Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kostnadsfördelning för rättspsykiatrisk vård. Kostnadsfördelning för rättspsykiatrisk vård
Antalet personer som döms till rättspsykiatrisk vård är i dag större än tidigare, detta samtidigt som vårdtiderna tenderar att bli längre. Eftersom det inte utgår några särskilda medel från staten för dem som dömts till rättspsykiatrisk vård belastas berörda landstings budgetar allt hårdare av det ökande trycket på vårdplatserna.
Som exempel kan nämnas Psykiatricentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som i dagsläget har ansvaret för 42 patienter dömda till rättspsykiatrisk vård. Dessa patienter vårdas i dag på tre nivåer; några på specialsjukhus (Säter, Växjö, Sundsvall och Sala) där vårdtiderna är svåra att ange. Det finns patienter som har varit på specialsjukhus i 15 år medan andra har slussats ut efter två till tre år. Några av patienterna vårdas på sjukhusets egna specialenhet och andra vårdas på allmänpsykiatriska avdelningar och har där vårdtider på ett och ett halvt till tre år.
På de allmänpsykiatriska avdelningarna tar de patienter som dömts till rättspsykiatrisk vård stor del av verksamhetsutrymmet vilket kan sägas gå ut över de "vanliga" psykospatienterna. De långa vårdtiderna för dem som dömts till rättspsykiatrisk vård motsvarar vårdtiden för tretton vanliga psykos- patienter. Detta påverkar vården så att det blir hårdare intagningskriterier för de vanliga psykospatienterna samt att det i många fall leder till överbeläggningar på avdelningarna. Detta leder även till kortare vårdtider för de vanliga patienterna som kan innebära risk för återfall med nya inskrivningar som resultat.
Det är enligt vår mening inte tillfredsställande att landstingen i sina budgetar fullt ut belastas med kostnader för rättspsykiatriskt dömda. Speciellt inte när de själva inte kan styra inflödet och i praktiken inte heller utflödet då dessa patienters utskrivning eller permission beslutas av länsrätten. Kostnadsfördelningen mellan staten och landstingen bör därför ses över vad gäller patienter dömda till rättspsykiatrisk vård.
Stockholm den 5 oktober 2000
Björn Kaaling (s)
Mats Berglind (s)
Barbro Andersson Öhrn (s)
Tone Tingsgård (s)