Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbeta för att nämndemännen i Sveriges domstolar utgör en så representativ sammansättning som möjligt vad gäller Sveriges befolkning. Motivering
Politik är att bygga samhället. Politik är även att värna samhället. Lite tillspetsat kan man säga att politiker bygger samhället och domstolarna värnar samhället och rättssäkerheten. Att bygga och värna samhället är lika viktigt.
Det är angeläget att de förtroendevalda i vårt rättssystem, nämndemännen, utgör en så representativ sammansättning av Sveriges befolkning som möjligt. Den breda representationen av lekmän är betydelsefull för rättsskipningen.
Det är därför av yttersta vikt att arbeta för att alla kan ta sitt medborgar- ansvar oavsett ålder, kön och sysselsättning och kunna ta på sig förtroendeuppdraget att vara nämndeman.
För att kunna fungera väl som nämndeman är det angeläget att man får tillgång till utbildning inom viktiga områden. I dagsläget är förhållandena sådana att om det anordnas utbildning så får nämndemännen ej någon ersättning för denna utbildningsdag och ej heller reseersättning. Nämndemannaföreningarna ordnar själva utbildningar då man upplever att behovet är stort, men för att finansiera dessa söker man bidrag från till exempel kommunerna. Om bidragen inte täcker kostnaderna så tas en kursavgift ut av kursdeltagarna dvs nämndemännen; därutöver betalar de resan och förlorad inkomst själva.
Det är ytterst otillfredsställande att nämndemännen tvingas fungera under sådana förutsättningar. Det är orimligt att nämndemännen i själva verket får betala för att kunna utöva sitt förtroendeuppdrag. Det är också ur demokratisk synpunkt oacceptabelt att en persons ekonomiska förutsättningar ska avgöra om man ska kunna vara nämndeman.
Domstolsverket bör ta ansvar för både utbildning och kostnader för utbildning av nämndemännen.
Stockholm den 3 oktober 2000
Agneta Lundberg (s)
Susanne Eberstein (s)
Kerstin Kristiansson Karlstedt (s)
Hans Stenberg (s)