Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa en utbildning av domare om barns utveckling, kognitiva och språkliga förmåga.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa en bestämmelse om domares kompetens vid hantering av mål som rör barn.
Motivering
Dagligen fattas livsavgörande beslut i våra domstolar. I många av dessa beslut är barn huvudperson. Det kan vara fråga om vårdnad, boende och umgänge, fråga om tvångsvård, överflyttning enligt lagen om erkännande och verkställighet av utländska vårdnadsavgöranden m.m. Barn kan även vara brottsoffer vid t.ex. misshandel eller sexuella övergrepp.
De domare (juristdomare) som fattar dessa beslut saknar i de allra flesta fall utbildning om barns utveckling. För att domstolen ska kunna göra riktiga bedömningar om vad ett barn faktiskt uttrycker och känner måste domaren få bättre utbildning i ett barns kognitiva och språkliga utveckling. Det är också viktigt att veta att individuella skillnader mellan barn i samma ålder kan vara stora. Domstolen måste också kunna förstå hur ett barn uppträder och uttrycker sig när det befinner sig i kris, vilket i sort sett alltid är fallet när ett mål som rör barn handläggs.
Domaren skall i många fall bedöma vad som är barnets bästa. För att korrekt kunna göra detta krävs att domaren har utbildning som omfattar sådant som ett barns intellektuella funktioners utveckling och tänkande samt behovet av närstående och en trygg miljö. Det krävs också inlevelseförmåga för att se situationen från ett barns perspektiv.
De domare som ska handlägga mål som rör barn bör därför gå igenom en utbildning för att inhämta ovan nämnda kunskaper. Domstolsverket bör få i uppdrag att utforma en sådan utbildning. Detta bör ges regeringen till känna.
Ett krav bör införas i relevant lagstiftning att endast de domare som är lämpliga och genomgått utbildning av ovan nämnt slag bör få handlägga mål som rör barn. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 4 oktober 2000
Margareta Andersson (c)
Birgitta Sellén (c)