Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en översyn av den rättspsykiatriska vården. Motivering
1995 gjordes en inventering av de cirka 700 män och kvinnor som då fanns inom den rättspsykiatriska vården och som hade så kallad särskild utskrivningsprövning. Socialstyrelsen har under våren 2000 publicerat en studie i vad som har hänt med dem.
Under undersökningens gång upptäckte man flera fall där personer som dömts till rättspsykiatrisk vård aldrig skrivits in på sjukhus. Ett exempel är en man som dömdes för mord 1992. Sedan dess finns inga mer uppgifter. Ingen vet om han vårdats på sjukhus, om han fått permission eller om han i dag är på fri fot.
En annan man hade dömts till vård men släppts. Under en ny rättspsykiatrisk undersökning som han genomgick efter ett annat brott uttryckte han önskemål om samma "straff" igen. Det handlar om allvarliga fel eftersom flera dömda brottslingar aldrig hamnat på sjukhus.
Allvarliga brister i kriminalregistret
Det verkar som om belastningsregistret innehåller allvarliga brister. I vart fjärde fall har sjukhusen slarvat med att rapportera till Rikspolisstyrelsen, som sköter registret, vad som händer med personerna som dömts till vård. Vissa sjukhus har struntat helt i att rapportera medan andra följer reglerna. Det handlar om mycket viktiga uppgifter som ibland saknas om dömda mördare.
Ofta är det omöjligt att följa vad som har hänt personen: "De har bara försvunnit ur registret." Därför händer det att polisen inte får veta om en farlig person skrivits ut eller fått permission. Dessa brister får allvarliga konsekvenser. Om en människa inte finns i belastningsregistret utgår en åklagare från att han eller hon är ostraffad. Då kanske man låter bli att vidta åtgärder trots att det är befogat.
De dåligt fungerande rutinerna får även konsekvenser för brottsoffren. Enligt lag ska till exempel förföljda kvinnor få veta när mannen fått permission eller skrivits ut. I många fall fungerar dock ej detta. Följden blir att många brottsoffer inte får den information och de besked de har rätt till.
Stockholm den 26 september 2000
Mikael Oscarsson (kd)