Regeringens ambition med handlingsprogrammet "Allas vårt ansvar" är att införa en kriminalpolitisk helhetssyn och främja och anlägga ett brottsförebyggande perspektiv. Detta är enligt regeringen "den mest effektiva metoden för att minska brottsligheten och öka tryggheten".
Regeringens helhetsperspektiv borde ju därmed rimligen ha fått synliga effekter i brottsstatistiken. Men avsnittet om hur brottsförebyggande insatser påverkar brottsutvecklingen är förvånansvärt kort. Av skrivelsens 70 sidor ägnas knappt en halv sida åt att svara på frågan: "Påverkar brottsförebyggande insatser brottsutvecklingen."
Några svar ges inte, och, skriver regeringen, att göra sådana mätningar är mycket komplicerat. Det går helt enkelt inte att veta om den brottsförebyggande insatsen har någon effekt. Sedan hänvisar man till pågående utvärderingar som möjligen kan ge en bild över insatsernas effektivitet. Det är anmärkningsvärt att regeringen efter sex år inte kan prestera en redovisning över de åtgärder som skall utgöra "de mest effektiva metoderna" för att bekämpa brott.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att regeringen inte under sex år funnit något stöd för att brottsförebyggande åtgärder påverkar brottsligheten. Regeringens övertygelse är helt baserad på förhoppningar. Det är, för att utrycka det milt, i högsta grad anmärkningsvärt.
Jämför vår brottsutveckling där inte minst våldsbrotten ökat och gjort Sverige till ett våldsamt land, även med internationella mått mätt med den i USA under 1990-talet. Brottsligheten har där minskat åtta år i rad. Receptet? Satsa på att få ut fler poliser på gatorna, och öka andelen brottslingar som grips och lagförs.
Inte ens den pågående högkonjunkturen och den minskande arbetslösheten i Sverige har gjort att brottsligheten i Sverige sjunkit märkbart. Det är Moderata Samlingspartiets uppfattning att det kriminalpolitiska vägval regeringen gjorde i och med "Allas vårt ansvar", är orsaken till detta misslyckande.
Stängningen av Polishögskolan under tre år på 1990-talet har lett till en polisbrist som gör det i praktiken omöjligt att få ner brottsligheten. Med uppklarandeprocent på 20-25 procent har regeringen skapat utrymme för fler motiverade gärningsmän att hitta fler miljöer utan kapabla väktare.
Om brottsligheten efter sex år med detta nationella handlingsprogram inte visar några tecken på att minska på grund av den förda politiken, är det då inte dags att slå in på en annan väg och överge handlingsprogrammet? Ja, på grundval av den aktuella skrivelsen går det inte att ge ett entydigt besked på den frågan. Luckorna i redogörelsen är alltför stora, inte minst vad avser resultaten. Effekten av en alternativ inriktning, där polisen och dess uppklarandeprocent får en annan vikt, bör också utredas.
Moderata Samlingspartiet anser att regeringens skrivelse är så pass bristfällig i sin redogörelse av de insatser som gjorts och deras effekt på brottsligheten, att vi begär att riksdagen bör som sin mening ge regeringen till känna att den snarast skall förstärka och konkretisera beskrivningen av hur det brottsförebyggande arbetet utvecklats och vilka resultat dessa har haft på den anmälda brottsligheten.
Det finns skäl att anta att det är dags att överge det nationella handlingsprogrammet Allas vårt ansvar. Handlingsplanen är ett misslyckande så här långt. Hur länge skall detta misslyckande drivas vidare?
Både brottsbekämpning och brottsförebyggande är regeringens ansvar. Moderata Samlingspartiet efterlyser ett nationellt handlingsprogram där regeringen återigen påtar sig rollen som den yttersta garanten för rättstryggheten i Sverige. Sveriges medborgare har väntat i sex år på en minskande brottslighet. Regeringen kan inte låta dem vänta i sex år till.
Moderata Samlingspartiet har länge engagerat sig i det brottsförebyggande arbetet. Detta har bl.a. resulterat i ett antal förslag till förändringar. Glädjande nog fick vi nyligen uppleva att ett av våra mångåriga krav, nämligen införandet av familjerådslag, fick stöd av riksdagen. Emellertid återstår många av våra förslag, vilka lämpligen regeringen bör studera närmare i samband med sitt utarbetande av ett brottsförebyggande program.
Familjen är grunden i det brottsförebyggande arbetet. Föräldrarnas roll som normöverförare kan inte underskattas. Det är därför påkallat att göra en analys av familjepolitiken och de hinder för föräldrarna att leva upp till sin viktiga brottsförebyggande roll, som dagens politik kan innebära. Det är i detta sammanhang också viktigt att se på hur regler kan ändras för att stärka föräldrarollen vad gäller rättigheter och skyldigheter.
Närpolisen var tänkt att fungera som det allmännas nav i det brottsförebyggande arbetet. Senare års utveckling inom polisen har snarast resulterat i att denna funktion undergrävts. Det är därför nödvändigt att förstärka närpolisen och tydligare markera vikten av dess arbete som brottsförebyggare.
Moderata Samlingspartiet har också återkommande föreslagit förändringar i påföljdssystemet för unga. Ledstjärnor bör vara snabbhet och tydlighet. Även här bör regeringen i sitt handlingsprogram redovisa på vilket sätt dessa, av alla omfattade, principer kan genomföras.
Stockholm den 20 februari 2001
Gun Hellsvik (m)
Anders G Högmark (m)
Maud Ekendahl (m)
Jeppe Johnsson (m)
Anita Sidén (m)
Cecilia Magnusson (m)
Karin Enström (m)
Lars Björkman (m)