1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nödvändigheten av att polisen och kriminalvården ges utökade resurser.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av en fungerande normbildning.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förebyggande åtgärder mot narkotikaproblem.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om insatser för att motverka segregationen.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om målsättningen med närpolisens verksamhet.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att verksamheten med medling fortsätter.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kriminalvårdens roll i det brottsförebyggande arbetet.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade insatser för brottsoffer och vittnen.
2 Inledning
Den här motionen är väckt med anledning av regeringens skrivelse 2000/01:62 Brott kan förebyggas! Regeringen berättar i skrivelsen vad den gjort och ämnar att göra för att det brottsförebyggande arbetet skall ge gynnsamma resultat. Skrivelsen får dock inte bara stanna vid vackra skrivna ord. Trots att regeringen verkar ha ambitioner så tillskjuts inte nog med resurser. Det behövs ett samlat grepp där det krävs att rättsväsendet samverkar med många olika samhällsområden. Glädjande nog har även regeringen börjat att inse detta efter påtryckningar från bland annat Centerpartiet. I den föreliggande skrivelsen föreslår regeringen en del förändringar. Mycket har gjorts och mycket är bra men vi kan dock konstatera att det behövs en del kompletteringar för att få det brottsförebyggande arbetet tillräckligt bra.
3 Uppbyggnad
I arbetet att stödja och främja det brottsförebyggande arbetet är det av största vikt att fortsätta vända sig mot enskilda medborgare, företag, föreningar, näringslivet, kommunala myndigheter och olika organisationer. Att det idag finns 196 lokala brottsförebyggande råd runt om i landet är väldigt positivt. Eftersom detta arbete är under uppbyggnad, får regeringens skrivelse inte bara stanna vid löften utan det måste verkligen till ett reellt stöd både ekonomiskt och organisatoriskt. En del av de avsatta pengarna bör även användas i ett uppmuntrande syfte. Så att de som engagerar känner att de får det erkännande som de såväl förtjänar. Det är även nödvändigt att t ex närpolisen och kriminalvården ges ökade resurser så att även dessa områden har möjlighet att påverka det brottsförebyggande arbetet på ett konstruktivt och positivt sätt. Vad som ovan sagts om utökade resurser till polisen och kriminalvården bör ges regeringen till känna.
4 Att förebygga brott
Skrivelsen har tyvärr inte tillräckligt betonat vikten av en fungerande normbildning. Regeringen får inte glömma bort att varje samhällssystem bygger på en normbildning som reglerar rätt och fel i umgänget mellan människor. Såväl skrivna som oskrivna regler är viktiga för ett samhälles funktion och påverkar dess utformning. Denna normbildning spelar en avgörande roll för att förhindra brott. En modern familjepolitik, som utgår från barns rätt att känna trygghet under uppväxten, måste förenas med en samhällelig dialog om normer och värderingar samt om familjens ansvar för de värderingar man förmedlar till barnen. Samhället måste naturligtvis erbjuda familjerna stöd i detta arbete.
Det viktigaste ansvaret för barns normbildning och därigenom den grundläggande brottsförebyggande verksamheten ligger hos familjen. Det är främst i familjen som barn ges de värderingar och normer som de därefter följer hela livet. Det är familjen och den närmaste omgivningen som kan hjälpa till att avhålla barn och ungdomar från att begå brott eller då brott redan begåtts kan hjälpa till att sätta gränser och reda ut orsakerna till brottet.
Såväl barn som vuxna har ett behov av trygghet. All erfarenhet visar att den uppväxande individen behöver ett visst mått av trygghet för att utvecklas till en stark, trygg och empatisk människa. Det går inte att blunda för att graden av trygghet och kärlek i familjen ofta har en avgörande betydelse för ett barns framtida utveckling. Barn som inte kan känna en trygg förankring i relationen till sina föräldrar eller till andra personer i sin omgivning får ofta livslånga skador i sin egen förmåga till kärlek, empati och respekt för andra människor.
Skola och barnomsorg har också ett stort normbildningsansvar. Diskussionen om rätt och fel måste börja tidigt. Skolans personal har goda möjligheter att följa barns och ungdomars utveckling. De kan tidigt upptäcka sociala problem och begynnande kriminella tendenser.
Det utvecklade svenska föreningslivet har också stor betydelse för normbildningen. Genom att barn och ungdomar deltar i föreningsverksamhet lär de sig att respektera demokratiska värderingar. Föreningslivet skapar också möjligheter till meningsfulla fritidssysselsättningar.
Engagemanget från allmänheten och de ideella organisationerna måste bättre tas tillvara. Det är viktigt att dessa ideella människor och organisationer får det rätta stödet. Samordningen och samarbetet mellan myndigheter, enskilda och olika organisationer måste därför stärkas och utvecklas. Vad som ovan anförs om vikten av en fungerande normbildning bör ges regeringen till känna.
5 Drogförebyggande arbete bland ungdomar
Insatser som syftar till att minska efterfrågan på narkotika är av avgörande betydelse för den framtida drogutvecklingen. Det finns idag stora problem, främst brister i information och kunskapsspridning. Vidare så saknas det kunskap och resurser att nå utsatta barn och ungdomar. Centerpartiet anser att skolan är den viktigaste platsen för drogprevention eftersom det här finns möjlighet att nå ungdomarna. I skolan finns också de bästa förutsättningarna att tidigt observera avvikande beteende och vidta åtgärder. De viktigaste förutsättningarna för ett framgångsrikt preventivt arbete måste vara att arbetet präglas av flexibilitet, långsiktighet och struktur samt att insatserna utgår från ett socialt helhetsperspektiv. Vad som ovan anförs om förebyggande åtgärder mot narkotikaproblem bör ges regeringen till känna.
6 Insatser mot segregation
Regeringen slår i skrivelsen fast att ett av de övergripande målen för storstadspolitiken är att bryta den sociala och etniska segregationen i storstadsregionerna och att verka för jämlika levnadsvillkor. Centerpartiet välkomnar att regeringen kommit till insikt om detta. Det finns idag segregerade områden i Sverige med stor arbetslöshet och omfattande sociala problem, vilket ofta leder till ett ökat utanförskap och i förlängningen till en ökad kriminalitet. I sådana områden finns risken att människor tappar framtidstron och tilltron till samhällets förmåga. I ett läge där tilltron till samhället går förlorad finns det uppenbara risker att grupper skapar egna normsystem som inte är förenliga med det övriga samhällets normer och lagar. Det är främst i sådana miljöer som gängbildningar, drogproblem och grov kriminalitet kan få fäste bland ungdomar. Detta måste självklart motverkas.
Det finns två viktiga skäl till ökad brottslighet. Det är dels det ökande antalet tillfällen till brott i samhället, dels bristande social kontroll. Därför krävs ett omfattande arbete med att öka både självkontrollen och den sociala kontrollen. Detta arbete kan inte enbart skötas av de rättsvårdande institutionerna. Det är ytterst en fråga om allas ansvar, välfärd och fördelningspolitik. Den av regeringen förda invandrarpolitiken har i stort riktat sig till invandrare som grupp och inte som enskilda individer med olika bakgrund och förutsättningar. Det har bidragit till att invandrarskap förknippats med "annorlundaskap". Invandrarpolitiken, tillsammans med den särskilda administration som byggts upp för att genomföra den, har kommit att på ett olyckligt sätt förstärka en uppdelning av befolkningen i "vi" och "dom". Politiken har således motverkat sitt eget syfte och medverkat till att skapa det utanförskap många invandrare och deras barn upplever i det svenska samhället. Strävan i gemenskapen måste vara att människor känner sig behövda, accepterade och att de fyller en funktion i samhället. Vad som ovan anförts om insatser för att motverka segregationen bör ges regeringen till känna.
7 Boendesituationen
I allt fler undersökningar kan man utläsa att allt fler känner en stor otrygghet i våra bostadsområden. Många känner en oro för inbrott, överfall, våldtäkt och andra kriminella handlingar i den egna hemmiljön. Vi måste kunna känna oss trygga i vårt boende, hur ska vi annars kunna utveckla en harmoni i samhällslivet i övrigt? Det är till stor del vardagstillvaron som formar oss som människor.
Kommunerna bör i sin planeringsprocess systematiskt gå igenom alla åtgärder som kan genomföras för att framför allt kvinnor och ungdomar ska känna trygghet där de bor eftersom det är dessa grupper som känner sig mest utsatta. Ett första steg kan vara att lyssna på vad kvinnorna och ungdomarna har att säga om var och när de känner sig otrygga. Åtgärderna kan handla om utformningen av den fysiska miljön eller att kvinnor och ungdomar som oftast känner sig utsatta lätt kan få den hjälp och det stöd de behöver. Framför allt handlar det dock om att föra ut diskussionen om kvinnofrid och ungdomsfrid på skolor, arbetsplatser och i bostadsområdena. Kvinnofrid och ungdomsfrid bör vara en del av det dagliga samtalet.
Ett viktigt förebyggande arbete är att planera bostadsområden som motverkar kriminalitet. Sterila, storskaliga och anonyma bostadsmiljöer fungerar som katalysatorer för vandalism och skadegörelse i alla former. Vi är övertygade om att det går att skapa ökad trygghet i bostadsområden om man planerar varma och välkomnande miljöer. Det går att göra mycket för att förvandla anonyma och sterila gårdar och gator till levande och trygga miljöer. Det är viktigt att de boende själva får möjlighet att föreslå förändringar och medverka i genomförandet. Eftersom Centerpartiet anser att brottsförebyggande aspekter alltid bör tas med i såväl planeringen av bostadsområden som samhällsplanering i övrigt är vi positiva till att regeringen tänker ge BRÅ i uppdrag att fortsätta stödja kommunernas arbete med att beakta de brottsförebyggande aspekterna i stads- och bebyggelseplaneringen.
8 Polisens roll i det brottsförebyggande arbetet
I skrivelsen redogör regeringen för vikten av en fungerande närpolis och behovet av att den polisiära verksamheten tillförs mer medel. Det är dock hög tid att tillse att detta omvandlas i praktisk politik och inte fortsätter att bara vara tomt prat. Samtidigt som regeringen bara pratar kan vi se runt om i landet hur kritiskt läget är när det gäller närpolissituationen.
Polisorganisationen måste vara uppbyggd på ett effektivt och ändamålsenligt sätt samt kontinuerligt tillföras såväl materiella som personella resurser som möjliggör ett högkvalitativt polisarbete. Samhället måste ta detta ansvar i hela landet. Detta är något som nuvarande regering måste komma till insikt med.
I Stockholmsområdet stängs 10 närpolisstationer trots att att dessa poliser är utomordentligt värdefulla bl a för att komma tillrätta med det växande ungdomsvåldet och de rasistbetonade övergreppen. Enligt en undersökning utförd av Polisförbundet uppger 80 % att de inte kan utföra sina närpolisuppdrag trots att regeringen anser att det var ett så kallat prioriterat område. Situationen är nu så allvarlig att det uppenbarligen inte längre går att förebygga och bekämpa brottsligheten på ett effektivt sätt. Detta får en fungerande rättsstat aldrig acceptera.
Tanken med närpolisreformen var att skapa förutsättningar för ett mer lokalt utformat polisväsende. Centerpartiet välkomnade en sådan decentralisering, eftersom det bland annat möjliggör att polisens arbete i högre grad kan utformas efter lokala behov och förutsättningar samt då möjligheterna för polisen att förebygga och förhindra brott ökar. Närpoliserna måste vara synliga och därmed vara ute i samhället så mycket som möjligt inom sitt närpolisområde. För att det ovanstående skall bli realistiskt genomförbart måste det till mer resurser.
Centerpartiet konstaterar att närpolisen och dess problemorienterade arbetssätt spelar en viktig roll i det brottsförebyggande arbetet av flera skäl. Det problemorienterade arbetssättet innebär bland annat att närpolisverksamheten skall bedrivas i samverkan med dem som bor och verkar i området samt att de poliser som är verksamma i närpolisområdet skall arbeta mot brotts- och trygghetsrelaterade mål, där varje polis tilldelas ett personligt ansvarsområde (geografiskt eller funktionellt). Arbetssättet innebär vidare att arbetet skall inriktas mot vardagsbrottsligheten inom närpolisområdet, mot de där förekommande ordningsproblemen samt i synnerhet mot vålds- och narkotikabrott. Ungdomsbrotten skall så långt som möjligt handhas av närpolisen. Vad som ovan anförts angående målsättningen med närpolisens verksamhet bör ges regeringen till känna.
9 Ungdomsbrottslighet
Många ungdomar bryter någon gång mot lagen. Det är dock viktigt att erinra sig att de allra flesta ungdomar inte fortsätter med brottslig verksamhet eller fastnar i en brottsbana. Huvuddelen av de ungdomar som begår brott kommer inte att bli kriminella som vuxna. Det finns dock ett fåtal unga som behöver tydligare signaler från samhällets sida för att förstå att de överträtt lagen och att de är inne på fel spår. Därför anser Centerpartiet att samhällets reaktion på ungdomsbrott måste präglas av snabbhet och ett fast och konsekvent agerande.
Under 1999 pågick en försöksverksamhet med medling i Sverige. Medling är ett möte där gärningsman och brottsoffer träffas tillsammans med en opartisk medlare. Målet med medling är att ge tillfälle för ungdomar och deras brottsoffer att gemensamt reflektera över det som hänt och hur det påverkat dem. Brottsoffret får upprättelse och en möjlighet att bearbeta följderna av brottet. Den unge gärningsmannen får möjlighet att ta ansvar för sina handlingar och ställa till rätta efter sitt brott. Centerpartiet ställer sig positivt till denna verksamhet och anser att den bör fortsätta. Vad som ovan anförts om medling bör ges regeringen till känna.
10 Kriminalvårdens roll i det förebyggande arbetet
Antalet unga i häkte har ökat, vilket har medfört problem, eftersom dessa inte kan hållas skilda från äldre häktade som i flera fall dessutom är återfallsförbrytare. Vidare har det framkommit att intagna under 21 år placeras tillsammans med äldre intagna runt om i landets fängelser. Detta går emot uppsatta regler för kriminalvården och måste snabbt åtgärdas så att de yngre intagna får ökade möjligheter att fjärma sig bort från de tyngre kriminellas inflytande.
En utgångspunkt för kriminalvården måste vara att den intagne direkt när verkställigheten påbörjas får möjlighet att förbereda "livet utanför murarna"; en laglydig tillvaro utanför anstalten. De intagna måste få alla möjligheter till att utveckla det personliga ansvaret genom bl a grundläggande utbildning och arbetsträning. Dessutom bör målet alltid vara att få bort narkotikan från våra anstalter. Att förbättra de intagnas förutsättningar i dessa avseenden är avgörande för att minimera risken för återfall i brott.
Om det finns särskilda skäl kan en intagen i enlighet med § 34 lagen om kriminalvård i anstalt, medges att vistas utanför anstalten under lämplig tid för att bli föremål för särskilda åtgärder som kan antas underlätta hans anpassning i samhället. Idag sker det ofta att anstalter säger nej till ansökningar från de intagna att få behandling enligt § 34 med hänvisning till det ekonomiska läget. Detta är tyvärr ett problem som regeringen väljer att inte beröra i skrivelsen vilket är beklagligt. I skrivelsen ger regeringen istället förslag på att utveckla § 34-placeringar vilket i sig är bra men vad hjälper det när det inte finns resurser till att efterleva givna direktiv. Vad som ovan anförts om kriminalvårdens roll i det brottsförebyggande arbetet bör ges regeringen till känna.
11 Insatser för brottsoffer och vittnen
Brottsoffrens situation måste uppmärksammas ytterligare. Därför är det beklagligt att regeringen väntat så länge med propositionen angående förbättrat stöd till brottsoffren och det nationella handlingsprogrammet för att skydda vittnen. I skrivelsen lovar dock regeringen att dessa snart skall presenteras för riksdagen. Det är viktigt att regeringen tar med sig att hänsynen till offrens berättigade krav på skydd mot gärningsmannen alltid måste prioriteras. De som utsätts för brott eller är nära berörda av brott får ofta men för livet. Tyvärr har samhället hittills inte alltid ansett sig ha råd att hjälpa och stödja brottsoffren.
Att förhindra våld mot kvinnor och barn måste få ökad prioritet i hela samhället, inte minst inom polisorganisationen. Organisation och rutiner bör anpassas till detta synsätt. Det behövs exempelvis tydliga rutiner för tidigt beslut om förundersökning och en aktiv förundersökningsledning. Även informationen inom polisen måste förbättras. I dag är det t ex inte självklart att närpolisen i området där kvinnan bor blir informerad om misshandeln.
I situationer där kvinnor utsätts för våld drabbas ofta även barn. Våld som förvandlar kvinnors och barns trygghet till en tillvaro i skräck och som inskränker kvinnors frihet måste bekämpas effektivare. Samhällets mål måste vara en "nollvision" för våld mot kvinnor och barn. För att uppnå detta krävs omfattande åtgärder. Alla samhällets aktörer måste inventera vilka möjligheter som finns och samverka kring dessa för att öka kvinnors trygghet och förebygga brott.
Den vanligaste typen av brott mot homosexuella är hotelser, trakasserier och våld. Polisen och rättsväsendet i övrigt måste få ökade kunskaper om homosexualitet genom förbättrade utbildningsinsatser. I det lokala brottsförebyggande arbetet bör samarbete mellan polis och bi/homosexuellas organisationer ske för att effektivt hindra brott.
Ett väl fungerande rättssystem förutsätter att en process får fortgå ostörd. Centerpartiet ser med stort allvar på händelser de senaste åren då vittnen har dragit tillbaka sina vittnesmål under hot eller press utifrån. Brottsligheten i Sverige har förändrats genom en ökad organiserad brottslighet. Detta har lett till att hot och press gentemot målsägande och vittnen har ökat. Vittnenas ställning som en central del av rättsväsendet måste tryggas genom att skyddet för målsäganden och vittnen förbättras.
Centerpartiet anser att det finns skäl att förstärka skyddet för vittnen och målsägare. Vittnen bör i ökad omfattning ges stödpersoner, som kan hjälpa till såväl under en förundersökningsprocess som under själva domstolsförhandlingarna. Det finns vidare skäl att se över om domstolarnas tillträdeskontroll bör skärpas och i vilken mån domstolarnas utformning påverkar vittnenas situation. Det är t ex inte acceptabelt att vittnen eller målsäganden inför en förhandling tvingas sitta i samma rum som den åtalade. Kunskapen och medvetenheten om brottsoffers situation måste få större uppmärksamhet inom rättsväsendet och i högre grad påverka rättsväsendets prioriteringar. Vad som ovan anförts om ökade insatser för brottsoffer och vittnen bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 14 februari 2001
Gunnel Wallin (c)
Viviann Gerdin (c)
Rigmor Stenmark (c)
Margareta Andersson (c)
Marianne Andersson (c)
Sven Bergström (c)
Agne Hansson (c)
Åsa Torstensson (c)